perjantai 19. elokuuta 2016

Palasia kouluohjelmasta

Perjantain Artsin tunnilla pääsimme treeniaiheena oli FEI Helppo B lasten esiohjelma B 2015. Tosin vain pätkät siitä. Ratsunani oli Pave ja jaoin tunnin kolmen muun ratsukon kanssa maneesissa. Aluksi tulimme koko maneesin kahdeksikkoa ravissa ja haimme asetuksia ja etenemistä kuntoon. Pave hiippaili ensin, ja asetuksiakin sai työstää tällä kertaa molempiin suuntiin, kun kumpikaan ei tuntunut alussa helpolta. Tehtävää onneksi ehdittiin tahkota sen verran, että eteneminen alkoi parantua ja asetukset mennä paremmin läpi.

Seuraavaksi tahkosimme ravissa tovin S:n muotoista vaihtouraa eli kahden puolivoltin yhdistelmää. Pitkältä sivulta kaarsimme ensimmäisen puolivoltin keskihalkaisijalle, suoristimme ja valmistelimme uuden suunnan ja pyöräytimme toisen puolivoltin vastakkaiseen suuntaan. Pitkälle sivulle päästyämme jatkoimme tovin eteenpäin, kunnes teimme kuvion vielä toiseen kertaan. Kuviolla sain olla tarkkana niin Paven etenemisessä kaarteissa kuin asetuksissa. Kuvion tiet löytyivät kuitenkin kohtuullisesti, joten aikaa jäi parsia noita muita kohtia. Suoristuspätkän ratsastaminen ajatuksella samoin kuin asetuksen valmistelu ajoissa auttoivat tällä tehtävällä kovasti. Kun sain vielä Paven etenemään hyvin, saimme aina toisen kuvion ratsastettua aika asiallisesti.

Tämän jälkeen nostimme oikean laukan pitkän sivun ensimmäisestä kirjaimesta, pyöräytimme keskiympyrän, jonka aikana keskihalkaisijan kohdilla myötäsimme kolmen askeleen verran, palasimme ympyrältä pitkälle sivulle ja sen loppuessa ratsastimme täyskaarron palaten raviin saman pitkän sivun viimeisessä kirjaimessa ennen kulmaa. Ensimmäinen kierros meni muuten ok, mutta unohdin myötäyksen sekä siirtyminen laukasta raviin oli kaikkea muuta kuin hallittu. Toisella kierroksella muistin myötäyksen ja sain valmisteltua siirtymisen hieman paremmin. Apuna oli ajatella siirtyminen seinää kohti, jolloin Pave ei päässyt rojahtamaan sisälle ja kaatumaan siten ennen aikojaan uuteen suuntaan.

Tulimme tehtävän samoin, mutta lisäsimme raviin siirtymisen jälkeen vasemman laukan nostamisen C:ssä, toiselle pitkälle sivulle ratsastetun lyhyen keskilaukkapätkän sekä lyhyen laukkalävistäjän, jonka lopussa siirryttiin raviin. Tehtävän harjoiteltu alkupuoli sujui ihan mukavasti, mutta siirtyminen oikeasta laukasta raviin oli taas vähän tasapainoton, jolloin vasen laukka C:stä ei noussut niin nätisti. Keskilaukan yritelmä myös sai Paven venähtämään, jolloin minulla kesti tovi saada se takaisin normaaliin laukkaan. Lävistäjä oli ok, mutta jälleen siirtyminen laukasta raviin oli aika kehno. Mukava oli kuitenkin huomata, että kuviot sujuivat teiltään ihan hyvin. Siirtymisissä niin askellajin sisällä kuin välillä saisi petrata.

Lyhyessä loppuravissa annoin Paven venyttää eteen ja alas. Sitten hyppäsinkin kyydistä ja taluttelin loppukäynnit. Tällä tunnilla tuli kivoja hetkiä, ja erityisesti puolivolttien ja suoristuskohtien ratsastaminen oli mukavaa. Siinä tehtävässä pääsin parsimaan heikkouksiani eli asetuksia ja suoristamisia. Siitä tasaisen etenemisen säilyttämisestä nyt puhumattakaan. Ehkä sitä harjoittelemalla hiljalleen oppii ratsastamaan teitä tarkemmin samoin kuin valmistelemaan tehtäviä. Noista taidoista kun olisi kummasti kouluradalla hyötyä.