perjantai 11. heinäkuuta 2014

Heiluva hevostyttö

Perjantaina suuntasimme Kaisan kanssa ratsastamaan Tallinmäelle vuokrahevosemme. En olekaan taas toviin vääntänyt mitään itsenäisesti Jetin kanssa, joten johan oli aikakin. En tosin ollut hahmotellut treeniaiheita laukanvaihtoharjoituksia enempää, joten sen seurauksena tuli tehtyä vähän sitä sun tätä.

Tunnin aikana keskityin aika paljon siirtymiin. Tein muutamia siirtymiä käynnistä pysähdykseen ja takaisin sekä siirtymiä peruutuksesta raviin ja laukkaan. Siirtymät alaspäin käynnistä pysähdyksiin onnistuivat aika mukavasti istunnalla. Siirtymissä ylöspäin sain ensin nohitella ennen kuin Jetti alkoi reagoida vähän tarmokkaammin. Peruutukset lähtivät myös alussa maata viistäen, mutta siirtymät niistä ensin raviin ja myöhemmin laukkaan onnistuivat paremmin kuin ajattelin. Eivät siirtymät toki mitään räjähtäviä ja nopeita olleet, mutta niissä oli kovasti ajatusta ja yritystä. Toistojen myötä huomasin, kuinka tahattomasti kippasin istunnallani aina eteen, kun aloin pyytää Jettiä peruutuksesta eteenpäin. Yritin korjata tätä, mutta niin vain löysin itseni keikkumasta ihan väärässä paikassa. Aivoni tajuavat, ettei istunnalla heiluminen auta mitään, mutta ne eivät näemmä osaa vielä kertoa sitä kropalleni. Tämä asia loputtoman treenilistan jatkoksi: opettele istumaan paikoillasi.

Laukanvaihtoja tein lävistäjien sekä täyskaartojen avulla. Tälläkin kertaa Jetti vaihtoi poikkeuksellisesti vasemman laukan helposti oikeaksi, kun taas aiemmin helpompi vaihto oikeasta vasempaan tökki. En yhtään tajua, mitä on tapahtunut. Keikkuuko istuntani niin pahasti vinossa, ettei Jetti saa vaihdettua laukkaa tähän suuntaan? Olenko vinouttanut Jetin uudella tavalla? Mikä kuun ja tähtien asentoa vaivaa? Tätä asiaa pitää kyllä miettiä opettajan kanssa ja treenata myös valvovan silmän alla, jotta vaihdot alkavat taas sujua paremmin molempiin suuntiin. Vaihdoissakin huomasin sen, että aloin heilua ja huojua, mikäli ensimmäinen vaihtopyyntö ei mennyt läpi. Ihan kuin se mitään olisi auttanut, korkeintaan vain pahensi tilannetta. Molempiin suuntiin sain kuitenkin lopulta tehtyä vaihdot. Myös vaikeampi suunta oikeasta vasempaan sujui lopuksi asiallisesti, kun pääsin tekemään sen sopivan puolihuolimattomasti.

Lopuksi pyörittelin ravissa ympyröitä ja tein muutamia pohkeenväistöjä uralta keskemmäs ja takaisin. Jetti liikkui aika aktiivisesti, mutta ehkä vähän turhan lyhyellä askeleella. Väistöt lähtivät kuitenkin aika mukavasti ilman, että tahti katosi. Olisin saanut olla tarkempi pitämään hevosen sopivan suorassa, ettei takaosa olisi paikoin jäänyt niin paljon etuosasta. Muuten olin väistöihin aika tyytyväinen. Ympyröillä Jetti tuntui melko pehmeältä molempiin suuntiin. Toki asetusta sai hakea enemmän vasemmassa kierroksessa, mutta välillä sain ulko-ohjan tuntumalle, ja meno parani hieman. Kaiken kaikkiaan kentällä pyöriskely Jetin kanssa oli aika kivaa! Näemmä riittävä tauko tekee terää, jolloin kouluväännön kaltainenkin meno tuntuu kivemmalta kuin ensin muistaakaan.