keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Jumppaa käynnissä

Veronan jalka yritti jälleen kerran oireilla, joten sain toiveeksi ratsastella hevosen liikkumisen mukaan ja jumpaten. Niinpä pääsin viimein käyttämään iDing-blogista bongaamaani harjoitusta, joka samaisesta paikasta lainatussa kuvassa näyttää seuraavalta.

Kuva: sweetdingo.wordpress.com
Luvassa oli siis väistöjä ympyrällä ja lävistäjällä eli kerrassaan mainio jumppaharjoitus. Laiskuuksissani jätin satulan matkasta ja pehmitin Veronan selkää taittelemalla huovasta pehmustetta takaliston alle. Tuloksena oli hitusen kivempaa menoa, mutta oma tasapainoni oli jäänyt matkasta. Niinpä hinkkasin väistökuviota vain käynnissä.

Takapään siirtäminen ulos tuotti minulle alussa hahmotusvaikeuksia. Joko pullautin koko hevosen jollain ihmeellä ulommas tai sitten väänsin pollen kaulan mutkalle ilman, että takapää teki mitään. Lopulta ymmärsin alkaa hallita ulkopuolta samalla, kun pyysin takaosaa ulommas. Verona hoksasi tehtävän jujun mukavan nopeasti, ja kun osasin pyytää oikein, keveni ja pehmeni hevonen varsin mukavasti.

Kun aloin tajuta apujen käytöstä jotain, aloin saada itseäni myös järjestykseen. Tuloksena oli omasta mielestäni hyvin työskennellyt hevonen, jota osasin kiittää useissa toimineissa hetkissä. Miinusta tosin siitä, että välillä meno meni aika hiippailuksi. Toisaalta järkeilin tekeväni asian mieluummin hitaasti kuin hutiloiden. Tosin liikkeen vaikutus ei liene silloin niin tehokas, ainakin jos järkeilee asian toimivan samoin kuin itse löysäilisi jumpassa.

Väistöt lävistäjillä menivät myös aika kivasti. Yritin muistaa korjata omaa istuntaani, mikä oli toki oikealle tehdyissä väistöissä jälleen haastavampaa. Huomasin, että tällä kertaa ilman satulaa olikin vaikeampi saada hilattua painoa vasemmalta keskemmäs. Syytä en tosin tähän keksinyt, joten kunnon korjaustapa jäi löytymättä. Väistöissä meno hiipui, mutta peileistä tarkasteltuna Verona otti monia hyviä askelia. Ilman satulaa menosta oli sen verran hyötyä, että takajalkojen liikkeen tunsi selkään paljon paremmin.

Kokeilin myös muutamat pätkät sulkutaivutuksia niin pitkille sivuille kuin ympyrällä tehtynä. Aluksi asetuksen pitäminen oikein ei tahtonut onnistua, mutta hiljalleen opin pyytämään ja hellittämään oikein, jolloin Veronakin ymmärsi tarkoitukseni. Väistöjen ansiosta takapään kontrollointi onnistui aika kivasti. Välillä tosin jäin omiin maailmoihini, jolloin joko etu- tai takapää lipsahti karkuun. Kun sain keskittymisen taas kohdilleen, meni Verona hyviä pätkiä sulkutaivutusta mukavan pyöreänä.

Loppuun juoksutin tammaa vielä hetken tarkkaillakseni, varooko se vielä vasenta etustaan. Käyntitehtävissä kun en ollut huomannut mitään outoa. Ravissa kuitenkin pitkään tuijotettuani tuumin, että kyllä se vähän varoo jalkaansa. Sitä ei tosin herkästi olisi uskonut, sillä Verona kiihdytteli ravissa mielissään. Päätin sitten pyytää vielä pätkät laukkaa, josta tamma ilahtui. Laukassa en huomannut ongelmaa, vaan tamma meni reippaasti hommasta nauttien. Siitä raviin palatessa taas tulin tulokseen, ettei hevonen kulkenut ihan priimana. Pää ei tosin nyökkäillyt tällä kertaa, vaan enemmänkin toinen puoli näytti vähän jäykemmältä. Kummia nuo hevoset, jos ne mahdollisesti kipeästä jalasta huolimatta kirmaavat mielissään menemään. Eläinlääkärikin oli tutkinut jalkaa aikaisemmin eikä ollut löytänyt mitään, joten jospa siellä olisi vain jokin jumppaamisen avulla katoava jumi.