tiistai 6. joulukuuta 2016

Suomenhevosella itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivän kunniaksi tiistaina oli päästävä itsenäiselle tunnille suomenhevosella. Hilima oli onnekseni vapaana, joten nappasin sen. Pohdiskelin treeniaiheen juuri ennen satulaan nousemista ja päädyin perusratsastukseen ja siirtymisiin.

Tein ensin pysähdyksiä käynnistä. Hilima seisahtui ihan asiallisesti ja odotti pääosin hyvin pyyntöäni lähteä liikkeelle. Muutamia kertoja se ehdotteli itse siirtymistä takaisin käyntiin, mutta uskoi helposti pyyntöni odottaa minun merkkiäni.

Ravi-käynti-ravisiirtymiset tein kolmikaarisen kiemurauran suoristuskohtiin. Hilima ravasi mukavan tasaisesti ja maltillisesti, jolloin siirtymiset alaspäin sujuivat kohtuullisesti. Olisin halunnut niihin kuitenkin vähän enemmän pehmeyttä, sillä paikoin siirtymä oli hieman töksähtävä. Muutamia kertoja sain oman istuntani kuntoon, jolloin Hilima laskeutui ravista käyntiin sujuvan pehmeästi. Siirtymisen jälkeen Hilima jatkoi käyntiä kiirehtimättä turhia, jolloin raviin oli helppo palata rennosti.

Laukassa en tehnyt kummempia, vaan menin sitä muutamia kierroksia molempiin suuntiin keskiympyrällä. Hilima tarjosi tuttuun tapaan reipasta menoa, mutta ei mitenkään häseltäen tai kipittäen. Puolierotkaan eivät olleet kovin suuret. Vasemmassa kierroksessa asetus meni ehkä hieman puolittaisesti läpi, mutta mitään punkemista ei ollut kummassakaan suunnassa. Hain lopuksi vielä vähän rauhallisempaa laukkaa reippaan menon jälkeen. Hilima tajusi pointin ja väläytti muutamat kivan tasaiset laukkapätkät. Hiliman laukkaan on tullut paljon enemmän säädeltävyyttä siitä, mihin se alkuaikoinaan pystyi. 

Loppuravissa annoin Hiliman venyttää ohjan perässä, minkä se tekikin hyvin. Minun tehtäväkseni jäi vähän toppuutella sitä, jos Hilima meinasi lähteä vähän tikkaamaan. Hiliman mentaliteetti lienee se, että kaikki tai ei mitään, joten joskus tammalle saa kertoa, ettei aina tarvitse mennä täysillä. Hilima kuitenkin malttaa hienosti ainakin näin itsenäisesti tyhjässä maneesissa ratsastettuna. Olen taas viime aikoina tajunnut, kuinka kiva se onkaan. Onneksi tajusin toivoa juuri sitä tämän päivän ratsukseni.