keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Opitusta nauttimista

Keskiviikon valmennusryhmän tunnilla oli luvassa esteitä. Ratsunani jatkoi Lore, kuten edellisviikon kavalettitunnilla oli sovittu. Ratsukoita tunnilla oli ihanasti vain neljä, mikä on oikein sopiva määrä estetunnille. Tunnin teemana oli laukan säilyttäminen tehtävillä. Korkeuksilla ei pelattu tällä tunnilla, vaan saimme hypätä hyvinkin mukavuusalueella pysyen.

Alkuverryttelyn teimme aika vikkelästi ja itsenäisesti. Lorelle tunti oli päivän ensimmäinen ja samalla ainoa. Ruuna oli alussa vähän unelias, joten tein ravissa muutamia temponvaihteluita. Ympyröillä puolestaan koetin saada asetukset läpi ilman hevosen vääntämistä mutkalle. Vasen kierros oli oikeaa vähän hankalampi. Siinä Lore pyrki painamaan sisäpohkeen läpi eikä halunnut hevillä asettua. Kierros parani työstön myötä hieman, mutta ei täydellisesti. Lyhyen verryttelyn jälkeen siirryimme jo tehtävien ja laukan pariin.

Tulimme ensimmäisenä niin 17 kuin vajaan 15 metrin suoria linjoja. 17 metrin linja tuli päästä viidellä ja vajaan 15 metrin linja neljällä askeleella. Viisi askelta napsahti väliin nätisti. Lore laukkasi toivotusti lyhyenä, joskin energia oli vähän hukassa. Neljän askeleen väli sen sijaan meni muutaman kerran viidellä. Arvioin välin todellisuutta paljon lyhyemmäksi, jolloin lyhensin liikaa. Lopulta väli oli sopiva, kun annoin Loren laukata liki tavallisesti. Seuraavaksi tulimme lävistäjällä olleen esteen vasemmassa laukassa ja jatkoimme sen jälkeen vielä neljän askeleen suoran linjan. Laukka ei vaihtunut lävistäjäesteellä, mikä ei ollut yllätys. Vaihtamisen sijaan keskityin suoruuteen, sillä tapanani on usein hypätä esteet jommastakummasta reunasta. Laukat korjasin oikeaksi ravin kautta. Olisin saanut olla nopeampi istumaan takaisin satulaan ja jarruttamaan laukan raviin. Vaihdot ravin kautta pääsivät venymään, kun hypyn jälkeen jäin leijumaan tovin irti satulasta. Neljän askeleen väli meni hyvin, kun muistin opettajan ohjeiden avulla olla hätyyttämättä Lorea turhaan.

Tämän jälkeen hyppäsimme pari pientä rataa. Ensin tulimme ratapiirroksen esteet 1–5. Sitten pidensimme tehtävän vielä tulemalla alun samalla tavalla, mutta lisäämällä loppuun vielä viiden askeleen välin toisestakin suunnasta. Eli ratapiirroksen esteet 1–7. Lyhyempi rata meni aika mukavasti. Sain tosin vaihtaa laukan ravin kautta niin lävistäjäesteen kuin toisen suoran linjan jälkeen. Muutoin ponnistuspaikat osuivat kohdilleen, ja meno oli helppoa. Pidempi rata meni samaan tapaan asiallisesti. Ainoastaan viimeisenä ollut viiden askeleen linja kävi aavistuksen ahtaaksi. Saimme uusia vielä sen linjan lopuksi. Ensimmäisellä yrittämällä väli onnistui hyvin, mutta Lore otti ensimmäiseltä esteeltä laakealla hypyllä puomin mukaansa. Toisella kerralla puomit pysyivät ylhäällä, ja väli oli ihan ok. Lyhensin laukkaa ehkä hieman liikaa, mutta Lore selvitti välin silti viidellä askeleella.

Olipa tunti kiva! Tehtävät olivat kivoja, mutta eivät ihan itsestäänselvyyksiä. Estekorkeudet olivat noin 60 sentin tuntumassa eli reilusti mukavuusalueella. Sain lisäksi myödättyä aika kivasti, välillä tosin vähän liikaakin. Silloin Lore pääsi venymään pitkäksi, ja laukankorjaus viivästyi minun keräillessä ohjia sekä hilluessa irti satulasta. Katseeni pysyi tunnin ajan hyvin esteiden yli, jolloin ponnistuspaikat oli helppo nähdä. Sain myös pidettyä pohkeet aika hyvin kiinni ja odotettua hyppyjä, jolloin oma mukautuminen oli vaivatonta. Tällä tunnilla pääsin nauttimaan opituista asioista, mikä oli todella palkitsevaa. Loren kanssa oli mukava hypellä, kun kaikki onnistui pääosin kivasti ja sujuvasti.