keskiviikko 3. elokuuta 2016

Pari askelta sinnepäin

Keskiviikkona vuorossa oli Artsin koulutunti, jonka menin Pavella. Tunnin jaoin kahden muun ratsukon kanssa. Pääsimme harjoittelemaan niin sulkutaivutuksia kuin vastalaukkoja.

Aloitimme pitkälle sivulle tehdyillä sulkutaivutuksilla käynnissä. Alkuun sai pyöräyttää apuvoltin, jonka alkupuolisko mentiin ravissa, kun varsinainen tehtävä tultiin vielä käynnissä. Pyöräytimme jonkin ajan kuluttua voltin myös pitkän sivun loppuun. Voltilla yritin valmistella tulevaa sulkutaivutusta, joka on meille Paven kanssa vielä vaikea. Pääsinkin ajattelemaan tehtävän kahdessa osassa: ensin asetus, sitten takaosa. Pave tuppasi jännittymään sulkutaivutusyrityksissä, jolloin se pullahti asetuksesta pois. Sain aina ensin hakea sitä kohdilleen ennen kuin saatoin ajatella takaosaa. Tekemistä kyllä riitti. Käynnissä saimme vasemmassa kierroksessa pari askelta, joiden aikana Pave loksahti sulkutaivutukseen tai ainakin hyvin vahvasti sitä muistuttaneeseen asentoon. Tämä hetki ilahdutti kovasti, vaikka se lyhyeksi jäikin. Sulkutaivutukset oikeassa kierroksessa hahmottuivat käynnissä hetkeksi, mutta ravissa menivät pipariksi. Ravissa sulkutaivutusten harjoittelu oli myös aika haastavaa. Pitkä sivu pääsi loppumaan ennen kuin ehdin asetella Paven palasia kohdilleen. Mutta kuten opettajakin sanoi, ei näitä muuten kuin harjoittelemalla opi. Pitkän sivun alkuun ja loppuun pyöräytetyillä volteilla löytyi molempiin suuntiin aika hyvää menoa. Erityisesti oikeassa kierroksessa Pave asettui asiallisesti.

Sulkutaivutusten jälkeen teimme vastalaukkatreeniä. Nostimme vastalaukan ravista pitkällä sivulla. Pave nosti vasemmassa kierroksessa oikean laukan mukavan helposti. Sen sijaan oikeassa kierroksessa vasemman laukan nostaminen ei meinannut onnistua. Sain käyttää apuna pientä kaarretta pitkältä sivulta keskemmäs ja siitä takaisin uralle, jotta tie auttoi nostamaan vasemman laukan. Tämän aputien kanssa vasenkin laukka alkoi nousta helpommin. Saimme ratsastaa lopulta lyhyet sivut puoliympyrämäisesti vastalaukassa. Pave piti oikean laukan hyvin myös näissä, mutta pääsi pudottamaan vasemman laukan pari kertaa. Tein vastalaukasta taas vähän turhan suuren numeron, kun oikeasti olisi pitänyt malttaa istua ja antaa Paven tehdä osuutensa. Minä kun tuppasin hätäilemään ja siten nohittamaan Pavea kipittämään. Se ei yllättäen auttanut säilyttämään tasapainoa pienessä vastalaukkakaarteessa. Maltoin kuitenkin lopulta paremmin, jolloin saimme myös vähän hankalamman suunnan onnistumaan.

Loppuravissa annoin Paven venyttää ohjan perässä enkä tehnyt enää kummempia. Tällä tunnilla minulla oli oikea asenne vähän vaikeamman asian eli sulkutaivutuksen tahkoamiseen. Osasin ottaa tehtävän pala kerrallaan enkä alkanut tuskailla, kun homma ei ymmärrettävästi luonnistunut heti eikä kunnolla edes tunnin aikana. Pari hyvää askelta tuntuivat sen verran kivoilta, että tajusin jäädä iloitsemaan niistä. Treenien myötä niitä toivottavasti tulee aina vain enemmän. Vastalaukkatreeni oli myös oikein toivottua, ja harjoittelisin sitä mielelläni jatkossa ahkerasti. Kaikin kaikkiaan siis taas kiva koulutreeni.