torstai 14. heinäkuuta 2016

Hankalia laukannostoja

Torstaina vuorossa oli koulutunti, jonka menin Pavella. Ratsukoita tunnilla oli neljä, ja treenasimme myötä- ja vasta-asetuksia sekä toivomuksesta vastalaukkoja. Niitä ei olekaan taas toviin tullut harjoiteltua, joten oli aikakin.

Työskentelimme ensin ympyrällä myötä- ja vasta-asetusten parissa käynnissä ja ravissa. Pääty-ympyrän avonaisella puolella hevoset haettiin vasta-asetukseen, jota ei tarvinnut liioitella. Tärkeää oli, että vasta-asetuksesta huolimatta hevonen pysyi muuten ympyrällä. Vasta-asetukset löytyivät ihan hyvin, kun lakkasin liioittelemasta ja pyysin ne Pavelta pienemmin. Vasta-asetuksen löytyessä paluu myötäasetukseen sujui hyvin, ja Pave rentoutui ja pyöristyi mukavasti.

Vastalaukat nostimme pääty-ympyrän kaarelta. Apuna sai käyttää takaosan viemistä vähän ulommas, jotta hevosen saisi tuotua asentoon, josta vastalaukka nousisi varmimmin. Kun vastalaukan sai nousemaan, jatkoimme pienen pätkän ympyrän kaarta, kunnes pääsimme lävistäjälle ja siitä myötälaukkaan. Itse vastalaukka ei ole tuntunut olevan Pavelle kummemmin ongelma, vaikka se ei olekaan siinä täydellisessä tasapainossa. Laukannostot meillä sen sijaan toisinaan tökkivät, niin kuin tässäkin tehtävässä.

Pave pääsi monessa nostossa karkaamaan tuntumalta, jolloin se ehdotteli kipitysravia tai pääsi pullahtamaan apuasennosta suoraksi, jolloin se tarjosi myötälaukkaa. Erityisesti oikean laukan nostamiset vasemmassa kierroksessa eivät ottaneet onnistuakseen. Vasen laukka oikeassa kierroksessa nousi paremmin, mutta hankaluuksia oli siinäkin. Taisin välillä kuormittaa Pavea liikaa syytämällä erilaisia pyyntöjä, jolloin se ei enää tajunnut, mitä oikeastaan hain. Olisi pitänyt osata valmistella ja pyytää aina yksi asia kerrallaan, jolloin apuja ei olisi ollut kymmentä yhtä aikaa päällä.

Lopuksi nostimme vielä pitkän sivun alkupuolelta myötälaukan, ratsastimme täyskaarron sekä siitä puoliympyrän toiselle pitkillä sivulle. Pave pääsi kerran pudottamaan tehtävällä raville, mutta muuten se hanskasi vastalaukassa tehdyn puolikkaan ympyrän mainiosti. Se vastalaukka ei tosiaan sinällään ole sille juttu, vaikka toki sitä sai siinä tukea, jotta laukka säilyi. Niinpä saammekin luvan treenata niitä nostoja, samalla tietysti myös hakea vastalaukassa sitä parempaa tasapainoa.

Tällä tunnilla erityisesti oikean laukan nostopulmat jäivät kaivelemaan ihan huolella, joten vastalaukkatreenin pariin pitää päästä kyllä pian uudelleen. Sen treenaaminen on kyllä hyödyllistä. Niin hevosen tasapainon kehittämisessä kuin erityisesti myös omien apujen selkeyttämisessä. Pitääpä muistaa toivoa sitä treeniaiheeksi jatkossakin.