tiistai 3. heinäkuuta 2012

Leirin neljäs tunti: Narskutteleva Nasu

Neljäs tunti oli kouluvääntöä. Opettaja antoi meidän jälleen jakaa hevoset keskenämme, ja hinguin itselleni 1996 syntyneen Nightlife-ruunan eli Nasun. Koulutustasosta en muistanut kysellä sen kummemmin. Tunnin aikana ehdittiin treenata pohkeenväistöä sekä avotaivutusta.

Tunnin alussa opettaja komensi ratsastamaan hevosia kunnolla takaa eteen. Minä taas innoissani näpertelin hevosen etupäätä, johon Nasu reagoi olemalla sieltä melkoisen raskas. Opettaja neuvoi lyhentämään ohjia ja vaatimaan liikettä Nasun takapäähän. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä rakkauteni ohjia kohtaan on palava. Nasu kyllä reagoi pohjeapuihin, mutta ilmeisesti annoin sen aina kävellä ohjista läpi, jolloin tuloksena oli pitkä ratsu. Asetuksien kanssa olin jälleen pulassa, ja opettaja huutelikin kerta toisen jälkeen asettamaan ja taivuttamaan paremmin. Lopulta aloin ottaa melkoisia johtavia ohjasotteita, jotka välillä menivät läpi, välillä taas eivät. Ulkopuolen unohdin näinä hetkinä aika lahjakkaasti, minkä Nasu huomasi ja käytti tilanteen hyödykseen livahtamalla sieltä aina vähän karkuun.

Pohkeenväistöä tehtiin sekä käynnissä että ravissa. Nasu väisti melkoisen herkästi, jolloin liian isot apuni aiheuttivat välillä takapään lipsahtamisen johtavaksi osaksi. Opettaja muistutti pyytämään väistöä ja sitten malttamaan olemaan rauhassa, kun hevonen tekee pyydetysti. Ravissa oli vähän enemmän ongelmia, sillä oma istunta hajoili vähän. Nasu myös kipitti välissä, jolloin keskittyminen meni jarrutteluun, ja väistöt kärsivät hieman. Onneksi kuitenkin sekä käynnissä että ravissa tuli tehtyä ihan kivoja väistöpätkiä, joissa muistin myös hetkittäin olla rentona, kun hevonen teki pyydetysti.

Sitten kuvioon lisättiin avotaivutus. Pohkeenväistöä tehtiin hetki, jonka jälkeen hevonen pyydettiin avotaivutukseen. Oikeassa kierroksessa Nasun saaminen avotaivutukseen oli vaikeampaa, sillä se tahtoi vähän vain kääntää päätään ja jättää lavat siirtämättä. Lisäksi ulkokäteni yritti karata sisäkäden kaveriksi kaulan yli. Sisäpohkeeni halusi myös leikkiä kuollutta eikä alussa osannut tehdä mitään. Hiljalleen aloin saada käynnissä parempia pätkiä, mutta melkoisen monta liikkuvaa osaa siinä itselle oli hallittavaksi. Vasempaan kierrokseen opettaja hoksautti hevosen tulevan välillä neljälle uralle, joten siihen suuntaan sai apujen kanssa olla vieläkin tarkempi, etten pyytänyt vahingossa liikaa.

Lopuksi avotaivutuksesta nostettiin laukka. Molempiin kierroksiin laukka nousi ihan hyvin, ja ongelmatkin pysyivät itse asiassa samoina kuin aikaisemmin. Oikeassa kierroksessa en meinannut saada Nasua pysymään avotaivutuksessa ja vasemmassa kierroksessa mentiin välillä liiankin mutkalle. Sain kuitenkin molempiin suuntiin menoa korjattua sen verran, että saimme tehtyä ihan kelpo pätkät. Tehtävä tuntui haastavalta, joten nämä onnistumisen tuntuivat sen myötä varsin kivoilta, vaikka hommia sai tehdä.

 

 

Tämän kerran perusteella en tykännyt Nasusta koulutunnilla nimeksikään. Jäin taas säätämään ratsun päätä, johon se reagoi olemalla edestä raskas ja vieläpä alkamalla narskutella. Tuli melkoisesti mieleen vanhat ajat Loren kanssa, jolloin sekin tympääntyessään kuskin ohjasintoiluun narskutteli niin, että raikasi. Nasu kuitenkin vaikutti ihan osaavalta ratsulta, kunhan kuski vain taitaa hommansa. Minun pitäisi ottaa jotain tehotunteja, joilla keskittyisin oikeasti ratsun takapään aktivoimiseen ja onnistuisin nollaamaan mielestäni sen säädön etupään kanssa. Sitä päivää odotellessa keskityn ratsastamaan sitä puolikasta hevosta, jonka näen edessäni.