tiistai 12. lokakuuta 2010

Pyörittelyä ja pyöreyttä

Tiistain ekstratunti toteutui, ja myös polletoiveeni oli mennyt läpi. Tunnin siis humputtelin Jussilla, ja sen aiheena oli yllätys, yllätys hevosen pyöreys volteilla ja ympyröillä aseteltuna hakien. Ensin lämmiteltiin pyörittelemällä koko maneesin kattavaa kahdeksikkoa. Tarkoituksena oli saada hevosta rennoksi, ei vielä varsinaisesti pyöreäksi saati kovin lyhyeksi. Jussi meni tässä ihan kivasti, mutta vasen kierros alkaisi tuntua oikeaa hankalammalta. Täytyy jatkossa alkaa kiinnittää huomiota siihen, että saan apuni myös tässä kierroksessa oikein läpi, jolloin hevonen myös kuuntelisi paremmin.

Alkuverkan jälkeen siirryttiin lyhyille sivuille pituushalkaisijan suuntaan tehtyihin kahdeksikkoihin. Pitkillä sivuilla tehtiin puolestaan avotaivutuksen kaltaisesti yksi sivu, toinen taas lisäyksellä. Kahdeksikolla alettiin hakea hevosta pyöreäksi, ja opettaja korosti jälleen kerran myötäyksen merkitystä. Tällä kertaa osasin paremmin tunnustella hevosta ja myödätä kohtuullisen monta kertaa oikein. Jussi palkitsi tämän menemällä kahdeksikkoa sekä käynnissä että ravissa mukavan rennosti asettuen. Myös lisäyksen menivät nätisti, etenkin ravissa. Yleensä olen jotenkin komentanut pohkeilla liikaa, mutta unohtanut pidättää edestä, jolloin hevonen on valinnut laukan lisäämisen sijaan. Nyt muistin myös hallita etupään, jolloin Jussi lisäsi etenkin ravia hienosti. Avotaivutuksen kaltaiset etenemiset toisella sivulla olisivat saaneet olla parempia, mutta sentään itse asetus pysyi pienillä avuilla.

Lopuksi haettiin hyviä laukkanostoja, joiden jälkeen pyöräyteltiin ympyröitä. Tavoitteena oli saada kerralla etenevä laukka ja mahdollisuuksien mukaan myös pyöreyttä. Jussi nostaa laukan etenkin käynnistä todella näppärästi, joten tässä ei ollut ongelmaa. Muistin jopa pyytää pollea tekemään ajoittain töitä myös takapäällä, jolloin pyöreys löytyi pätkittäin ja laukka oli rennon etenevää.

Yleisesti ottaen tunti meni meillä kivasti. Sain Jussia kulkemaan mukavan pyöreänä jälleen ja muistin tosiaan välissä vartioida myös takapäätä. Pitäisi vain vielä keksiä, miten saan hevosen työskentelemään pidempiä pätkiä pyöreänä.

Tunnin aikana taisin saada opettajalta ehkä pari kolme kommenttia. Kaksi niistäkin taisi olla hyvä-sanoja, kolmas sitten reitin korjaus. Ehkä meillä sitten Jussin kanssa meni sen verran kivasti, että meidät saattoi jättää treenaamaan kahdestaan tai ehkä muut tuntilaiset kaipasivat enemmän huomiota. Onhan se vähän harmi, kun opettaja ei ehdi katselemaan jokaista kunnolla. Mutta sitten kun tämä asia alkaa oikeasti vaivata, on varmasti aika siirtyä teho- tai yksityistunneille.