lauantai 1. joulukuuta 2012

Kolmas kerta auttoi

Innostuin rustaamaan itseni myös lauantain B-tunnille ja vieläpä ennen kuin huomasin aiheena olevan esteitä. Arvelin nyt viimeistään saavani jonkin muun ratsun kuin Loren, mutta niin vain edelleen tuuraava opettaja oli sen minulle jakanut. Tällä kertaa hain Loren tarhasta, ja eiköhän se sielläkin jo vähän irvistellyt. Voiko olla, ettei se vain pidä minusta? Tähän tulokseen alan hiljalleen päätyä. Toisaalta ei se enää ratsastustunnin jälkeen luimi, vaan on ihan rapsuteltavissa. Ehkä se protestoi joutumista töihin, kuka ties. Silti vähän harmittaa, etten osaa käyttäytyä sen seurassa niin, että sekin malttaisi pitää mölynsä mahassa. Tällä kertaa menimme alkuverryttelyn käynnissä ja ravissa itseksemme. Edelliskerrasta oppineena keskityin hakemaan etenkin vasenta pohjetta läpi, jotta Lore ei pääsisi myöhemmin tehtävillä liirailemaan. Apuna käytin väistöjä, joita Lore tekikin aika kivasti. Ympyröillä yritin huomioida sen, ettei ratsu pääsisi itsekseen sitä pienentämään, vaan pysyisi suunnittelemallani reitillä. Vasen kierroks oli jälleen takkuisempi eikä sisäpohkeeni tahtonut taas merkitä mitään. Pidätteet ulko-ohjasta ja sinnikäs sisäpohkeen aktivointi auttoivat tässä hieman.

Alkuverryttelun jälkeen tulimme ratapiirroksen numerot 1 ja 2 kavaletteina laukassa. Tarkoituksena oli saada oikeassa kierroksessa kaarevalle linjalle neljä askelta ja vasemmassa kierroksessa kolme. Oikea kierros neljän askeleen kanssa meni varsin mukavasti. Lore laukkasi tasaisesti, jolloin tulimme ensimmäiselle kavaletille hyvin. Sain myös katsottua tien niin, että neljä askelta mahtui hyvin eikä Loren tarvinnut lyhentää tai harpata. Vasemmassa kierroksessa kolmen askelen hakemiseen tarvittiin yksi epäonnistuminen, jossa tulin liian hitaasti ensimmäiselle kavaletille ja valuin liiaksi ulos. Sen jälkeen tajusin ratsastaa vähän eteen, tasapainottaa ja kääntää hieman jyrkemmin, jotta kolme askelta yltäisi paremmin. Lore oli mukavasti ohjailtavissa, joten sehän toimi, kun itse tiesin, mitä tehdä.

Seuraavaksi hyppäsimme ratapiirroksen esteet 3 ja 4 aloittaen oikeasta kierroksesta. Aluksi Lore ei vaihtanut lempilaukkaansa ensimmäisessä hypyssä oikeaksi, vaan jouduin vaihtamaan ravin kautta. Lore vastusti pidätteitäni, jolloin laukanvaihto ravin kautta vei aikaa. Pääsimme kuitenkin jotenkin toiselle esteelle vasemmassa laukassa. Toisella yrittämällä sain kuin sainkin Loren vaihtamaan laukan hypyssä oikeaksi, jolloin pääsimme jatkamaan helposti toiseen hyppyyn. Sille tulimme niin tasaisesti, että pääsin hyppyyn ilman mitään ongelmia mukaan, ja opettaja kehui myötäyksenkin olleen todella pehmeä. Siinä hypyssä tuntui olevan kaikki palaset kohdillaan, sillä niin vaivattomalta se tuntui. Sitten hyppäsimme vielä esteet 3, 4 ja 7. Kolmonen ja nelonen sujuivat hyvin, mutta seiskalle ei vähemmän yllättävästi tullut vaihtoa. Sen sijaan Lore yllätti kaikki tekemällä esteen jälkeen puhtaan laukanvaihdon lennosta. Minulla ei ollut siihen osaa ja arpaa, ja opettajakin hämmästeli, että Lorestahan on viimein tulossa kunnon esteratsu. Ilmeisesti esteen jälkeen tarkoituksellisesti otettu käännös hypyn jälkeen kolmos- ja nelosesteiden välistä viesti hevoselle sen verran vahvasti suunnasta, että se päätti vaivautua itse vaihtamaan laukan, jotta pääsisi jatkamaan nopeasti.

Pisin rata oli viereinen ratapiirros. Matkaan lähdettiin oikeassa kierroksessa ylittämällä kavaletti ja jatkamalla siitä neljällä askeleella ristikolle. Tämä meni mukavasti, jolloin pääsimme jatkamaan Loren kanssa kolmoselle. Nyt laukka ei vaihtunutkaan oikeaksi, vaan päädyimme ristilaukassa kaarteeseen. Opettaja neuvoi jatkamaan, mutta olin ehtinyt päättää pyöräyttää ympyrän. Niinpä sen tein ja korjasin laukan vasemmaksi. Nelonen ylittyi ok, ja opettajan ohjeen mukaan pyysin laukkaa eteen pitkällä sivulla. Ennen ristikkoa tasapainotin, ja pääsimme sen ja kavaletin välin toivotusti kolmella askeleella. Okserille sain hyvän tien ja johtamisen, sillä Lore vaihtoi lempilaukkansa oikeaan, jes! Siitä oli helppo jatkaa viimeiselle esteelle ja kiittää hevosta hienosta suorituksesta. Vaikka rata ei ollut täydellinen, ei se ollut lähellekään yhtä pahaa räpellystä kuin mitä aikaisempina hyppykertoina olen mennyt esittämään. Kolmas kerta siis auttoi ratsastamaan Lorea paremmin.

Loppuun tulimme vielä esteet 3, 4, 7 ja 8. Kolmonen ja nelonen ylittyivät ongelmitta ja seiskalle saimme hyvän tien kaartamalla kavaletti-ristikon edestä. Lore ennakoi ja vaihtoi laukkansa jo ennen estettä oikeaan, mutta päätti silti laskeutua vasemmassa. Jatkoin kaarteen viimeiselle esteelle vasemmassa laukassa, jolloin hyppypaikka ei ollut paras mahdollinen. Laukka kuitenkin vaihtui. Opettaja kuitenkin pisti meidät tulemaan vielä kertaalleen viimeisen esteen, jotta saisimme siihen hyvän lähestymisen ja rennon hypyn. Yksittäisenä tehtävänä ja myötälaukassa tultuna se onnistuikin, ja tunti päättyi hyviin fiiliksiin. Opettaja tuumasi tunnin lopuksi, että meillä oli mukavia välähdyksiä. Etenkin hyppypaikat tuntuivat tällä kertaa onnistuneen paljon aikaisempia kertoja paremmin enkä tällä tunnilla edes enää muistanut juuri jännittää. Kannatti siis tulla ekstratunnille, kun sain viimein tälle viikolle Loren kanssa sellaisen estetunnin, johon saattoi olla pääosin tyytyväinen.