lauantai 16. lokakuuta 2010

Perjantain kertailua

Vaihdoin torstain menojen takia Helveilyn näin lauantaiksi. Hiippailimme maneesille ja ajattelin kertailla perjantain tunnin oppeja. Heti ravissa huomasin, että onnistuin jumiuttamaan itseni eilisen tunnilla hyvin perusteellisesti. Kuski olisi tarvinnut sitä juoksuttamista ja verryttelyä paljon enemmän kuin Helvi.

Sinnikkäästi kuitenkin jäykän alkuravailun jälkeen siirryin tekemään pohkeenväistöä käynnissä. Keskityin pitämään Helvin liikkeessä väistön ajan, sillä muutoin se yleensä jarruttaa menoaan. Väistöpohje, hoputuspohje, väistöpohje, hoputuspohje ja tällä mantralla mentiin molempiin suuntiin väistöjä. Helvi haki itseään tuntumalle mukavasti, mutta reippautta olisi saanut olla enemmän. Ei meno ihan hiippailuksi onneksi mennyt.

Sitten otinkin pitkillä sivuilla lisäyksiä ravissa. Muuten kiva, mutta tamma ei kuvitellutkaan pyöristyvänsä saati pysyvänsä tuntumalla. Pää kohti kattoa ja kaviota toiseen eteen oli tamman tapa totella, kun pyysin sitä lisäämään ja houkuttelin kohti tuntumaa. No, ainakin se vauhti löytyi. Laukassa pyörittelinkin vain vähän isompaa ja pienempää ympyrää. Helvistä löytyi heti alusta mukavasti rullaava laukka, joten ympyröitä oli kiva pyöritellä. Pyöreyttä itse hevosesta ei kauheasti löytynyt, mutta oli se kuitenkin rento.

Lopuksi otin omaksi ja myös pollen iloksi parit hyppelyt minipystyn yli. Helvi innostui hommasta samantien ja parit kerrat sinkoili vähän turhankin kaukaa esteen yli. Kavioita se reppana ei vieläkään jaksa edes innostuksissaan nostella, joten toinen pysty kolisi alas. Onneksi toinen pysyi muut hypyt ylhäällä. Jarrutkin tahtoivat vähän kadota, kun tamma spurttaili esteen jälkeen. Helvillä olisi varmasti vähän nuorempana ollut mukava hypätä. Sillä on sopivaa imua esteelle, se etenee reippaasti ja on edelleen käänneltävissä ja ratatempokin taitaisi löytyä tuosta noin vain. Loppukäynneissä tamma ei olisi millään edes pitkällä ohjalla halunnut rauhoittua. Höpsönä se nosteli ravia itsenäisesti ja koetti kuunnella, enkö vahingossa pyytäisi siltä laukkaa tai ohjaisi esteelle. Hassu tamma.