sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Asiallista, mutta vähän ponnetonta

Sunnuntaina änkesin ekstratunnille valmennusryhmän joukkoon, sillä luvassa oli esteitä. Arvelin vakkareiden saavan parhaat hyppyhevoset ja minulle jäävän luonnollisesti jokin jokeri. Siksipä yllätyin, kun opettaja oli jakanut minulle mukavasti Manun. Ratsukoita tunnilla oli seitsemän, ja pääsimme treenaamaan lähestymisiä hyvässä laukassa.

Alkuverryttelyssä ylitimme ravipuomeja. Opettaja muistutti huolehtimaan, että Manu pysyy riittävän lyhyenä eikä pääse venähtämään puomeilla. Aluksi taisin jarruttaa liikaakin, sillä tahti hyytyi puomeilla. Sitten tajusin pitää pohkeet tuntumalla, mutta rentouttaa käsiä. Tämän oivalluksen jälkeen puomit alkoivat sujua mukavasti. Manu osasi tosin ovelasti hivuttautua aina vähän pidemmäksi, jolloin sain keräillä sitä aina vähän lyhyemmäksi. Puutteellinen pohjeratsastus näkyi aina tällaisena venymisenä. Puomien väliin pyörittelimme myös ympyröitä, jotka oikealle menivät ihan ok. Vasemmalle sain muistaa kääntyä itsekin hevosen mukana sekä huolehtia siitä, ettei Manu päässyt valumaan sisälle. Sain korjattua tätä aika mukavasti, kunhan opettaja oli ensin hoksauttanut asiasta. Oikeassa laukassa verryttelimme pyöräyttämällä ympyrän kevyessä istunnassa pitkän sivun keskelle sekä tulemalla yhden puomikasan yli. Manu laukkasi ihan mukavasti, mutta sitä olisi saanut lyhentää reippaammin. Pääsimme kuitenkin puomikasalle mukavasti enkä ennakoinut ylimääräisiä. Mukautuminen oli riittävä eikä Manu päässyt venymään holtittomasti.

Vasemmassa laukassa tulimme sitten ristikon ja jatkoimme siitä ympyrällä toisen ristikon yli. Lähestymiset niin yksittäiselle kuin ympyrällä olleelle ristikolle tulivat aika kivasti. Maltoin odottaa, jolloin Manu lähti pieneen hyppyyn hyvästä kohtaa. Laukka tosin olisi edelleen saanut olla vähän pontevampaa. Sitten tulimme tehtävän oikeassa kierroksessa siten, että ensin oli yksittäinen pysty, sitten ristikko ympyrällä ja sitten toinen yksittäinen pysty. Laukka pääsi ensimmäisessä hypyssä vaihtumaan ristilaukaksi, mutta Manu korjasi sen itse pois. Lähestymiset olivat edelleen ihan ok, mihin olin tosi tyytyväinen. Manu tosin pääsi nyt vähän venymään ja kiihdyttämään. Taisin aktiivisuuden sijaan vain antaa sille edestä tilaa venyä ja vanua. Edelleenkin on jotenkin tosi hankala sekä pitää hevonen lyhyenä että pyytää se tarmokkaaksi. Yleensä onnistuu jompikumpi tai pahimmassa tapauksessa ei kumpikaan.

Lopuksi tulimme vielä vasemmassa kierroksessa tehtävän kahdella eri kuviolla kertaalleen: ensin yksittäinen pysty, ristikko ympyrällä ja toinen yksittäinen pysty. Jos se meni hyvin, tultiin toisella kierroksella vain yksittäiset pystyt. Ensimmäisellä kierroksella laukka oli edelleen ehkä hivenen liian pitkää, mistä seurasi hieman töksähtävä hyppy ensimmäiselle pystylle. Ympyrä ristikon yli menikin sitten asiallisesti samoin kuin toinen pysty. Toisella kierroksella tultu kaareva linja pystyltä pystylle meni myös ihan kohtuullisesti, mitä nyt minulla itselläni oli jokin kiire taas hypyissä. Manu kuitenkin oli tarmokkaampi, mutta ei onneksi kauhean pitkä.



Siihen loppuivat tunnin hyppelyt, jotka sujuivat ihan mukavasti. Nyt oli kunnolla aikaa valmistautua tulevaan hyppyyn enkä ehkä siksi sortunut säätämään niin paljon kuin yleensä. Terävyyttä olisin kaivannut laukkaan enemmän, mutta nyt en osannut sitä ratsastaa. Muuten kyllä tykkäsin tunnista Manun kanssa. Opettajakin tuumasi lopuksi, että minun pitäisi mennä sillä seuran seuraaviin estekisoihin. Pistetään harkintaan.

Videoista kiitos Alekseille!