Torstai alkaa näemmä hiljalleen muotoutua epävirallisesti viikon toiseksi Tallinmäen tunnikseni. Tällä kertaa neljän ratsukon tunnille sain Akun, josta olin vähän salaa haaveillutkin. Tunnilla ehdimme vääntää hieman niin koulua, puomeja kuin hypätäkin lopuksi. Mukava sekametelisoppa siis. Alkuverryttelyssä tulimme ympyrän kaarella olleita kolmea puomia (ratapiirroksen kohta 1) ensin ravissa ja sitten laukassa. Ravissa Akua sai hieman viritellä, jotta askel alkoi sujua vähän reippaammin, mutta kummempaa nohitusta siihen ei tarvittu. Oikeassa kierroksessa tie puomeille tuli kohtuullisen helposti, mutta vasemmassa kierroksessa Aku yritti hieman painaa sisälle, jolloin päädyimme muutaman kerran ylittämään puomit vähän sisäreunaa hipoen. Laukassa puomit ylittyivät alun kolisteluiden jälkeen hyvin, kun tajusin hakea tilaa Akun laukka-askeleelle menemällä puomit hieman enemmän ulkoreunasta.
Tunnin koulutehtävänä oli loiva kiemuraura käynnissä ja ravissa. Toisella pitkällä sivulla puolestaan sai tehdä tarpeen mukaan siirtymiä käyntiin ja raviin tai peräti pysähdyksiin. Lisäksi kiemuran keskelle pyöräytettiin aina ravissa voltti. Käynnissä kiemuraura sujui ilman suurempia ongelmia. Hieman asetus tuppasi jäämään vajaaksi vasemmalle, kun en saanut pyyntöjäni läpi. Tällä kertaa jopa yritin käyttää sisäpohjetta, mutta jokin siinä ei vain osannut hommaansa. Opettaja muistutti pitämään ulko-ohjan hyvin tuntumalla, jotta Aku voisi jäädä sen tuelle. Taisin elää tällä kertaa vähän molemmilla ohjilla, kun koetin houkutella Akua antamaan vasemmallekin periksi. Ravissa elämä kiemurauralla ei kummentunut. Oikealle pyöräytetyt voltit sujuivat aika kivasti, kun taas sain edelleen työskennellä enemmän vasemmalle tehdyillä volteilla. Enkä taaskaan muistanut juuri kiinnittää huomiota painoni valumiseen vasemmalle. Miten se onkin niin vaikea muistaa muualla kuin tässä koneen äärellä? Ravissa sai pyöräytellä myös kiemurauran alkuun ja loppuun tarvittaessa voltit. Hyödynsin tätä etenkin vasemmassa kierroksessa, jolloin lähtö kiemurauralle valui paikoin huonoksi, kun sisäpohkeeni ei saanut Akua pysymään oikealla reitillä. Toisella pitkällä sivulla tehdyt siirtymät sujuivat kohtuullisesti. En jostain syytä jaksanut alkaa panostaa niihin kummemmin, joten siirsin Akun aina käyntiin ja takaisin raviin. Käyntiin siirtyminen oli vähän töksähtävä, mutta raviin päästiin aina aika helposti.
