keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Ratsastusleirin 8. tunti: koulua uudella tammalla

Leirin kahdeksannella tunnilla oli koulua. Ratsunani oli 2006 syntynyt torinhevosen ja arabin risteytystamma Ein Eternal Life eli Lisa. Se on 160-senttinen, ja sitä kehutaan kiltiksi perushevoseksi, jolla on helpot liikkeet. Koulupuolen tasolta se on helppo A, ja rataesteillä siltä sujuu 80 senttiä. Tunnin päätehtävänä oli pituushalkaisijan ratsastaminen ja sille kahden voltin ratsastaminen. Kuviota tultiin ravissa ja volttien väliin tehtiin siirtymä käyntiin. Tämän jälkeen kuvio tultiin muuten ravissa, mutta voltit pyöräytettiin laukassa.

Lisa vaikutti ihan mutkattomalta, mutta tykkäsi hiippailla. Nohittelin sitä liikkumaan, mihin se vastasi herneilemällä tammana. Herneily onneksi oli vain luimimista ja hännän äkäistä heilautusta, taisi se yhden puolipukin nakata, mutta sitten se valitsi jo liikkumisen mieluummin. Läpi tunnin sitä sai hieman nohitella, mutta hetkittäin se tarjosi myös hyvää etenemistä. Lisa kuunteli istuntaa aika hyvin, ja kun sitä sai kuosiin, löytyi liikettäkin paremmin.

Pituushalkaisijan suorien pätkien ongelma oli lähinnä tahdin säilyttäminen. Muuten se meni ihan ok. Volteilla sain haeskella Lisaa avuille, ettei se liirannut tai valunut jonnekin. Oikea kierros sujui paremmin, vasenta sai työstää enemmän. Siirtymät käyntiin olivat hieman valuvia. Ravi olisi pitänyt saada lyhennettyä paremmin, jolloin siirtymäkin olisi tullut paremmin. Siirtymä takaisin raviin oli myös hitusen hidas. Ne pohkeet! Sain onneksi vähän terävöitettyä menoa, mutta varmasti tasaisemmalla istunnalla homma olisi parannut kummasti.

Laukannostot kuviolla olivat aluksi odotetusti hitaita. Vasen laukka ei meinannut alkaa nousta ollenkaan. Nohittelin taas, ja Lisa herneili, mutta pienen kinastelun jälkeen pääsimme taas parempaan menoon. Lisan laukka oli hauska. Siihen olisi saanut hakea vähän enemmän pontevuutta, mutta se tuntui silti kivalta. Siinä tuntuisi olevan säätövaraa, kun saisi tamman kunnolla hommiin. Saimme muutamia asiallisia siirtymiä laukasta raviin, mikä ilahdutti kummasti.

Kaikin puolin Lisa oli aika hauska ratsu. Loppuraveja työstimme vielä ympyrällä, jonka aikana sain tunnin kivoimmat hetket. Lisa ravasi paljon paremmin ja pysyi pyöreämpänä ja rennompana. Opettajakin kehui menoa, mikä ilahdutti tietysti. Tamma tuntui muutenkin tosi kivalta tässä vaiheessa, joten tunnilla taisimme tehdä jotain oikeinkin. Tammasta kuoriutui pienen herneilyn jälkeen kiva ratsu, joten tästäkin tunnista jäi tietysti hyvä mieli. 

Kuvat ja videot tulevat leiripostauksiin myöhemmin, jos niitä on saatavilla.