perjantai 13. tammikuuta 2012

Aherrusta volteilla

Perjantain tunnille toivoin mielessäni kovasti Jussia, mutta arpaonni oli sattunut Mortin kohdalle. Sisäinen kouluratsastajani heräsi ennen tuntia henkiin ja päätti, että tällä tunnilla Mortti pistetään töihin. Tunnin aiheena oli hevosen asettaminen ja taivuttaminen epäsuoria ohjasotteita tarvittaessa käyttäen sekä jälleen ympyrälle laitettujen kavaletin ja puomien avulla tasaisuuden ja sujuvuuden hakemista.

Kuviona oli tehdä jokaiseen kulmaan voltti, jonka aikana hevosta asetettiin ja taivutettiin normaalisti. Tavoitteena oli saada hevosta pyöreämmäksi ja avut tietysti läpi. Meille helpommaksi suunnaksi osoittautui vasen, sillä oikealle Mortti ei tahtinut antaa kunnolla periksi. Voltin alussa sain tehdä epäsuoria ohjasotteita sekä olla sisäpohkeella tarkkana, ettei hevonen yrittänyt puskea sisemmäs. Puolivälissä volttia, jossa ei ollut enää lyhyttä sivua tai pitkän sivun seiniä tukena, sai puolestaan tuoda ulkokättä lähemmäs hevosen kaulaa ja ajatella johtamista sisäkädellä ulkopohkeella kääntäen. Muuten Mortti yritti puolestaan valua ulos. Tehtävässä oli oikein hyvää se, että kerrankin sain käytettyä käsiä yhdessä sen sijaan, että yritin säheltää niillä suunnilleen eri suuntiin. Lisäksi pohkeeni pääsivät kunnolla töihin, kun Mortti ahkerasti yritti joko vähän puskea sisemmäs tai valua ulommas.

Käynnissä sain itseäni kasattua sen verran, että Mortti pyöristyi, mutta ravissa ei tällä kuviolla kauheasti samaa löytynyt. Opettaja ohjeisti kaikkia, että jos voltilla löytynyt pyöreys katoaa pitkän sivun alassa, niin silloin tulee ohjat ajatella vähän sivuohjamaisesti paikoilleen niitä vähän puristellen ja pohkeilla puolestaan ratsastaa hevosta takaa eteen. Käynnissä sain tämän ohjeen toimimaa, mutta jäin vieläkin liikaa ihastelemaan hevosen päätä, kun takapää tahtoi sammua pyöreyshetkinä. Ravissa en saanut takapäähän senkään verran liikettä, joten pyöreydet jäivät muutamia hassuja hetkiä lukuun ottamassa haaveeksi. Kuviota mentiin myös kahden kulman verran myös laukassa. Saimme tehtyä parin kokeilukerran jälkeen ihan mukavat voltit, ja muutamat hetket Mortti lyhensi laukkaa siten, että aktiivisuuskin säilyi.

Tunnin loppuun otettiin estevalmennuksesta tuttu puomikuvio eli ympyrän toisella puolella oli yksi kavaletti ja toisella kolme puomia rykelmässä. Aluksi tehtävää mentiin ravissa ja sitten laukassa, molemmissa askellajeissa oli tavoitteena saada sujuvaa, tasaista menoa. Ravissa kuvioa meni meillä mukavasti, kunhan sain uskoteltua Mortille, että nyt pitää liikkua. Laukassa saimme käydä uudelleen tämän liikkumiskeskustelun, jota käydessä Mortti joko loikkasi hurjan kaukaa kavaletille tai pudotti kesken kaiken raville. Lopulta sain Mortin parempaan laukkaan, jolloin tehtävä sujui vaivatta. Oman vuoron odotteluaikoina työstin toisessa päässä ravia tarkoituksena saada hevonen viimein pyöristymään. Ihan helpolla se ei onnistunut, mutta kaikeksi onneksi sain molempiin suuntiin viimein asetuksia paremmin läpi, jolloin Mortti pyöristyi. Miinuksena tosin se, että edelleen takapää tahtoi vähän jäädä matkasta. Hetkittäin sain kuitenkin pyöreänä hetkenä kaivettua vielä liikettäkin hevosesta, jolloin se meni varsin mukavasti.

Tunti oli ihan kiva, vaikka olisin toivonut osaavani ratsastaa Mortin aktiivisemmaksi. Tästä hevosesta irtoaa kyllä hienoa liikettä, mutta minulla on vielä se kaasupoljin hukassa. Olin kuitenkin tyytyväinen laukkatehtävien onnistumiseen pienten alkuvaikeuksien jälkeen samoin kuin siihen, että sain ravissakin hevosta antamaan työskentelyn jälkeen vähän myöten. Oli myös hauska huomata, että puomitehtävä pienen kavaletin kera oli Mortin mieleen. Alkutahmeuden jälkeen pollelta irtosi oikein mukavaa laukkaa ja tehtävältä poistumisen jälkeen ravikin oli varsin lennokasta. Kiva nähdä, että hevosetkin ainakin välillä tykkäävät tuntien tehtävistä.