keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Haparoivaa menoa

Keskiviikon toinen tunti meni yhdistetyllä B:n ja valmennusryhmän koulutunnilla. Ratsukoita oli seitsemän, ja ratsukseni sain Rappenin. Tunnin piti tuuraava opettaja, jonka opetuksessa olen ollut ainakin kerran. Treeniaiheina olivat kolmikaariset kiemuraurat sekä voltit.

Alkuverryttelyn teimme kaikissa askellajeissa. Rappen eteni ihan kivasti, mutta en oikein saanut siihen otetta. Meno oli jotenkin haparoivaa. Opettaja neuvoi kulmissa ja ympyröillä huolehtimaan Rappenin sisälavasta ja -etujalasta, jotta se pysyisi paremmin tasapainossa. Tämä vinkki auttoi tasapainottamaan menoa hieman, mutta aivan täysin en tunnin aikana Rappenista saanut kiinni. Laukassa meno tahtoi olla paikoin turhankin reipasta, kun en osannut säädellä laukkaa. Ympyröillä sentään sain vähän Rappenia malttamaan, jolloin emme kaahanneet ihan jokaista hetkeä.

Alkuverryttelyn jälkeen aloimme tahkota kolmikaarista kiemurauraa. Pyöräytimme jokaiseen kaareen voltin. Tulimme tehtävää lyhyesti käynnissä ja sitten ravissa pidemmän tovin. Itse kolmikaarinen kiemuraura meni kohtuullisesti, kunhan huolehdin suoristuksista sekä valmistelin kaarteet ajoissa. Voltit sen sijaan olivat aika kamalia, etenkin vasemmalle tehtyinä. En saanut Rappenia tasapainoon, jolloin se pääsi kaatumaan vasemmalle tehdyillä volteilla sisään. Opettaja muistutteli sisälavan ja -etujalan hallinnasta, ja pyrin ottamaan niitä parhaani mukaan kontrolliin. Taisin kuitenkin jäädä näpertämään liikaa sisäohjalla, aivan kuin muka olisin sillä voinut nostaa Rappenin tasapainoon. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi voinut olla ratsastaa Rappenia vähän enemmän ulkopuolen tuelle, jolloin se ei olisi päässyt roikkumaan sisäpuolella. Keinot eivät tosin riittäneet siihen tällä tunnilla.

Lisäsimme kuvioon vielä lyhyen vasemman laukan pätkän, jonka teimme keskimmäiselle kaarteelle. Muutamat nostot lähtivät kipityksen kautta, kun en valmistellut ravia riittävästi. Muutamat nostot menivät paremmin, kun sain Rappenin ensin vähän lyhyempään raviin. Siirtymät laukasta raviin eivät valitettavasti siirtymää olleet nähneetkään, vaan olivat pudotuksia raville. Opettaja ohjeisti lyhentämään laukkaa ennen siirtymää, mutta Rappen oli liian innoissaan ja minä varmaan liian hukassa. Niinpä tähän suuntaan tehdyt siirtymät eivät ottaneet onnistuakseen. Laukan jälkeinen ravi tahtoi myös olla aika kipittävää, mutta välillä sain Rappenin malttamaan ja rauhoittumaan kohtuullisen nopeasti. Työstimme laukkaa vielä koko maneesia käyttäen. Kulmat tahtoivat mennä vauhdikkaasti Rappenin korjatessa tasapainon puutetta sillä. Ympyröillä sain Rappenista paremmin kiinni, jolloin se pääsi väläyttelemään vähän tasapainoisempia ja rennompia pätkiä. Ilman ympyröiden apua en saanut Rappenia yhtä kivaksi, mikä jäi vähän harmittamaan. Onneksi sentään ympyröillä meno oli kuitenkin asiallisempaa, ja sain tehtyä oikeaan suuntaan vieneitä korjauksia.

Yhteistyömme Rappenin kanssa oli aika haparoivaa. Se olisi tarvinnut enemmän tukea kuin mitä osasin sille antaa. Siksipä tunnista jäi vähän valjut fiilikset. Rappen on mukavan yhteistyöhaluinen ratsu, kunhan sen saa malttamaan ja tukeutumaan ratsastajan apuihin. Jos se ei saa ratsastajalta riittävää tukea, se yrittää korjata tilanteet kipittämällä. Jos jotain positiivista hakee, niin hetket laukkaympyröillä sekä lyhyet, tasapainoisemmat hetket ravivolteilla ilahduttivat kuitenkin. Jokaisessa tunnissa on jotain hyvää, ainakin askel tai pari.