tiistai 28. tammikuuta 2014

Kaivattuja onnistumisia

Menin poikkeuksellisesti vasta tiistaina Tallinmäen tunnille Jetin kanssa. Ajattelin neljän ratsukon tunnilla olevan koulua, mutta opettaja kertoi tunnilla olevan vähän puomeja ja kavaletteja, vitsailipa vielä, että ihan vain sen takia, ettei minun tarvitse mennä koulua. Olin tietysti mielissäni, ovathan tällaiset tunnit heti seuraavaksi parasta estetuntien jälkeen.

Alkuverryttelyssä menimme tovin itsenäisesti ravaillen. Jetti puski tällä kertaa oikeassa kierroksessa omille teilleen. Viime aikoina on alkanut tuntua, että vasemmalle puskemisen sijaan Jetti on alkanut suosia tätä toista suuntaa. Onkohan istunnassani tapahtunut jotain muutosta? Toki Jetti pääsee liirailemaan vasemmassakin kierroksessa edelleen, mutta aikanaan oikea kierros oli lähtökohtaisesti ihan sujuva. Ravissa opettaja kiinnitti huomiota keventämiseen ja muistutti olemaan keventämättä etureisiä käyttäen ja pyrkimään mahdollisimman pieneen kevennykseen. Jokin loksahti paikoilleen, ja onnistuin keventämään kohtuullisen pienesti. Jetti ravasi myös aika tasaisen hyvin, mikä varmasti auttoi tässä tehtävässä.

Pyrin verryttelyssä kiinnittämään huomiota käännöksissä siihen, että rentouttaisin sisäkättäni ja tekisin kunnolla töitä ulkoavuilla. Paikoin tämä onnistui sisäkäden osalta, mutta ulkoapujen käyttö oli välillä aika vaisua. Niinpä Jetti pääsi valumaan ulos ennen kuin heräsin ratsastamaan. Laukassa verryttelimme keskiympyrällä sitä mahdollisimman hyvin ratsastaen. Aluksi Jetti yritti pudottaa koko ajan raville ja muutamia kertoja onnistuikin. Tämän jälkeen sain pohkeet töihin, jolloin Jetti alkoi säilyttää laukan. Jälleen vasen kierros oli helpompi. Ilmeisesti oikeassa kierroksessa en saanut ratsastettua sisäpohjetta läpi, sillä siinä ympyrä tahtoi pienentyä. Opettajakin ohjeisti ratsastamaan ympyrää paremmin tilaa käyttäen. Tarkemmalla ohjauksella tämä alkoi onnistua. Laukassa huomasin ohjastuntumani vaihtelevan melkoisesti lähinnä tuntuman ja löysän otteen välillä. Käteni taitavat liikkua turhan paljon, joten sitä saa alkaa syynätä seuraavaksi.

Ensimmäisena puomitehtävänä tulimme kolmikaarista kiemurauraa, jonka suoristuskohdissa oli yksi puomi. Tehtävän alkuun palattiin aina keskihalkaisijaa myöten. Tehtävä alkoi sujua ihan mukavasti, mutta suoristuskohdissa sain keskittyä melkoisesti, etten tullut niille vähän vinossa. Jetti-reppana oli taas alussa hölmistynyt asiasta nimeltä puomi ja pääsi jarruttelemaan ennen sen ylitystä. Mitä teki kuski? Sanoi hih-hih tovin ja toisen ennen kuin tajusi alkaa ratsastaa. Sen jälkeen pääsimme puomeistakin yli ilman suurempia draamoja. Kaarteet oikealle olivat vähän vaikeampia niin kuin alkutunnistakin. Vasen puoleni saisi herätä kunnolla toimimaan ulkopuolena, jotta saisin tämän homman kuriin.

Seuraavaksi tulimme osittain samaa tehtävää oikeassa laukassa aloittaen siten, että pyöräytimme ensimmäisen, nyt kavaletiksi nousseen puomin yli ympyrän oikealle ja vaihdoimme sitten toisella ylityksellä laukan vasemmaksi. Sen jälkeen tulimme toisen kavaletin, jolta jatkoimme vasempaan kierrokseen tehdylle ympyrälle ylittäen ensimmäisenkin kavaletin, jonka jälkeen tehtävän sai lopettaa. Ensimmäisen ympyrän saimme tulla kahdesti, sillä ensimmäisellä yrittämällä Jetti pääsi vähän valumaan ulos. Toisella kerralla ratsastin paremmin, jolloin ympyrä oli toivotusti ympyrä. Laukanvaihto oikeasta vasempaan ei onnistunut kavaletilla, mutta vaihto lennosta onnistui. Toinen kavaletti meni ok, mutta kolmanteen hyppyyn tullessa en tiedottanut Jetille suuntaa, jolloin se pääsi vähän viettämään oikealle. Tuloksena oikea laukka, joka korjattiin pois lennosta. Samalla saimme sakkokierroksen, ja kunnon ohjaamisella vasenkin laukka säilyi tehtävän läpi.

Tulimme tehtävän vielä siten, että teimme sen kokonaan kolmikaarisena kiemuraurana. Tehtävälle lähdettiin vasemmassa laukassa keskihalkaisijaa myöten. Sen loppupuolella laukanvaihto oikeaan onnistui ihan ok. Ensimmäisellä kierroksella oikea laukka jäi vaihtumatta vasemmaksi, mutta toisella kierroksella kaikki meni nappiin. Alussa tehty laukanvaihto lennosta vasemmasta oikeaksi onnistui ilman, että Jetti pääsi kääntymään liian aikaisin. Tie ensimmäiselle kavaletille oli kohdillaan, ja olin niin selvästi menossa vasemmalle, että Jetti vaihtoi kavaletilla laukan helposti. Tie toiselle kavaletille oli myös ok, ja taas olin selvästi tiedottamassa uudesta suunnasta, jolloin vasenkin laukka vaihtui oikeaan. Olin tosi tyytyväinen, on mukava saada tehtävä loppujen lopuksi onnistumaan.

Loppuun tulimme vielä kahta suoralla linjalla ollutta kavalettia pyöräyttäen niille aina ympyrät. Tulimme niitä pari kertaa per suunta ja loppujen lopuksi toisilla kerroilla sain molemmat onnistumaan kivasti. Ensimmäisellä kerralla laukka oli vähän löysää ja ohjaamiseni mitä sattuu, jolloin mukaan mahtui ristilaukkaa. Toisella kerralla meno oli sujuvampaa ja ratsastamiseni tarkempaa, jolloin jopa herkemmin vasempaan vaihtunut oikea laukka säilyi läpi tehtävän. Jihuu! Tällainen tunti oli kyllä taas tarpeeseen, ja nämä muutamat onnistumiset ilahduttivat paljon. Huolellisuudella pääsee mukavan pitkälle, joten siihen saisin satsata paljon enemmän. Pitänee alkaa treenailla itsekin enemmän puomeilla kerran oma keskittymiseni pysyy niiden avulla paremmin yllä kuin täysin sileän treenissä.