lauantai 21. syyskuuta 2013

Kunnon kurvailua

Puppe yltää nelosesteen yli kauempaakin.
Lauantai lähti käyntiin kello 9 estetunnilla Kaisan ja Noran kanssa Helin luona. Ratsunani oli Puppe, ja tunnin treeniaiheena uusintaradan tiet. Alkuverryttely oli niin järjettömän tahmeaa, että uskoni meinasi loppua pahemman kerran kesken. Käyntiin ja raviin en saanut mitään aktiivisuutta, vaan matelimme menemään. Koetin kovasti pinnistellä ja ponnistella, mutta taisin vain alkaa puskea ja pusertaa. Pupestakin näki sen ajattelevan, että puuhaa kuski omiasi, minua ei nyt kiinnosta. Laukassakaan meno ei juuri parantunut, mutta onneksi aloimme ottaa verryttelyhyppyjä ennen kuin tuskastuin täysin.

Verryttelyhyppyjä tulimme oikeassa kierroksessa ristikolle (ratapiirroksen este numero 2) ja vasemmassa kierroksessa pystylle (este 1). Oikeassa kierroksessa aktiivisuuden puute vaivasi vielä, mutta pääsimme ristikosta aina ihan asiallisesti yli. Näin ponnistuspaikan enkä hätäillyt omiani. Vasempaan kierrokseen vaihdettaessa tapahtui jotain kummaa, sillä yhtäkkiä Puppe alkoi liikkua. Samalla oivalsin itse, ettei minun ole järkeä usuttaa sitä liikkumaan kevyessä istunnassa, sillä vaihtaessani istuntani joko este- tai perusistuntaan onnistun hyydyttämään Pupen liikkumisen. Niinpä aloin mukautua laukkaan enemmän esteistunnassa, jotta oppisin olemaan siinäkin mukana Pupen liikkuessa. Kun ratsuni heräsi, sujuivat kaksi otettua hyppyä pystylle ihanan vaivatta, ja se riittikin meille siitä suunnasta. Olipa kiva pätkä, kun Puppe kerrankin liikkui ilman, että jokaisen askeleen eteen sai tehdä älyttömästi töitä.

Kaisalle kiitos ratapiirroksesta!
Lopputunti hurahtikin sitten kolmeen kertaan ratsastetun radan parissa. Ensimmäisellä kierroksella sai ratsastaa pidemmät tiet, ja esteet olivat noin 60 sentissä. Toisella ja kolmannella kierroksella piti ottaa jo tiukat tiet esteiden ollessa ensin noin 70 sentissä ja lopulta noin 80 sentissä. Ensimmäinen kierros oli melkoista köröttelyä, kun Puppe ei viitsinyt ottaa kierroksia pikkuradasta. Pääsimme viitoselle asti nätisti, kunnes sekoitin kuudentena olleen esteen väärään ja lopulta tulin oikealle kuutosesteelle vähän ylimääräisen mutkan kautta. Siitäkin pääsimme yli samoin kuin kaikista muista radan esteistä, ja Puppe vaihtoi vielä jokaisen laukan hypyssä oikein. Siihen olin hurjan tyytyväinen, sillä oikeiden laukkojen saaminen läpi radan on ollut minulle pulmallista.

Toiselle kierrokselle nohitin Puppea, ja se liikkui hieman paremmin. Emme vieläkään kyllä menneet mitään kunnon ratalaukkaa, mutta ainakin etenimme emmekä ihan körötelleet. Esteet 1-5 menivät ihan mukavasti, mutta edelleen kaarre viitosesteeltä kuutoselle oli hurjan vaikea. Nyt tiesin kyllä, että este tulee pian, mutta silti kääntäminen meinasi unohtua. Puppe kuitenkin lopulta kääntyi, ja pääsimme kuutosen yli. Siitä matka jatkui hyvin seiskalle, jossa kääntäminen oli taas haasteellista. Opettaja muistutti moneen otteeseen tunnin aikana ulkoavuilla kääntämisestä, mutta kerta toisen jälkeen huomasin roikkuvani sisäohjassa ulkopuolen unohtaen. Puppe oli silti ihanan kiltti ja kääntyi, vaikka ratsastinkin kaarteet aika kaukana oppikirjan ohjeista. Seiskan jälkeen Puppe oli hetken aikaa oikein vasemmassa laukassa, mutta kaarre sekoitti menon, ja Puppe olikin yhtäkkiä ristilaukassa. Sitten hieno ratsu vipsauttikin itsensä lennosta kokonaan oikeaan laukkaan, ja matka saattoi jatkua. Kasille Puppe lähti hieman kaeumpaa, mutta se ei onneksi aiheuttanut enää ongelmia. Toinen kerta oli parannusta ensimmäiseen, mutta onneksi oli vielä kolmas yritys jäljellä.

Puhtaasti viimeisen eli kasiesteen yli.
Kolmannella kierroksella ei kaikeksi onneksi tullut mitään uusia ongelmia. Puppe lähti muutamaan hyppyyn vähän kauempaa kuin olisi tarvinnut, mutta sentään se oli menossa. Tie viitoselta kuutoselle tuli ratsastettua tällä kertaa hieman kehnommin, mutta olin niin hyvin itse menossa melkoisilla äänitehosteilla varustettuna, että Puppekin hyppäsi kiltisti. Paikkahan oli aika kurja, mutta niin vain ratsu päätti siitä selviytyä. Seiskan jälkeen mökelsimme taas jotain ristilaukkaa, mutta hienosti Puppe vaihtoi itsensä lennosta kokonaan oikeaan laukkaan. Kasille eli radan viimeiselle esteelle tulimme mielestäni tosi näppärästi ja helposti, jolloin rata päättyi hyvään mieleen. Taputtelin ja kiittelin Pupen hyväksi. Kyllähän se yllätti tänään todella positiivisesti!



Tunnin päättyessä olikin tosi hyvä mieli. Alun nihkeilyn jälkeen sain tsempattua enkä jäänyt angstailemaan, minkä Puppe palkitsi toimimalla kivasti. Vielä kun saisin moottorin kunnolla käyntiin, niin pääsisimme etenemään suorillakin vähän näppärämmin. Mutta olipa taas kivaa! Lisää tällaista, kiitos.

Videoista kiitos Alekseille! Kuvat on napattu videoilta.