maanantai 12. toukokuuta 2014

Hyviä asioita

Maanantain Tallinmäen tunnilla oli etukäteen sovitusti kouluvääntöä tulevan perjantain harjoituskoulukisojen takia. Ratsukoita tunnilla oli minun ja Jetin lisäksi kaksi, ja pääsimme treenaamaan pätkiä kouluohjelmista, kunnes lopuksi saimme ratsastaa ohjelman kokonaan läpi. Tunnin aikana ehdimme harjoitella ravilävistäjiä, keskiraveja, ravi-käynti-ravisiirtymiä, kymmenen metrin ravivoltteja, laukannostoja käynnistä sekä laukkaympyröitä. Lopuksi ratsastin kisaohjelmistani eli C-merkistä ja K.N. Specialista jälkimmäisen läpi.

Alkutunnista asti pyrin olemaan vähän jämäkämpi ja ratsastamaan Jetin hereille. Tähän auttoivat kummasti ravi-käynti-ravisiirtymät sekä keskiravipätkät. Yritin myös turhan puristelun sijasta muistuttaa tarvittaessa raipalla, jotta en turruttaisi Jettiä kuuroksi pohkeelle. Muistin myös korjata istuntaani, etten lähtisi puskemaan sillä tai pusertuisi satulaan kiinni. Siirtymät alkoivatkin toimia ihan kivasti samoin kuin keskiravipätkät. Istuntakaan ei hajonnut niiden aikana pahasti, mikä varmasti auttoi. Toki eroa ja venyvyyttä olisi saanut olla enemmän, mutta kyllä esityksestämme näki, mitä yritimme.

Laukannostot käynnistä ja laukkaympyrät sujuivat ihan ok. Laukannostoissa huomasin herkästi alkavani tuupata istunnalla, jolloin nosto levisi käsiin. Kun sain vakautettua istuntani ja pyydettyä rauhallisemmin, nosti Jetti laukan muutaman kerran aika nätisti takaosalla ponnistamalla. Noston jälkeen olisin saanut ratsastaa aina hieman eteen, jotta laukka olisi alkanut rullata paremmin. Ympyrät menivät muuten ok, mutta alussa tien kanssa oli vähän epäselvyyttä. Jetti pääsi liiraamaan ulos, kun en ratsastanut ulkoavuilla, vaan halailin sisäohjaa. Onneksi pääsin tästä vaivasta eroon ja sain ulkoavut vähän paremmin käyttöön, jolloin laukka tuntui hetkittäin aika kivalta ja Jetti ohjattavissa olevalta. Hämmästyttävää, mitä sitä saa aikaan, kun sattuu vahingossa käyttämään oikeita apuja.

Lopuksi pääsin vielä ratsastamaan K.N. Specialin oikean kouluradan kokoisella alueella opettajan seuratessa menoa. Jetti liikkui ohjelman kohtuullisesti, mutta pääsi kaarteissa ja kulmissa vähän hyytymään. Kolmikaariset kiemuraurat olivat aika ok, mutta volteista samoin kuin ympyröistä valahti turhan isoja. Käyntiinsiirtymä samoin kuin pysähdys olivat aika täsmällisiä, mutta niistä liikkeelle lähtemiset vähän hitaita. Laukat nousivat myös pienellä viiveellä, mutta muutoin rullasivat ihan ok. Pientä terävyyttä olisi toki voinut olla. Laukkalävistäjät menivät laukaten ilman pelkoa vaihdoista. Laukasta emme tosin päässeet suoraan käyntiin, vaan väliin mahtui raviaskelia. Opettaja kommentoi ohjelmassa olleen hyviä asioita. Huomiota tosin saisin kiinnittää volttien ja ympyröiden kokoon ja muotoon, kun ne pääsivät vähän leviämään. Kysyin samalla vinkkejä parempiin laukannostoihin. Avainsanat olivat aktiivisuus ja pieni lyhennys ennen nostoa. Silloin Jetti voisi mahdollisesti nostaa laukan napakammin.

Tunti oli hurjan hyödyllinen perjantain harjoituskoulukisoja ajatellen. Nyt tiedän taas, mihin asioihin kiinnittää ohjelman aikana erityistä huomiota ja millaisella verryttelyllä voin saada Jetin valmisteltua. Kunhan saan Jetin pidettyä hereillä sekä keskityttyä ratsastamaan tiet ja tehtävät kunnolla, niin eivätköhän ohjelmat suju ihan mukavasti. Jännä kyllä saada Jetinkin kanssa arvosteluja koulukisoista. Saa nähdä, millaista palautetta saammekaan.