torstai 9. lokakuuta 2014

Häsläystä ja hyviä hetkiä

Torstain Tallinmäen tunnilla oli vuorossa koulua miniryhmässä, sillä minun ja Jetin lisäksi tunnilla oli vain toinen ratsukko. Jetti oli sopivasti edellisellä tunnilla hommissa, joten sain alleni hyvin verrytellyn ratsun. Tunnin aikana treenasimme pohkeenväistöjä, laukassa tehtyjä loivia kiemuroita, laukanvaihtoja ja vastalaukkaa.

Tunti aloitettiin tekemällä käynnissä ja ravissa pohkeenväistöjä. Kuviona oli tulla pitkää sivua irti urasta ja väistättää hevosen takaosa pois uralta vuorotellen kumpaankin suuntaan. Väistöt vasemmalle sujuivat aika kivasti, kuten yleensä. Väistöissä oikealle sain vartioida Jetin oikeaa puolta, ettei se pullahtanut sieltä karkuun tai taipunut mutkalle jättäen väistöaskeleet ottamatta. Opettaja neuvoi tekemään väistöt oikealle vähän sulkutaivutusmaisesti. Tämä tuntui auttavan, sillä sen avulla sain ajateltua myös oikean puolen kontrollia enkä vain takaosan tyrkkäämistä uralta pois etuosan haahuillessa missä sattuu. Väistöt luonnistuivat lopulta ravissakin asiallisesti, vaikka vasemmalle ja oikealle tehdyissä väistöissä oli eroa.

Laukassa ratsastimme ensin pitkille sivuille loivat kiemurat eli tulimme tehtävän aikana lyhyen pätkän vastalaukkaa. Oikeassa laukassa tehtävä sujui aika helposti. Jetti ei kuvitellut vaihtavansa laukkaa, vaan ohjautui aika asiallisesti. Vasemmassa laukassa minulla tahtoi välillä olla vaikeuksia saada Jetti palaamaan uralle, sillä se pyrki jostain syystä jäämään keskemmäs. En keksinyt tähän syytä, joten kunnon selvyyttä asiaan ei tullut. Loivan kiemuran lyhyt vastalaukkahetki meni kuitenkin tässäkin laukassa ihan asiallisesti. Tehtävä oli kiva ja tutustumistason vilkaisu vastalaukkaan.

Seuraavaksi tulimme laukkakahdeksikkoa, jonka suunnanmuutoksissa tehtiin vaihdot lennosta. Tämä tehtävä olikin sitten tunnin kamalin. Jetti ennakoi vaihtokohdassa aikeeni ja karkasi kaatuen uuteen suuntaan. Tämän huipuksi se jäi vielä jäkittämään vanhaa laukkaa eli meni siis vastalaukkaa, vaikka yritin kertoa sille haluavani vaihdon. Opettaja neuvoi ottamaan tehtävän rennommin ja antamaan Jetin laukata isommin, jolloin laukat vaihtuisivat melkein itsestään. Minulla kesti tovi uskoa, ettei ylimääräinen säätäminen auttanut, vaan aiheutti ongelmia. Tämän takia esitimme kamalia teitä, kaatumisia uuteen suuntaan sekä tönkköjä vaihtoja ennen kuin lopuksi pienen huilitauon jälkeen sain tehtyä parit vaihdot sujuvammin. Tehtävä oli ihmeen vaikea siihen nähden, että yleensä kuvio on onnistunut meiltä ihan kivasti. Tänään taas tuntui siltä, ettemme koskaan olisi edes kokeilleetkaan laukanvaihtoja saati kyenneet ratsastamaan asiallista kahdeksikkoa.

Kolmantena laukkatehtävänä tulimme kunnolla vastalaukkaa. Kuviona oli nostaa pitkän sivun alusta kierrokseen nähden vastainen laukka ja mennä lyhyt sivu ympyrän puolikkaana. Toinen sivu laukattiin edelleen aiemmin nostetussa laukassa ja toisen lyhyen sivun tullessa sai vaihtaa laukan myötäiseksi. Sen jälkeen ratsastettiin sopiva suunnanmuutos eli palattiin kierrokseen nähden vastaiseen laukkaan ja tehtiin sama kuvio toiseen suuntaan. Tehtävä meni loppujen lopuksi paremmin kuin olin ajatellut. Jetti pääsi kerran vaihtamaan laukan lennosta ja pari kertaa pudottamaan raville, mutta muutoin pääsimme vastalaukkapätkät aika kivasti. Keskityin olemaan itse keskellä satulaa rauhassa, etten heilahduksillani aiheuttaisi Jetille painetta vaihtaa. Pidin myös vanhan laukan avut paikoillaan tukemassa Jetin pysymistä laukassa. Tehtävä oli älyttömän hyvää treeniä meille, ja tätä saisin tehdä useamminkin. Jetti puksutti vastalaukkapätkät tosi tasaisesti niinä kertoina, kun sain itse oltua rauhassa. Jos saan itseni istumaan vastalaukassa rauhassa, vakautuu istuntani varmasti myötälaukassakin.

Loppuraveissa tulimme vielä kahdeksikkoa asetuksia treenaillen. Oikea kierros meni aika kivasti, mutta vasenta sai tuttuun tapaan työstää enemmän. Sain korjattua istuntaani siinä kierroksessa paikoin, mikä auttoi Jetinkin suoristamisessa. Muutoin Jetti tarjosi aika kivaa ravia, jota oli kiva työstää. Oikea kierros menikin melkein ilmaiseksi kivasta menosta nauttien. Vasen kierros parani myös, mutta ero oikeaan pysyi selvänä. Eikä kyllä ihme, kun suunta on sekä ratsastajalle että ratsulle se vähän hankalampi. Tunti oli kaikkinensa kuitenkin tosi kiva. Kouluvääntö osaa olla aika kivaa silloin, kun tehtävät ovat sopivan haastavia, jolloin pienetkin onnistumiset palkitsevat.