torstai 28. heinäkuuta 2016

Koulukurssin 6. tunti: uusi kouluohjelma ratsastettavana

Koulukurssin kuudennella ja samalla viimeisellä tunnilla vuorossa oli koulukisat. Ratsastettavia ohjelmia oli kolme, yksi C ja kaksi B:tä. Me Paven kanssa tahkosimme ohjelman Helppo B FEI Lasten esiohjelma B 2015, jota harjoittelimmekin jo edellisellä tunnilla.

Ratsastin verryttelyn aika kevyesti, sillä en halunnut uuvuttaa Pavea ennen koulurataa. Tein aika nopeasti muutamat pysähdykset ravista sekä siirtymiset laukasta raviin. Mitään uutta niissä ei tullut, vaan Pave vähän ensin jäkitti, kunnes sain sen petraamaan. Suhtauduin verryttelyyn aika huolettomasti, sillä keskityin jännittämään ohjelmaa ja sen muistamista. Aitojen sisälle päästyäni ravasin hieman ja otin pätkän laukkaa. Sitten totesin, ettei meno siitä enää kummemmaksi muutu ja kerroin olevani valmis aloittamaan. Verryttelyaikaa olisi ollut vielä pieni tovi jäljellä. Koska emme olleet oikeissa kisoissa, saimme ratsastaa niin raipan kuin kannusten kera. Pidin raipan henkisenä tukena, mutta en käyttänyt sitä ohjelman aikana.

Alkutervehdykseen tulimme oikeassa kierroksessa. Yritin sihdata keskilinjalle, mutta en kuitenkaan osunut. Pysähdys oli meiksi aika asiallinen ja liikkeelle pääsimme parin käyntiaskeleen kautta. Jatkoin teiden sihtaamista ensimmäisillä puolivolteilla. Asetus vasemmalle ei mennyt läpi, mutta oikealle sujui paremmin. En kuitenkaan osunut keskihalkaisijalle, taaskaan. Toisilla puolivolteilla oikea meni taas ihan kohtuullisesti, mutta keskihalkaisijan tie oli taas hukassa (kraah!). Sen lisäksi hätiköin käännöksen vasemmalle. Lävistäjälle tehdyssa askeleen pidennyksessä oli yritystä, vaikka vaatimattomaksi se jäi.

Askeleen pidennyksen jälkeen en aivan saanut Pavea takaisin kuulolle, ja se pääsi ennakoimaan oikean laukan nostamista. Laukka kuitenkin lähti sujumaan kohtuullisesti pienen matkan jälkeen. Keskiympyrä ja sen aikana tehty kolmen askeleen ajan kestänyt myötäys sujuivat ihan hyvin. Pave kuitenkin lähti vajoamaan ympyrällä kuolaimen alle enkä tajunnut nostaa sitä heti sieltä ylös. Puolivoltti ja vastalaukka menivät kohtuullisesti. En saanut valmisteltua siirtymistä raviin, joten se ja vasemman laukan nostaminen menivät kipittäen.

Askeleen pidennyksessä laukassa oli myös vähän yritystä, mutta en saanut ratsastettua Pavea siitä rehellisesti takaisin. Laukka jäi vähän kiireiseksi ja Pave hieman etupainoiseksi. Laukkalävistäjä samoin kuin vastalaukka sen sijaan olivat ok. Siirtyminen raviin oli taas huolimattomasti valmisteltu, joten Pave kipitti tovin ja kompastuikin vähän. Siirtyminen käyntiin tuli aavistuksen pisteen jälkeen. Keskikäynnissä jäin tuuppimaan Pavea, jolloin se ei päässyt kävelemään niin rennosti kuin se olisi voinut. Siirtyminen raviin tuli ihan hyvin, ja pääsimme lopputervehdystä kohti. Sihtailin taas keskilinjaa ja tällä kertaa osuin siihen. Pysähdyksen valmistelu jäi melkein kokonaan, jolloin Pave tuli siihen käyntiaskelten kautta. Näin pääsimme kuitenkin tältä ensimmäistä kertaa kokonaan ratsastetulta kouluradalta maaliin.



Radan jälkeen olin jotenkin harmistunut. Vaikka ohjelmassa ei nyt valtavia rikkoja ollut, jäi jokin kaivelemaan. Ehkä ohjelman vierauden takia en oikein osannut ajatella, miten se sitten oli sujunut. Tuomarina toimineen opettajan kommentit olivat seuraavat: "Aktiivisuus positiivista! Alastulosiirtymisiä edelleen harjoiteltava! LUOKATTOMAN EPÄTARKKAA TÄHTÄÄMISTÄ KESKIHALKAISIJALLE!" Pahoittelen isoja kirjaimia, mutta pitäydyn tuomarin kirjoitusasussa. En tiedä, miten tämä kommentti menikin niin ihon alle, mutta se veti mielen kyllä synkäksi. En ole väittänytkään olevani tarkkojen teiden kuningatar, mutta omasta mielestäni yritin tällä radalla oikeasti olla täsmällisempi. Vaan tällä kertaa yritykset menivät sen suhteen pääosin penkin alle. Onneksi kommentti aktiivisuudesta lohdutti hieman. Radat pisteytettiin kiltillä arvostelulla, joten saimme kuitenkin 192,5 pistettä eli 64,167 prosenttia.

Paveen oli onneksi helppo olla tyytyväinen. Se tsemppasi koko kurssin ja etenkin vielä radan hienosti. Kurssi oli muutenkin hyvin antoisa. Sain hyviä vinkkejä, joita hyödyntää jatkossa. Onneksi treenit tämän opettajan kanssa eivät pääty tähän, vaan jatkuvat niin kuin tähänkin asti. Enpähän pääse unohtamaan niitä hyviä neuvoja, sillä niitä varmasti tullaan kertaamaan aina tarvittaessa. Niin ja kaikkea sitä, kurssin aikana väänsin ihan mielelläni kaksi tuntia koulua päivässä. Eikä se oikeastaan ollut yhtään hullumpaa.

Videosta kiitos Iitalle!