lauantai 3. heinäkuuta 2010

Askel sinne, toinen tänne, kolmas ehkäpä kerran oikein

Lauantain paahtava tunti oli pitkästä aikaa tallin uudemman opettajan opeissa. Pollena oli norjalainen herra eli Rappen. Treeninä oli volttien avulla takapään liikkeelle saaminen sekä etuosakäännökset. Molemmissa harjoituksissa tähdättiin siihen, että hevonen liikkuisi takapäästä lähtien pyöreänä. Uudempi opettaja painottaa tätä asiaa hyvin paljon, mikä on tietenkin hyvä. Hankaluutena on vain se, että olen liian pitkään antanut hevosen valita itse asentonsa siihen juuri vaikuttamatta, joten nyt on sitten vähän liikaakin uutta oppimista.

Voltit tehtiin aina kulmiin. Tavoitteena oli asettaa ja työstää takapäätä liikkumaan kunnolla. Asettaminen sujui Rapen kanssa ihan hyvin, mutta takapäätä en kummemmin saanut liikkumaan. Ravissa voltit tosin pyörähtelivät välillä miten sattuu, kun pohkeeni unohtivat tehtävänsä.

Etuosakäännökset tehtiin myös kulmiin. Tässä tehtävässä kuskilla riitti miettimistä, kun piti muistaa jarruttaa ulko-ohjalla, kääntää sisäohjalla, liikuttaa takapäätä sisäpohkeella ja saada etujalat pysymään sopivassa liikkeessä ulkopohkeella. Tärkeintä oli myös jarruttaa käynti hyvissä ajoin ennen kulmaa hitaaksi, jotta kulman saattoi ratsastaa huolella. Välillä sain Rappenin ihan kivasti tepsuttelemaan kulman, mutta monina kertoina onnistuin hermostuttamaan sen sekä epämääräisten apujeni kuin ympärillä pörräävien paarmojen takia. Silloin polle otti omia askeleitaan vaikka mihin suuntaan enkä tajunnut, mitä olisin tehnyt korjatakseni asennon oikeaksi. Opettaja kävi opastamassa ihan ohjista käsin hommaa ja kyllähän se silloin meni taas paremmin. Suurimmat ongelmat sattuivat vasemmassa kierroksessa ja pienenä lohtuna opettaja sanoi kyseisen puolen olevan Rappenille vaikeampi, sillä polle ei ollut niin vetreä sieltä. Mutta juuri nämä harjoitukset on tehty venyttelyyn, joten olisi pitänyt vain malttaa pyytää kunnolla, jolloin Rappen olisi jossain vaiheessa vertynyt ja liikkunut todennäköisesti paremmin.

Etuosakäännösten jälkeen pitkille sivuille nostettiin laukat. Rappen nosti pari kertaa todella mainion laukan lyhyestä käynnistä, ja olin suunnattoman tyytyväinen. Sen hetken, mitä sitä kesti. Sen jälkeen polle hamusikin laukan omiin kavioihinsa ja viiletti harja liehuen omaa tahtiaan. Pidätteet eivät kauhean hyvin menneet perille, mutta ympyröiden avulla sain Rappenin välillä kuuntelemaan aneluitani tasaisemmasta vauhdista.

Oli tosiaan melkoisen lämmin päivä ratsastelulla. Ei varmaan polleillakaan ollut helppoa ja niillä oli vielä paarmatkin kiusana. Huomenna olisi jo lähtö illasta leirille ja maanantaina pääsisikin ensimmäisille tunneille. Osallistujat jaetaan tasoryhmiin, joten toivottavasti en kuitenkaan joudu mihinkään alkeis-jatkoryhmään.