sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Ulkona hyppäämisen ilo

Saimme taas tovin suunnittelun jälkeen varattua Noran ja Kaisan kanssa estetunnin Heli Pensonin luona. Olimme arvelleet ratsuvaihtoehdot aivan oikein ja saimme jaettua ne mukisematta keskenämme. Niinpä minulle tuli tuttu ja turvallinen, joskin paikoin tahmaileva Puppe. Aurinkoinen keli oli taas enemmän kuin kohdillaan, sillä lämpö oli kivunnut jo päälle +20 asteen, vaikka tuntimme alkoikin jo hieman ennen aamukymmentä. Pääsimme myös hyppäämään ulkokentälle, jossa esteet olivatkin valmiina.

Alkuverryttelyssä saimme mennä itsenäisesti kaikissa askellajeissa. Puppe oli oma itsensä eli tahmaili ratsastuksessani kohtuullisesti. Sinnikkäästi yritin innostaa sitä hommiin muistamalla ratsastaa paljon pohkeella ja pitämällä ohjat tuntumalla. Hetkittäin suorissa kohdissa Puppe liikkui ravissa ihan kivasti, mutta tahtoi päästä ympyröillä hyytymään. Oikeassa kierroksessa se ei myös kovin mieluusti asettunut, kun taas vasemmassa kierroksessa meno oli helpompaa. Koetin muistaa hellittää ja rentoutua heti, kun ratsu teki oikein, jotta en jäisi ähertämään turhaan ja sammuttamaan hevosen pientä halua liikkua. Laukassa Puppe olikin ihan kiva. Opettajalta tuli kommenttia käyttämästäni kevyestä istunnasta sen suhteen, etten saisi keikahtaa hevosen kaulalle. Huomasinkin olevani turhan etupainoinen, mutta kommentin jälkeen osasin korjata sen paremmin pois.

Ensimmäisenä tehtävänä tulimme kahta ympyrän kaarella ollutta kavalettia molemmista suunnista. Vasemmasta kierroksesta tullessa väliin piti saada neljä askelta. Tehtävä onnistuikin, kun ensin olin haparoinut ja antanut Pupen jarrutella ensimmäiselle esteelle. Sen jälkeen muistin pitää pohkeet kiinni ja hevosen lyhyenä, jolloin väli meni ihan kohtuullisesti neljällä askeleella. Oikeassa kierroksessa esitimme puolestaan viittäkin askelta, kun en tajunnut ajatella ensimmäisessä hypyssä jo kääntymistä, jolloin tie venähti liian pitkäksi. Puppe myös pääsi valumaan liian lähelle ensimmäistä hyppyä, mistä opettajakin huomautti. Vähän laukkaa aktivoimalla ja itse kääntämisen muistamalla saimme korjattua virheemme ja tultua tehtävän lopulta niin neljällä kuin kolmellakin askeleella.



Lopputunnin tulimmekin viereisen radan kolmesti eri korkeuksilla: ensin pääosin ristikkona, sitten vähän korotettuna ja lopulta jokaiselle opettajan valitsemana sopiva korkeus. Me Pupen kanssa taisimme saada noin 70-80 sentin radan loppuun. Puppe liikkui jokaisella radalla aika kivasti. Ongelmat olivat jokaisella kerralla samat. Ykkösesteelle tulin vinosti enkä tajunnut tätä ennen kuin opettajan seisoessa esteen lähellä näyttämässä oikean reitin. Ensimmäisellä ja toisella radalla Puppe vietti melkein joka esteellä oikealle, mutta meni kaikesta yli kuitenkin. Sitten vielä suora linja esteillä 5 ja 6 piti mennä kuudella askeleella, mutta esitin viittä ja kaukaa hyppyyn lähtöä sekä kuutta liian lähelle hyppyä valuen. Sentään kolmoissarja ja esteiden 3 ja 4 suora linja menivät pääsääntöisesti ongelmitta. Olin myös hurjan tyytyväinen siihen, että istuntani tuntui tällä kertaa toimivan melkein automaatilla ratojen aikana. En kiinnittänyt askelten laskemiseen ennen estettä juuri huomiota, mutta silti huomasin, mistä Puppe lähtee ja pääsin hyppyyn mukaan. Laukat vaihtuivat välillä, mutta sain myös korjata ravin kautta. Kun johdin selvästi, vaihtoi Puppe helposti eli vaihtumattomuudet olivat laiskuuteni syitä.



Tunnin aikana tuli kyllä hiki, mutta myös hyvä mieli. Puppe liikkui paremmin kuin maneesissa eikä mennyt ohi tai kieltänyt, vaikka paikoin pääsi liiraamaan oikealle ja vaikka hyppyytin sitä kolmekin kertaa vinosti radan ensimmäisen esteen yli. Oma istuntani tuntui olevan paketissa, en nakannut ihan joka hypyssä ohjia pois tuntumalta ja muutenkin tunnuin tietävän, mistä Puppe lähtee, jolloin mukautuminen oli helppoa. Estekorkeuskaan ei jännittänyt tällä kertaa yhtään, tosin olihan korkeus maltillinen. Ehkä yksi edes radalta taisi olla sen 80 senttiä. Joka tapauksessa meno oli kohtuullisen sujuvaa. Aloinkin haaveilla, että mikäli innostun vielä oman seuran ulkopuolisiin kisoihin, voisin tulla uudelleen ABC:n kisoihin Pupella. Mitään salamannopeita me tuskin olisimme, mutta mahdollisesti puhdas ja siisti rata olisi kiva kokemus. Ainakin verrattuna siihen, miten edelliskerralla (ja samalla ainoalla kerralla) vieraskisoissa kävi.

Videoista kiitos Alekseille!