lauantai 1. helmikuuta 2014

Ei nappiin, mutta silti oli kivaa

Ilmeisesti omasta harrastuksestaan tykkää oikeasti, kun herätys lauantaiaamuna kello 6.20 ei tunnu pahalta. Suuntasimme Noran ja Kaisan kanssa taas Helin luo hyppäämään, mikä oli kyllä aikaisen heräämisen arvoista. Puppe olisi tosin varmaan valinnut heinät ennen minua, mutta hyvin sekin oli hereillä, vaikka olimmekin ratsailla jo kahdeksalta. Opettaja kyseli tunnin alkuun toiveitamme ja kasasi niistä sopivia tehtäviä ja kokonaisen radan hypättäväksi. Verryttelyssä Puppe liikkui mukavasti, ja sain vähän ajatusta keulan keventämisestä. Pohkeita reippaasti ja tuntuma ohjista ilman turhaa värkkäämistä, niin homma tuntui toimivan.

Ensimmäiset verryttelyhypyt otimme vasemmassa laukassa yksittäiselle pystylle (ratapiirroksen este 5). Ensimmäinen hyppy sujui hyvällä laukalla ihan tuosta noin vain. Toisella yrittämällä laukka vähän hyytyi, mutta en lähtenyt sukeltamaan saati puskemaan, vaan Puppe sai hypätä esteen rauhassa. Oikean laukan verryttelyhypyt otimme esteelle numero 4. Ensimmäinen hyppy oli taas ok, kun taas toisella kerralla tuli pieni hyytyminen. Mahdoinkohan vähän heittäytyä matkustajaksi? Saimme heti sakkokierroksena tulla vielä kerran este isommalla laukalla. Puppe totteli pyyntöni helposti, ja niin esteen kolmas hyppykerta menikin sujuvasti. Tulimme vielä kertaalleen peräkkäin esteet 4 ja 5 oikeasta laukasta aloittaen. Olin yli-itsevarma laukan vaihtumisesta hypyssä, jolloin en tainnut ratsastaa kunnolla. Niinpä esitin bravuurini nyt myös Pupen kanssa eli hypyn jälkeen olimme hetken vastalaukassa, kunnes Puppe vaihtoi ristilaukalle. Korjasin ravin kautta laukan vasemmaksi ja ehdin jatkaa vielä viitoselle.

Ratapiirroksesta kiitos Kaisalle!
Sitten tulimmekin kokonaisen radan kolmesti maltillisella korkeudella. Viimeisen kierroksen aikana esteet olivat maksimissaan 70 sentissä. Ensimmäinen kierros meni ihan kohtuullisesti. Hieman ehkä häselsin parissa kohtaa turhaan, mutta Puppe vaihtoi laukat pyydetysti. Tämä tosin piti tarkistaa videolta, sillä selässä ollessani kuvittelin Pupen menneen reitin neloselta viitoselle ristilaukassa. Toisella kierroksella ykkösesteellä tuli turha vaihto oikeaan laukkaan, jonka korjasin pois ravin kautta. Nelosella vaihto onnistui hypyssä, mutta videolta tarkistettuna Puppe vaihtoi kaarteessa viitoselle itsensä jostain syystä ristilaukkaan. Se onneksi sai viitosella jalkansa järjestykseen, ja matka jatkui. Sarjaväli kahdella askeleella tuntui nyt vähän ahtaammalta kuin ensimmäisellä kierroksella.

Tässä välissä saimme tulla sakkokierroksena esteet 4 ja 5 putkeen. Opettaja neuvoi vaihtamaan nelosestettä lähestyttäessä uuden ulkopohkeen paikoilleen, mikä vinkkaisi hevoselle tulevasta vaihdosta. Puppe ei tykännyt suurieleisestä pohkeen siirtämisestäni, vaan teki siitä pienen spurtin. Mutta oli siitä apuakin: Puppe vaihtoi laukan nelosella oikeasta vasemmaksi ilman mitään ongelmia ja säilytti sen läpi kaarteen viitoselle.

Sitten tulimme vielä radan viimeisen kerran tälle tunnille. Ykkösellä laukka vaihtui taas turhaan oikeaksi, mutta en ottanut siitä paineita ja korjasin sen ravin kautta. Kakkosen ja kolmosen sarjalle muistin vähän tehdä tasapainotusta, jolloin väli meni paremmin kahdella askeleella. Muu rata sujui aika tasapainoisesti. Radan viimeiselle esteelle eli 6b:lle tuli kuuluva kolaus, mutta puomi pysyi onneksi paikoillaan. Rata olisi ollut muuten mieleeni, mutta turha vaihto ykkösellä sekä tietysti tuo kolautus olivat vähän harmittavia. Tietysti olisi ollut mainiota saada laukanvaihdot kokonaan nappiin, mutta tulipahan näiden pulmien takia vähän keskityttyä apujen antamiseen paremmin. Pupen kanssa oli taas ilo hypätä. On se vain kiva ratsu!



Videoista kiitos Alekseille!