lauantai 16. tammikuuta 2016

Vipellystä ja vastalaukkaa

Pave edustaa.
Lauantain ja samalla kisapäivää edeltävänä treeninä Paven kanssa toimi Tallinmäen koulutunti. Ratsukoita oli kuusi. Tunnilla pääsimme miettimään niin suoruutta kuin ratsastamaan voltteja sekä vastalaukannostoja.

Ensimmäisenä varsinaisena tehtävänä tulimme keskihalkaisijaa pitkin mahdollisimman suorassa. Tulimme tehtävää pari kertaa käynnissä ja sitten ravissa. Keskihalkaisijan lopussa tuli valmistella ajoissa kääntyminen vuorotellen molempiin suuntiin. Tehtävään lisättiin myös voltit niin keskihalkaisijan keskikohtaan kuin sen jälkeen tulleeseen lyhyen sivun kulmaan. Pave kulki kohtuullisen suorassa niin käynnissä kuin ravissa, joten siinä ei tarvinnut säätää kummempia. Unohdin itse alussa valmistella kääntymisen, mutta opettajan muistutuksen jälkeen sekin sujui ihan hyvin. Oikealle kääntymisessä sain tosin muistaa erityisesti sisäpohkeen, ettei Pave oikaissut. Tehtävän voltit menivät myös ihan asiallisesti, kunhan sain käytettyä pohkeitani ja pidettyä Paven niiden avulla oikeilla raiteilla.

Tunnin toinen päätehtävä oli käynnistä tai lyhyestä ravista tehdyt vastalaukannostot pitkän sivun alussa. Mikäli vastalaukassa ei ollut ongelmaa, sai siinä pysyen ratsastaa myös toisen lyhyen sivun. Tätä ennen tehdyssä laukkaverryttelyssä Pave oli jo ehtinyt innostua siitä, kun niin monta kaveria laukkasi yhtä aikaa. Se vähän spurttaili pitkillä sivuilla, mutta tuli pääty-ympyröillä paremmin kuulolle. Pave olisi halunnut varmaan hillua kavereiden innoittamana enemmänkin, mutta tylsä kuski vaati rauhallisempaa menoa. Pavella jäi vähän kavereiden seuraaminen päälle, mikä heijastui vastalaukkatehtävään. Vasemmassa kierroksessa oikean laukan nostamiset käynnistä onnistuivat kohtuullisesti, ja saatoimme myös jatkaa lyhyen sivun vastalaukassa pysyen. Se ei ollut Pavelle ongelma muutoin kuin siten, etten saanut houkuteltua sitä siinä kierrokseen nähden myötäasetukseen. Sen sijaan Pave jäi könöttämään laukan puolelle eli tässä tapauksessa oikealle. Oikeassa kierroksessa vasemman laukan nostamiset menivätkin sitten kiirehtiessä pääosin päin mäntyä. Pave ei aivan malttanut kuunnella, vaan seurasi kavereiden menoa ja yritti hypähdellä itsekin laukkaan. Yritin pysyä rauhallisena ja valmistella nostoa ajatuksen kanssa, mutta taisin vähän lähteä Paven mukaan hössöttämään. Niinpä Pave ei nostanut pyynnöstä laukkaa, vaan pompahti raville, josta nappasi useimmiten myötälaukan. Jarruttelin sen siitä aina käyntiin ja aloin valmistella uutta nostoa. Tähänkin kierrokseen saimme lopulta nostettua pari kertaa vastalaukan ja saatoimme jatkaa siinä myös lyhyen sivun. Nämä tosin onnistuivat vasta siinä vaiheessa, kun useimmat tuntilaisista olivat jo lopettaneet tehtävän eikä Paven tarvinnut enää niin katsella, mitä kaverit tekivät.

Loppuravissa hevoset saivat taas venyttää eteen ja alas, niin kuin yleensäkin. Vaikka tuntiin mahtui vähän hösellystä, olin siihen ja Paveen tyytyväinen. Erityisen kiva oli huomata se, että kyllä ne vastalaukatkin sieltä löytyivät, kun ne vain valmisteli kaikessa rauhassa. Koska Pave ei ainakaan toistaiseksi vaihda laukkaa lennosta sileällä, eivät lyhyen sivun vastalaukatkaan tuottaneet pulmia. Vastalaukkaa voisikin siis harjoitella jatkossa Paven kanssa enemmänkin. Erityisesti sitä, että saan sen siinä rennommaksi ja kierrokseen nähden myötäasetukseen tai ainakin ensin suoristumaan. Onpahan taas yksi aihe treeneissä tahkottavaksi.