perjantai 23. toukokuuta 2014

Hellepäivän treeni

Perjantaina pääsin nauttimaan toukokuun helteistä Jetin selkään. Kävin ratsastamassa sen itsenäisesti seuraavan päivän harjoitusestekisoja varten. Sileän treeni oli muutenkin paikallaan, sillä sunnuntaina on luvassa ne hurjan jännät ja samalla hurjan mielenkiintoiset Pohjois-Suomen ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskisat. Jee ja jaiks sopivassa suhteessa.

En kuitenkaan halunnut alkaa vääntää Jetin kanssa mitään tosissaan, vaan halusin enemmänkin rennon, mutta asiallisen treenin. Alkuun tein siirtymiä käynnistä raviin ja takaisin sekä ravista pysähdyksiin ja takaisin. Tällaiset siirtymiset toimivat toisinaan mukavasti Jettiä herättäen, ja niin kävi myös nyt. Siirtymät alaspäin tosin olisin saanut valmistella paremmin, jotta ne olisivat olleet napakampia valumisen sijasta. Jetti kuitenkin alkoi reagoida mukavasti pohkeeseen eli harjoitus teki tehtävänsä.

Seuraavaksi harjoittelin tovin laukannostoja ravissa. K.N. Specialissa molemmat laukat nostetaan näin, ja se osoittautui harjoituskoulukisoissa meille hieman vaikeaksi. Tällä kertaa huomasin istuntani hajoavan ihan käsiin, kun aloin valmistella laukannostoa. Sen sijaan, että olisin istunut rennosti ja rauhassa, aloin soutaa ja heilua sekä törkkiä pohkeillani miten sattuu. Ei ihme, ettei Jetti nostanut laukkaa, vaan kiihdytti ravia ja yritti liirata karkuun heinämieheksi heittäytynyttä ratsastajaa. Yritin korjata istuntaani sekä huolehtia laukannoston valmisteluista, joiden avulla sain muutamia asiallisempia nostoja. En tajua, miten ravista nostamiset ovatkin muuttuneet näin vaikeiksi. Varmaan se johtuu siitä, etten saa pidettyä omaa istuntaani harjoitusravissa kasassa, jolloin apunikin ovat hyvin epämääräiset. Toistojen myötä Jetti onneksi alkoi tajuta, mitä yritin tarkoittaa, vaikka en varmasti ihan nappiin apuja saanut annettuakaan. Otin vielä muutamat laukanvaihdot lennosta. Vaihdot oikeasta vasempaan menivät taas näppärästi, kun taas vaihdot vasemmasta oikeaan tökkivät ja tulivat vähän töksähtäen. Jonkinlaiset vaihtotreenit voisivat olla hyväksi ihan jo sen takia, että opettelisin niissäkin istumaan rauhassa enkä hillumaan miten sattuu.

Ennen loppuverryttelyä hurautin vielä K.N. Specialin ohjelman läpi ihan vain kerratakseni sen. Kentällä oli esteitä sopivasti siten, että pistin ohjelman kuvioita hieman uusiksi enkä ratsastanut niitä prikulleen. Ohjelma meni niin kuin ajattelin: siirtymät ylöspäin hieman hitaita, alaspäin ihan ok, voltit suunnilleen hyviä kooltaan, loivat kiemuraurat liian pieniä ja laukannostot ravista hankalia. Jetti kuitenkin tarjosi läpi ohjelman kohtuullista etenemistä, jos vain sain istuttua kyydissä kovin pahasti heilumatta. Kunhan saan teiden ratsastamiseen, tarkkuuteen ja siirtymiin ylöspäin enemmän ajatusta mukaan, on ohjelma ihan ok.

Loppuraveissa pyörittelin vielä vähän ympyröitä asetuksia hakien sekä tein muutamat keskiravilävistäjät. Jetti tarjosi paikoin aika mukavaa ravia, jolloin pyrin tekemään itse mahdollisimman vähän. Ne pätkät tuntuivat selkään aika kivoilta ja olisipa ollut hauska nähdä ne videolta. Keskiravipätkät lähtivät myös välillä ihan mukavasti, kun en nakannut ohjia löysiksi ja hoputtanut hevosta kiireiseksi. Loppuverryttelystä jäi hyvät fiilikset, joten jospa tämä oli sopiva treeni viikonloppua ajatellen.