tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kunnollisempia laukanvaihtoja

Tiistain Tallinmäen koulutunnilla pääsimme Jetin kanssa treenaamaan hieman väistöjä sekä suoruutta ja laukanvaihtoja. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä viisi.

Aloitimme kääntämällä lyhyeltä sivulta hyvä tovi ennen kulmaa ja väistättämällä siitä pitkän sivun uralle. Väistöjä sai alkaa jyrkentää niin, että uralle pääsi nopeammin. Jetin kanssa sain kiinnittää tuttuun tapaan huomiota sekä tahtiin että ristiaskeleisiin. Samalla oli hyvin aikaa korjata istuntaa, jotta ei sen takia tuonut tehtävään lisäpulmia. Toistojen myötä väistöt paranivat, ja saimme aika mukavasti sujuneita ristiaskeleita jyrkemmälläkin tiellä. Tehtävässä kivaa oli, että parhaimmat väistöt menivät kohtuullisen vaivattomasti.

Hevosen suoruutta työstimme ratsastamalla kenttää isona kahdeksikkona käynnissä ja ravissa. Kuvio oli ehkä enemmänkin neliökahdeksikko. Suuntaa kuviolla vaihdettiin ratsastamalla kentän poikki mahdollisimman suorana. Jos hevonen yritti valua johonkin suuntaan, sai sitä korjata suoremmaksi pohkeenväistön avulla. Myös suunnanvaihdon aloittava ja lopettava kulma tuli ratsastaa huolellisesti. Jetti pyrki suorituskohdissa jäämään vähän painamaan vasemmalle, joten pohkeenväistö oikealle sai sitä paremmin suoraksi. Suunnanvaihdossa Jetti pääsi välillä myös oikaisemaan liian aikaisin, kun en malttanut itse ratsastaa kulmaa huolellisesti. Tarkemmalla ratsastuksella suorana pysyminen parani eikä Jetti ennakoinut uutta suuntaa niin paljon.

Tehtävää tultiin vielä samoin laukassa. Ensin saimme työstää pelkästään suoruutta jatkamalla kuvion puolikasta useamman kerran putkeen samaan suuntaan. Kun se alkoi toimia, lisäsimme tehtävään suorituskohdissa tehdyt laukanvaihdot ja työstimme kuviota toiseenkin suuntaan. Alussa tuntui vaikealta sekä laukata että ehtiä ratsastaa suoraan. Jetti pääsi valumaan suoristuskohdissa pois reitiltä sekä ennakoimaan käännöstä. Pieni ajatus pohkeenväistöllä korjaamisesta sekä ylipäänsä parempi tuntuma pohkeilla auttoivat pitämään Jetin suorempana. Lisäksi huolellisempi ajatus suoraan menemisestä oli tietysti avuksi. Näin Jetti ei päässyt ajattelemaan käännöstä, kun en itsekään vielä miettinyt sitä.

Kuvioon yhdistetyt laukanvaihdot tarjosivat tunnin parhaimmat hetket. Pari kertaa sain tuotua Jetin oikeasti suorana vaihtoon, jolloin kaikki sujui helposti. Laukka vaihtui näppärästi ilman, että Jetti pääsi valumaan kumpaankaan suuntaan, ja laukanvaihdon jälkeen pääsimme jatkamaan vielä tovin suoraan. Hitsit, että nämä vaihdot tuntuivat hyviltä! Kaikkeen sitä suoruudella pääseekin. Onnistuin istumaan vaihdoissa kohtuullisesti enkä lähtenyt hillumaan irti satulasta niin kuin monesti tuppaan tekemään. Tämä tehtävä sai kyllä taas innostumaan siitä, kuinka laukanvaihtoja saisi treenata ihan ajatuksen kanssa.

Loppuun ravailimme vielä menemään ilman kummempia säätöjä. Niin vain koulutuntikin hurahti mukavasti. Tehtävissä oli mukavasti ideaa, ja etenkin nuo laukanvaihdot jäivät kutkuttelemaan hyvällä tavalla. Muutenkin laukkaa saisin opetella työstämään entistä enemmän samoin kuin omaa istumistani siinä. Vielä jokin aika sitten laukka tuntui koulutunneilla vaikeimmalta askellajilta, kun en jotenkin päässyt istumaan siinä enkä sitä kautta vaikuttamaan Jettiin kunnolla. Nyt Airan istuntatuntien ansiosta minulla on jo jotain vihiä oman kropan korjauksista. Laukkakin alkaa tuntua siltä, että voin yrittää hiljalleen saada itseäni siinä oikeinpäin ja sitä kautta päästä ratsastamaan Jettiäkin paremmin. Askel kerrallaan kuitenkin, niin kuin aina.