torstai 4. syyskuuta 2014

Koulukiemuroiden työstöä

Torstain Tallinmäen tunnilla oli odotetusti kouluvääntöä, kun tallin harjoituskoulukisat alkavat siintää näköpiirissä. Ratsukoita tunnilla oli kolme, ja pääsimme Jetin kanssa treenaamaan mukavasti B-merkin kouluohjelman tehtäviä. Tunnin aikana treenasimme kymmenen metrin voltteja, pohkeenväistöjä käynnissä, laukkalävistäjiä ja keskilaukkoja sekä ratsastimme kouluohjelman kertaalleen läpi.

Kymmenen metrin voltteja teimme ravissa pitkällä sivulla ja keskihalkaisijalla. Jetti liikkui aina ennen voltteja kivasti, mutta jotenkin näpräsin energian aina volteilta pois. Voltit oikealle olivat aika kivoja, vasemmalle sain hakea rehellisemmän asetuksen ilman, että Jetti lähti pienentämään volttia. Välillä sain aika kivoja pätkiä, kun olin riittävän nopea korjauksen ja rentouden tasapainossa. Volttien kokoa olisi toki voinut hioa vielä, mutta eivät ne onneksi ihan muotopuolia olleet.

Pohkeenväistöt käynnissä olivat helpompia oikealle. Väistöissä vasemmalle sain olla tarkkana, ettei Jetti pullahtanut vasemmalta karkuun. Tahti tahtoi välillä hyytyä väistöissä, jos unohdin huolehtia siitä. Pyrin pyytämään väistöä riittävän kevyesti, jotta Jetti ei alkaisi keskittyä siihen liikaa ja unohtaisi edetä ihan kokonaan. Omassa ratsastuksessa saisi rentous säilyä paremmin tehtävien aikana, sillä varmasti omat jäykistelyni hyydyttävät hevostakin. Väistöjen jälkeinen suoristaminen onneksi onnistui ihan asiallisesti.

Laukkalävistäjiä treenasimme siten, että lävistäjän lopussa tuli päästä uralle ja jatkaa siitä tovi vielä vastalaukassa. Tällä varmistettiin se, etteivät hevoset alkaisi tarjota vaihtoja lävistäjän loppupuolella. Yllätyksekseni saimme tultua jokaisen lävistäjän toivotussa laukassa pysyen. Pari kertaa Jetti tosin pääsi vähän punkemaan omille teilleen, jolloin emme päässeet ihan perille asti, mutta laukka sentään säilyi. Tehtävässä auttoi kummasti pohkeenväistömäinen ratsastus lävistäjän loppupuolella. Kertaalleen vasemmassa laukassa tunsin Jetin valmistautuvan laukanvaihtoon, mutta en ihme kyllä panikoinut. Lähinnä vain tiivistin säilytettävän laukan pohjeapuja, jolloin Jetti pääsi lävistäjän loppuun ja jatkoi vielä tovin vastalaukkaa.

Vielä ennen ohjelman läpiratsastusta otimme muutamia keskilaukkapätkiä pitkille sivuille. Lyhyt sivu ja kulma toimi mukavasti laukan säätöapuna vähän lyhyemmäksi, jolloin ero kahden eri laukan välillä oli vähän näkyvämpi. Huolehdin kohtuullisen hyvin Jetin suoristamisesta ennen kuin pyysin siltä enemmän laukkaa. Tässä vaiheessa tuntia Jettiä vastasi pohjeapuihin aika hyvin, jolloin saimme aika kivoja keskilaukkahetkiä. Jetti tuntui ponnistavan kohtuullisesti takaosalla eikä vain tihentänyt askeleitaan. Siirtyminen takaisin harjoituslaukkaan onnistui myös, mutta olisi varmasti saanut olla vähän sujuvampi. Nyt siirtymät olivat ehkä enemmän sellaisia hieman äkkinäisiä vailla kunnon pehmeyttä.

Lopuksi ratsastimme ohjelman kokonaisuudessaan. Ravivoltit tuli tehtyä vähän huolimattomasti, ja Jetti pääsi hyytymään niissä. Keskiravipätkässä oli yritystä, mutta oma istuntani petti, jolloin Jettikin jarrutti. Väistöissä hyytyminen oli edelleen päivän sana, mutta askeleet tulivat kohtuullisen oikein. Oikea laukka nousi vähän pisteen jälkeen ja tahtoi olla ponnetonta. Vasen laukka puolestaan ei noussut, vaan Jetti tarjosi oikeaa. Korjasin nopeasti ravin kautta vasempaan, mutta armotta myöhässä. Itse laukka oli ponnetonta, vaikka yritin aktivoida Jettiä liikkumaan. Niinpä laukkalävistäjät olivat melkoista punkemista, kun Jetti alkoi jarrutella ajoissa ennen niiden loppumista. Keskilaukka toisella lävistäjällä oli vaatimaton. Lopputervehdykseen pääsimme kuitenkin vähän paremmassa ravissa kuin mitä olimme ohjelman aikana muutoin esittäneet.

Tunnin treeni oli hyödyllistä, vaikka ohjelma menikin vähän tihkaasti. Ratsastin tiet turhan huolimattomasti ja välillä panikoiduin siitä, ettei Jetti liikkunut kunnolla. Sen seurauksena aloin pusertaa ja tuupata, mikä hyydytti Jettiä entisestään. Rentous, kunpa sen saisi säilytettyä joka tilanteessa! Samoin kuin sen energisyyden. Hyödyllistä treeniä oli taas, vaikkakin jälleen paikoin hieman kinkkistä.