Kun koulu- ja puomiosuus oli käsitelty, pääsimme siirtymään ristikoille. Ensimmäisenä tehtävänä oli harjoitella laukanvaihtoja tulemalla vasemmassa laukassa ensin ratapiirroksen este 7, jossa laukka pyrittiin vaihtamaan oikeaksi ja jatkamaan siitä ympyrä oikealle ennen kuin suunnattiin esteelle 6 yrittäen vaihtaa myös siinä laukka, tällä kertaa takaisin vasemmaksi. Parilla ensimmäisellä kerralla Aku ei vaihtanut vasenta laukkaa oikeaksi, vaan tein vaihdoin ympyrällä ravin kautta. Sen sijaan kuutosesteelle Aku imi hienosti ja roiskaisi sen jopa hieman turhan kaukaa, mutta joka tapauksessa laukan vaihtaen. Kolmannella yrittämällä Aku innostui jo ensimmäisestä esteestä niin, että hyppäsi taas vähän kauempaa vaihtaen laukan. Jäin riemuitsemaan onnistumista, jolloin unohdin ohjata, ja Aku päätti yrittää jatkaa suoraan kuutosesteelle. Heräsin liian myöhään ja ohjasin Akun oikealta ohi. Ärsytti, että piti mennä pilaamaan hyvin alkanut työ ja ennen kaikkea näyttämään hevoselle, kuinka esteestä voi myös mennä ohi. Palasimme vikkelästi tehtävän alkuun, jolloin saimme tultua viimein koko tehtävän siten, että ensimmäisessä hypyssä vasen laukka vaihtui oikeaksi, ympyrä meni asiallisesti, ja toisella esteellä oikea laukka vaihtui takaisin vasemmaksi.
Lopuksi tulimme viereisen radan vielä kertaalleen. Mukana oli niin ristikoita kuin puomeja. Matkaan lähdettiin vasemmasta laukasta tulemalla kolme laukkapuomia. Aku oli seisonut tovin enkä tajunnut viritellä sitä, joten rymysimme puomit ravissa. Otin sitten omin lupineni uuden aloituksen, jolloin tulimme puomit asiallisesti laukassa pysyen. Kakkosen ja kolmosen suora linja piti tulla kuudella askeleella, johon Aku pystyi ongelmitta. Kolmosen jälkeen siirryttiin raviin ja tultiin neloskohdan kolme ravipuomia. Aku vähän yritti hyytyä, mutta pienellä kannustuksella jatkoi asiallista ravia. Ravipuomien jälkeen nostimme oikean laukan ja tulimme laukkapuomit nyt toisesta suunnasta. Tällä kertaa niissä ei ollut onneksi mitään ongelmaa, ja jatkoimme kuutosen yli. Aku oli hienosti hereillä, imi esteelle ja vipsautti oikean laukan vasemmaksi. Jatkoimme vasenta laukkaa seiskalle, ja ehdin vähän jännittää, vaihtuukohan laukka sillä. Aku ei puolestaan moisia murehtinut, vaan vaihtoi vasemman laukan oikeaksi kuin vanha tekijä. Kaarsimme oikeassa laukassa ennen kuutosestettä uralle ja siitä vielä puomin numero 8 ja ristikon numero 9 suoralle linjalle. Nyt väli piti päästä viidellä askeleella, ja pienellä nohituksella ja tilan antamisella Aku porhalsi välin toivotusti. Se kuitenkin joutui harppaamaan puomin yli isolla askeleella, jolloin se vaihtoi välin ajaksi laukan vasemmaksi. Aku oli silti hyvin hereillä ja korjasi itse laukan ristikolla takaisin oikeaksi. Aku tuntui tykkäävän, kun välissä oli jotain pientä hypättävääkin. Se myös pysyi kivasti radan ajan kuulolla.
Loppuraveissa pyörittelin ympyröitä ja houkuttelin Akua antamaan vähän periksi. Muutamina hetkinä sain pyynnöt läpi, ja Aku pyöristyikin kevyeksi, mutta sitten unohdin jatkaa ratsastusta, ja pakka levisi taas käsiin. Aku oli kyllä mukavan nopea hoksaamaan tunnin aikana, mikä tehtävien juju oli. Parannettavaksi jäi sisäpohkeen ratsastaminen läpi sekä hevosen saaminen asettumaan rehellisesti. Toisaalta en olisi malttanut keskittyä koko tuntia kouluvääntöön, joten onneksi oli tällainen sopiva yhdistelmä kaikkea. Sisäinen kouluratsastajani on tällä hetkellä nurkassa mököttämässä, joten esteintoilijani on saanut rauhassa ottaa vallan. Ehkä näin on ihan hyvä, sillä onhan kevään toiset estekisat tasan kahden viikon päästä.
Videoista kiitos Tiinalle!