lauantai 2. tammikuuta 2016

Istumalla ne jarrutkin löytyvät

Lauantaina vuorossa oli Tallinmäen viiden ratsukon estetunti. Ratsukseni sain Tupun. Tällä tunnilla keskityttiin puomien, kavalettien ja pienten esteiden tehtäviin, joita tultiin niin ravissa kuin laukassa.

Tunnin aloitimme isolla kahdeksikolla, jonka ympyröillä väistätimme hevosten takaosia ulommas. Tehtävää tultiin käynnissä ja ravissa. Käynnissä oli aikaa haeskella Tupua väistämään takaosallaan. Tajusin toppuutella Tupun etuosaa ennen kuin yritin väistättää takaosaa. Harmikseni tuppasin jarruttelemaan liikaa roikkumalla ohjissa. Sitten muistin myös hellittää pidätteiden jälkeen, jolloin vetokisamme ei jäänyt niin päälle. Käynnissä sain väistätettyä takaosaa kohtuullisesti molempiin suuntiin. Ravissa hommasta tuli hankalaa. En saanut Tupua malttamaan, jolloin se kipitti tehtävän läpi ilman, että tajusi minun pyytävän siltä jotain. Sorruin taas vetokisaan, mistä ei tietenkään ollut apua. Lisäksi könötin satulassa niin, ettei pidätteillä (lue: ohjissa roikkumisella) ollut mitään vaikutusta hevoseen. Jupisin mielessäni onnetonta ratsastustani, kunnes tajusin nollailla tilannetta tekemällä väistöjä käynnissä. Ravissa ne eivät paria hassua askelta enempää ottaneet onnistuakseen, kun olin jo virittäytynyt jupisemaan ratsastamisen sijasta. Ratkaisuna olisi ollut ratsastaa pidätteet läpi istunnan ja ohjan yhteistyöllä hellittämistä unohtamatta. Näin etuosa olisi saatu hanskaan, jonka jälkeen olisin voinut alkaa ratsastaa väistöä. Nyt jäin ravissa jumimaan tuohon vääränlaiseen jarruttamiseen enkä päässyt siitä pidemmälle.

Tämän jälkeen tulimme pääty-ympyröillä olleet pienet kavaletit laukassa ja suuntaa vaihdoimme lävistäjällä olleiden ravipuomien kautta. Kavaletin sai ylittää ympyrällä niin monta kertaa kuin tarpeelliseksi koki. Ensin intoilin itse vähän liikaa pienestä kavaletista ja unohdin ratsastaa tarkasti. Opettajan hoksautuksen jälkeen maltoin ratsastaa laukkaympyränkin täsmällisemmin. Tässä kohdassa huomasin Tupun ottavan pidätteet hyvin vastaan, kun sain istuttua enemmän sen takajalkojen päällä. Kun oma istunta suoristui, tuntui Tupukin vähän ryhdistäytyvän. Jos taas könötin irti satulasta, eivät pidätteet menneet kovin mainittavasti läpi. Tämän tajuamisen jälkeen tehtävä alkoi sujua ihan mukavasti. Ravipuomitkaan eivät tuottaneet ongelmia, vaan pääsimme ne asiallisesti.

Seuraavaksi tulimme vasemmassa kierroksessa päädyssä olleen kavaletin, josta jatkoimme kaarevan tien ristikon ja kavaletin 14 metrin suoralle linjalle. Ensimmäisen kavaletin ja ristikon kaareva linja meni aika nätisti, mutta ristikon ja kavaletin suoran linjan vetäisimme puolivahingossa ensimmäisellä kerralla kolmella askeleella, kun neljä oli tavoitteena. Ohjeeksi tuli ratsastaa rennosti, mutta turhia kiirehtimättä. Taas sain siis suoristautua satulassa, kun olin valunut vähän könöttämään hukaten pidätteet siinä samalla. Tulimme tehtävän myös toisesta suunnasta, ja sain nyt ratsastettua sen tarkemmin. Tupukin malttoi hienosti, ja saimme tultua tehtävän rauhassa.

Lopuksi tulimme radan kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla sillä oli puomeja ja ristikoita, toisella kerralla ristikot nousivat noin 60–70 sentin pystyiksi. Matkaan lähdimme vasemmassa laukassa ylittäen päädyssä olleen kavaletin. Sen jälkeen piti siirtyä raviin ja tulla lävistäjällä olleet ravipuomit, mutta unohdin tämän hienosti. Saimme siis ottaa kavalettihypyn uudelleen, joka meni nytkin hyvin. Sen jälkeen saimme siirryttyä raviin ja tultua puomit ihan asiallisesti. Sitten siirryimme oikeaan laukkaan ja tulimme kavaletin ja pystyn suoran linjan, josta jatkoimme kaarevan tien kavaletille. Tajusin ratsastaa suoran linjan rauhassa, jolloin saimme siihen neljä askelta. Kaareva tie kavaletille meni myös hyvin, ja pääsimme jatkamaan siitä aika nopeasti eteen tulleen lävistäjäristikon yli. Laukka ei siinä vaihtunut, joten tulimme kaarevan linjan kavaletille väärässä laukassa. Saimme tultua välin kuitenkin tasaisesti. Sen jälkeen tulimme taas lävistäjällä olleet ravipuomit, joiden jälkeen nostimme vielä oikean laukan ja tulimme päädyssä olleen kavaletin. Se ylittyi ihan hyvin, ja rata loppui siihen.

Toisella kierroksella rata sujui suunnilleen samalla tavalla. Ensimmäinen kavaletti laukassa ylittyi hyvin, ja sain ratsastettua kohtuullisen täsmällisen tien lävistäjän ravipuomeille. Niidenkin jälkeen jatkoin tien huolellisemmin ennen kuin nostin oikean laukan. Kavaletin ja pystyn suora linja meni neljällä askeleella ihan hyvin. Kaareva tie kavaletille ja siitä lävistäjäpystylle sujuivat ihan ok. Lävistäjäpystylle tosin tuli miniaskel, mutta matka jatkui siltä kaarevaa tietä myöten kavaletille, joka ylittyi hyvin. Vaikkakin menimme välin taas väärässä laukassa. Kavaletin jälkeen siirtyminen raviin venyi, mutta pääsimme lävistäjäpuomit kuitenkin ravissa. Niiden jälkeen nostimme vielä oikean laukan ja tulimme päädyn kavaletin. Toinen kierros oli ehkä hieman epätasaisempi kuin ensimmäinen, mutta ei nyt mitenkään pahasti.



Tupun kanssa on kiva hypätä, mutta koulupuolella en tajua sen päälle vielä oikein yhtään. Minun pitäisi osata olla herkempi ja nopeampi vaikuttamaan, jotta en lietsoisi itseäni vetokisaan Tupun kanssa. Tällä tunnilla oli kuitenkin hyvä huomata, miten istunnalla voi auttaa pidätteiden läpimenoa. Tätä asiaa pitää kyllä miettiä jatkossa niin Tupun kuin muidenkin ratsujen kanssa.

Videoista kiitos Annulle!