perjantai 22. huhtikuuta 2016

Ennakoimista ja toppuuttelua

Perjantain toinen tunti meni Pavella Artsin koulutunnilla. Tunnin jaoin Kaisan kanssa.  Alkuverryttelyssä työstimme ravia ja laukkaa pääosin pääty-ympyröillä. Paven kanssa sain tehdä samoja asioita kuin ennenkin eli notkistella sitä asetusten ja taivutusten avulla. Erityisesti vasemmassa kierroksessa sain jumpata Pavea, jotta se suostui tuomaan etuosaansa enemmän ympyrälle kaarelle kuin pitämään sen vähän ulompana.

Otimme alkutunnista myös muutamat käyntiväistöt keskihalkaisijalta uraa kohti muutaman metrin verran. Paven sai ottaa ensin vähän lyhyempään käyntiin ja odottamaan ennen kuin väistöaskeleet lähtivät sinnepäinkään. Jos Pavea ei saanut odottamaan, jäivät ristiaskeleet haaveeksi. Saimme kuitenkin tehtyä muutamia asiallisempia väistöaskelia molempiin suuntiin, vaikka käyntiväistöt tuntuivat hassusti muilla tunneilla tehtyjä raviväistöjä hankalammilta.

Loput tunnista menikin sitten tehtävällä, jolla tulimme ravissa keskihalkaisijalle ja haimme siinä asetuksen samaan suuntaan kuin mistä olimme tehtävälle tulleet. Tai sitten asetus tuli pitää läpi kulman, mutta meillä Paven kanssa se ei aina ihan onnistunut. Ensin asetuksen mentyä läpi haimme ravia eteen, myöhemmin puolestaan nostimme ravista laukan edelleen asetuksen pitäen. Tehtävä oli helpompi, kun tulimme sille oikeassa kierroksessa. Siihen suuntaan Pave asettui aika helposti ja säilytti asetuksen ilman suurempia ponnisteluita. Ravia oli siitä helppo hakea vähän isommaksi. Mutta kun laukannostot tulivat tehtävään mukaan, alkoi Pave ennakoida niitä jo keskihalkaisijan alussa. Niinpä sain toppuutella sitä melkoisesti, kun se pyrki lähtemään laukkaan. Tehtävän alku menikin usein plörinäksi, muutaman kerran koko keskihalkaisija, kun emme päässeet Paven kanssa asioista sopuun. Onneksi muutaman kerran saimme molemmat maltettua, jolloin Pave väläytti parit mainiot laukannostot. Laukassa jatkoimme noin pitkän sivun puoliväliin, johon pyöräytimme voltin. Sen loppupuolella valmistelimme siirtymisen raviin ja palasimme tehtävän alkuun.

Vasemmassa kierroksessa asetusten kanssa sai taiteilla enemmän, kuten tunnin alussakin. Teimme tämän suunnan sen jälkeen, kun olimme jo laukanneet oikeassa kierroksessa. Niinpä Pave oli vähän turhan innokkaana jo tehtävän raviosuudessa. Taas muutamat kierrokset menivät ratsua toppuutellen, kun se ehdotteli laukkaa tai muuta kipitystä tasaisuuden ja asettumisen sijaan. Ratkaisuna oli sitten tulla keskihalkaisijalle mahdollisimman maltillisessa ravissa ja lähteä rakentamaan tehtävää siitä. Saimme käyttää voltteja apuna, jos Pave ei millään malttanut asettua. Hetkittäin sain omia ja sitä kautta Paven palikoita paremmin kohdilleen, jolloin raviosuus parani. Laukannostoissa Pave nappaili muutamia kertoja oikeaa laukkaa, kun se pääsi pullahtamaan omille teilleen. Toistojen myötä saimme kuitenkin tultua tehtävän muutaman kerran tasaisemmin, jolloin Pave teki tähänkin suuntaan muutamat kivat laukannostot. Kyllä se osaa, kunhan se vain malttaa vähän. Sama pätee kuskiinkin: enemmän malttamista, vähemmän hätäilyä.

Vaikka välillä meno oli melkoista hätiköintiä vailla kontrollia, pysyin yllättävän rauhallisena enkä ihan aina lähtenyt Paven kipittämiseen mukaan. Toki välillä turhautti, kun ratsu lakkasi kuuntelemasta ja teki omia ratkaisuja, mutta sitten taas palkitsikin enemmän, kun sen sai odottamaan ja tekemään asiat oikein. Tunnilla työskenneltiin mukavasti asetusten parissa niihin siirtymisiä yhdistellen. Tällä tunnilla tuli myös kiinnitettyä hyvin huomiota siihen, että vaikka työskentelikin asetusten parissa, ei eteneminen saanut jäädä paitsioon. Tehtävää siis riitti, mutta onneksi aiheet olivat hyödyllisiä ja mukavia.