keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Vähän jo hallitumpaa

Radan este numero 1.
Keskiviikon valmennusryhmän tunnilla oli taas ihanasti esteitä, ja ratsukoitakin vain viisi. Saimme sumplia kolmen ratsastajan kesken Loresta, Manusta ja Perasta ratsut. Luulin olevani menossa kisoihin Manulla, joten hihkuin sen itselleni. Sitten selvisi, että Manulla liikaa kuskeja menossa isoimpaan luokkaan, jolloin opettaja oli ehdottanut minulle vaihtoa. Harmittihan se, olin jo innostunut Manun kanssa hyppäämisestä. Jätin kisahevosvalinnan hautumaan ja päädyin tunnille Loren kanssa.

Verryttelyhyppyjä otimme oikeassa laukassa yksittäiselle lankkuesteelle (ratapiirroksen este 4) ja yksittäiselle pystylle (este 2). Vasemmassa laukassa tulimme kertaalleen noppaesteen ja pystyn suoran linjan (esteet 5–6). Verryttelyhypyt menivät ihan ok, mitä nyt Lore vähän ennakoi muutamia hyppyjä lähtemällä kaukaa ja yritti valua hypyn jälkeen pitkäksi. Opettajan ohje oli pitää Lore lyhyempänä ja säilyttää hyvä laukka, mutta tasapainottaa menoa puolipidätteillä. Yksittäisellä lankkuesteellä piti myös yrittää saada laukanvaihto oikeasta vasempaan. Neljällä yrityksellä saimme yhden onnistumaan. Senkin siksi, kun Lore pääsi lähtemään hyppyyn kaukaa. Saisin alkaa panostaa Lorenkin kanssa siihen, että saan tiedotettua uuden suunnan selvästi, jotta laukanvaihdot alkaisivat olla enemmän sääntö.

Rataharjoituksena tulimme ensin esteet 1–6 noin 60 sentin tuntumassa. Toisen kierroksen tulimme esteillä 1–7 esteiden ollessa jossain 60–75 sentin korkeudessa. Ensimmäisellä kierroksella ensimmäiselle esteelle tuli pieni hyytyminen, kun en nähnyt ponnistuspaikkaa enkä tohtinut tehdä mitään muuta kuin jäätyä. Lore hyppäsi esteen toki, mutta laukka piti korjata hypyn jälkeen ravin kautta oikeaksi. Kakkosesteelle Lore pääsi lähtemään vähän kauempaa, jolloin laukka vaihtui hypyssä turhaan vasemmaksi. Sain pidätteet hypyn jälkeen läpi, jolloin lähestyminen kolmoselle oli hyvä. Laukka ei silti korjaantunut, vaan vaihto tehtiin ravin kautta. Nelosellekin Lore pääsi lähtemään kauempaa, mutta vaihtuipa laukka toivotusti vasempaan. Tämän jälkeen tulimme vielä viitosen ja kuutosen suoran linjan. Lähestyminen onnistui mukavasti, jolloin Lore pääsi linjan tasaisesti viidellä, hyvällä askeleella.

Toisella kierroksella ykkönen ylittyi reippaasti, mutta laukka piti taas korjata ravin kautta. Kakkonen ylittyi hyvin, ja Lore pysyi oikeassa laukassa. Kolmoselle se pääsi karkaamaan taas kauempaa ja vaihtoi laukan hypyssä turhaan vasemmaksi. Korjasin sen ravin kautta pois, ja suuntasimme neloselle, joka ylittyi tällä kertaa sopivasti paikasta ja laukkakin vasemmaksi vaihtuen, jes! Viitoselle tuli hieman liian iso hyppy, jolloin linjan viides askel oli muita vähän lyhyempi, ja Lore kolautti puomia. Se onneksi pysyi ylhäällä, joten jatkoimme vielä viimeisen eli seitsemännen esteen (tämä ei tallentunut videolle). Tie sille oli ok samoin kuin hyppy, mutta laskeuduimme siltä vieläkin vasemmassa laukassa alas oikean sijasta.



Loppuun tulimme vielä kerran linjan 5–6. Se meni muuten hyvin, mutta kuutoselle tuli taas kevyt kolautus. Päivän hyppelyt olivat siinä, ja samalla minulle oli varmistunut kisahevonen: Lorehan se. Päivän hyppelyt menivät kivasti, kun en päästänyt Lore ampaisemaan hyppyyn kaukaa ja sain tehtyä puolipidätteet läpi. Lore on tasainen ja kohtuullisen varma menijä, kun sen vain tuo esteelle hyvin eikä ala häseltää pahasti. Jännä nähdä, miten meillä menee 70–80 sentin luokka, mutta ei sen kyllä korkeudesta pitäisi jäädä kiinni. Kunhan vain maltan odottaa ja olla rauhassa, niin eiköhän se siitä. Kevätmaljasta näyttää tulevan sellainen kisa, johon en pääse ykkösesteratsullani menemään. Viime vuonna Pera oli poissa pelistä, ja osallistuin melkoisella jokerilla eli Epperillä. Se tosin meni mukavasti, joten toivon samanlaista meininkiä tällekin kertaa. Vaihtelunhan sanotaan vain virkistävän.

Videoista ja kuvasta kiitos Alekseille!