tiistai 30. kesäkuuta 2015

Ratsastusleirin 4. tunti: ajo päällä esteille

Hieno Helmeri.
Leirin neljäs tunti oli esteitä. Ratsukseni sain edellispäivän puomitunnilta tutun Helmerin. Tiesin tunnin alussa, että minun pitäisi saada ratsastettua Helmeri takajalkojen päälle. Sitten kaikenlaiset lyhennykset, pidennykset ja ylipäänsä sujuva laukka onnistuisivat helpommin.

Alkuverryttely oli älyttömän hyvä estetunnille. Tulimme suoraa linjaa niin ravissa kuin käynnissä eri askelmääriä väliin pistäen. Ravissa sain haitariksi 8–11 askelta, mikä oli ihan ok. Vaikeampaa oli saada Helmeri isoon raviin, sillä en saanut tuettua sitä, jolloin se rikkoi laukalle. Lyhyempi ravi onnistui helpommin, mutta pontevampaa se toki olisi saanut olla. Laukassa tulimme välin 3–5 askeleella, onneksi ensin enemmän askelia hakien. Neljä askelta oli peruslaukalla ok. Viiteen sain tehdä hulluna hommia ennen kuin se onnistui. Sain tehtävän onnistumaan, kun sinnikkäästi istuin jämäkkänä enkä antanut Helmerille yhtään tilaisuutta venyä. Laukka lyheni hienosti, ja lopulta useiden epäonnistumisten jälkeen saimme viisi askelta. Kolme askelta onnistui yhden mokan jälkeen asiallisesti.

Tunnin estekorkeus oli maksimissaan 70 senttiä, ja hyppäsimme vain tehtäviä kokonaisen radan sijasta. Tulimme niin kolmikaarisen kiemurauran kavaletilla ja pystyllä, pystyn ja okserin suoran linjan kuin vesimatolla varustetun pystyn ja okserin kaarevan linjan. Tehtävillä saimme laukanvaihdot nappiin, sillä Helmeri oli sangen näppärä nappaamaan toivotun laukan jo hypyssä. Petrattavaa olisi ollut siinä, että olisin ratsastanut sopivan laukan ajoissa, en hoputtanut kesken tehtävän niin kuin nyt tuppasi käymään. Välillä sain maltettua hyvin, välillä taas ylivarmistelin. Helmeri sieti nämä ihanan kiltisti ja hyppäsi jokaisen esteen sen kummempia epäröimättä.

Opettaja hoksautti pitämään Helmerille hyvän tuntuman hyppyyn lähtemiseen saakka ja myötämään vasta sitten, ettei ruuna pääsisi etupainoiseksi. Helmeri laukkasi pääsääntöisesti hyvin, mutta päästin sen välillä oikomaan kulmissa. Hyppyihin oli kuitenkin helppo mukautua, ja luotin Helmeriin ihan kohtuullisesti. Tunnin loppuun hyppäsimme yhden kerran muurilaatikolla varustetun pystyn. Sille tuli hitusen jarruttava hyppy, mutta en panikoinut, joten Helmeri hoiti homman kunnialla kotiin. Opettajan loppupalautteessa tuli positiivinen kommentti sujuvuudesta. Parannettavaa olisi juuri siinä, että saisin tasaisen menon heti alusta alkaen, en tovin jälkeen.



Helmerillä oli kiva hypätä, vaikka alkutunnin lyhennykset ja pidennykset olivat jopa kamalan vaikeita. En saanut Helmeriä niin hyvin takajaloille kuin olisin halunnut. Ratsastin kuitenkin pohkeella ihan kohtuullisesti. Olipa yleisössä kuitenkin kommentoitu, ettei Helmeri ihan joka kerta yhtä sujuvasti mene, joten teimmepä jotain oikeinkin. Helmeri opettaisi hyvin tasaisuuden hakemista hevosella, joka kuitenkin liikkuu kohtuullisen hyvin itse. Se keräsi siis pisteet opetusmestarina toimimisesta.  

Kuvasta ja videoista kiitos leiriläisillemme!