tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kouluvääntöä ja pään tuuletusta

Tiistaina kutsu kävi Easyn luo, ja ohjeena oli liikuttaa hevonen kunnolla. Päätin tehdä ensin kentällä hieman kouluvääntöä ja sitten suunnata maastoon purkaamaan ylimääräistä virtaa, kun tamma oli ollut edellispäivän kevyemmällä liikutuksella. Alkuverryttelyn jälkeen päätin tehdä pohkeenväistöä pitkän sivun alusta keskihalkaisijalle. Käynnissä tehdyissä väistöissä tahti hieman hiipui, ja Easy pääsi vähän pullahtamaan väistöä karkuun. Huomasinkin keskittyneeni väistöapuihin liikaa, kun tamma väisti jo valmiiksi kevyemmillä avuilla. Pieni tarkistus omien apujen voimakkuuteen auttoi estämään pullahdusta, mutta tahti ei päässyt paranemaan kunnolla. Olisi pitänyt osata ratsastaa sillä ei-väistättäneellä pohkeella, mutta se tykkäsi hyytyä.

Ravissa väistöt muuttuivatkin jostain syystä helpommiksi. Tahti ei juuri kärsinyt niiden aikana, ja Easy väisti todella helposti liki painoavuilla. Sain tosin edelleen olla tarkkana, etten itse unohtanut pitää väistön vastakkaista puolta kurissa, sillä muutoin tamma kyllä painoi sieltä ulos. Pienet puolipidätteet siltä puolen samoin kuin pohkeen pitäminen tuntumalla auttoivat kummasti, ja niin raviväistöt tuntuivat sujuvan ihmeen helposti. Suoristushetkissä ei tullut käynnissä saati ravissa ongelmia, vaan Easy lopetti väistön hyvin ja jatkoi mukisematta suoraan. Lyhyelle sivulle käännyttäessä sai tosin ratsastaa sisäpohkeella aktiivisemmin, jotta ratsu ei kääntynyt turhan jyrkästi, vaan malttoi mennä pyöristetyn kulman asiallisemmin.

Kentän kunto arvelutti sen verran, että päädyin ottamaan vain muutamat laukannostot käynnistä suoralla pätkällä keskempänä kenttää. Nostin laukkoja vuorotellen, ja Easy nosti jokaisella kerralla pyytämäni laukan. Nostoissa tosin ei ollut rauhallisuudesta tietoakaan, sillä Easy ampaisi aina nopeasti laukkaan. En tiedä, oliko valmisteluni sitten puutteellinen vai annoinko avut jotenkin niin, että Easy päätti reagoida pikaisesti. Itse laukka oli kuitenkin aika rauhallista ja pääsimme lyhyen sivun tullessa vastaan siirtymään ilman kummempia ongelmia ravin kautta käyntiin. Laukannostojen jälkeen Easy alkoikin tarjoilla itse ravia, joten sekin sai menovaihteen paremmin päälle. Laukannostoja olisi ehkä pitänyt hinkata paremmin, jotta ne olisivat olleet tasaisempia ja rauhallisempia, mutta maasto alkoi jo kutsua tässä vaiheessa.

Maastossa menimme hyvän matkan reipasta ravia. Easy eteni mainiosti korvat tötteröllä kuunnellen ja katsellen kaikkea. Etenkin lumen alta paljastuvat maastoesteet olivat sen mielestä hurjan jänniä. Easyllähän kisataan kenttää, joten onhan se niitä kapistuksia hyvinkin nähnyt, mutta ilmeisesti talven jälkeen ne ovat taas hetken aikaa ihan outoja. Maastolenkiltä löytyi pari kohtaa, joissa saatoin hyvillä mielin laukata. Easy laukkasi mukavan rauhallisesti, jolloin saatoin mennä pidemmän pätkän itsekin rentoutuen. Toisella laukkapätkällä Easy alkoi jo itse ehdotella raviin siirtymistä, jolloin arvelin lenkin tehneen tehtävänsä. Rentojen loppuravien ja pitkien loppukäyntien jälkeen palasimme takaisin tallille. Hyvä ratsastus, parempi mieli.