torstai 5. huhtikuuta 2012

Mahdollinen esteratsu kiikarissa

Tämän torstain estetunnille opettaja yllättäen ehdotti, että menisin Lorella. Tämähän passasi hyvin, sillä orastavan nuhan takia en olisi todennäköisesti jaksanut ratsastaa Epperiä liikkumaan suuntaan tai toiseen. Valmennuksessa oli myös käynyt osallistujakato ilmeisesti pääsiäisen vuoksi, joten seuranani oli ilahduttavasti vain toinen ratsukko. Päivän kruunasi se, kun Nora innostui tulemaan paikalle, joten sain mukavasti muutamia videopätkiä menostamme.

Alkuverkassa ravailimme ja laukkasimme puomeja. Ravissa Lore aluksi vähän hidasti puomeille, mutta alkoi hiljalleen ylittää ne ihan hyvin. Tässä vaiheessa oli vielä hereillä ja keskityin huolehtimaan siitä, etten antaisi hevosen valua puomeja lähestyttäessä ulommas. Lore totteli kiltisti pyyntöjä, ja saimme hyviä hetkiä. Laukassa sen sijaan askeleet eivät alussa meinanneet millään sopia puomeille, vaan kolisuttelimme niitä ahkerasti, ja Lore rikkoi ravillekin useamman kerran. Opettaja ohjeisti pitämään pohkeet lähellä ja laukan napakkana, jotta askeleet sopisivat. Lorella on vähän taipumuksena yrittää korjata asioita kiihdyttämällä, kun oikea ratkaisu olisi enemmänkin askeleen saaminen sopivan mittaiseksi. Vähän epäilen jääneeni jotenkin jarruttamaan, sillä heti kun tajusin vähän rentoutua, saimme puomit laukassakin lopulta ylitettyä siedettävästi.

Sarjassamme älä kokeile tätä kotona.

Lopulta tehtävä sujui paremmin.
Alkutreenien jälkeen tajusin, että jään hyvin tietämättäni jarruttamaan menoa. Saatan pitää pohkeet kyllä tuntumalla, mutta epäilen olevani istunnallani vähän jännittynyt. Mukautumisongelmat laukassa saattoivat olla osasyynä tähän, mutta jatkossa täytyy muistaa hengittää ja rentoutua, jotten tahattomasti pyydä hevosta hitaaseen menoon, joka tuottaa vaikeuksia. Lore oli kuitenkin kiva ratsastaa, sillä se teki asiat oikein, kun sain kerrottuna ne sille täsmällisesti. Varsin opettavainen hevonen siis.
 
Tämän kerran rata ehdittiin hypätä kolmesti, joista yksi kerta oli hirveä vastalaukkojen näytös. Estekorkeus oli vaatimattomasti korkeintaan 55 senttiä, sillä opettaja oli halunnut pitää tunnin tehtävät helppoina. Ensimmäinen parempi kierros meni kolmoselle asti ihan hyvin, mutta neloselle hyppy lähti hitusen kaukaa. Keskittyminen pääsi rakoilemaan, ja unohdin ajatella tietä viitoselle. Pieni säätö siinä vaiheessa sekoitti pakkaa niin, että tie kuutosellekin valui turhan ulos. Hyppy tuli kuutoselle lähelle, jolloin neljän askelen väliin menikin viisi. Lisäksi laukka vaihtui vastaiseksi, jota en tajunnut korjata seiskalla. Tein sitten ratkaisun mennä kasille vastalaukassa ja koettaa vaihtoa esteellä. Se onnistui, ja saimme radan lopetettua paremmin.




Kolmannelle kierrokselle opettaja neuvoi ottamaan vähän sujuvamman laukan, jolloin hyppypaikat esteille osuisivat paremmin eikä tulisi hypättyä liian läheltä tai liian kaukaa. Tällä kertaa sain ratsastettua nelosen ja viitosen välin paremmin, mutta ehkä hieman hevosen vauhdilla. Viitosella unohdin johtaa, jolloin laskeuduimme vastalaukassa. Ensin kuvittelin voivani ohjata hevosen vielä kuutoselle, mutta tie venähti pahemman kerran ja oli pakko pyöräyttää ympyrä ja vaihtaa laukka. Tämä auttoi, jolloin tie kuutoselle tuli paremmin, ja väliin meni toivotut neljä askelta. Seiskalla en muistanut taaskaan johtaa, jolloin tulimme alas väärässä laukassa. Lore ilmeisesti tykkää vasemmasta laukasta enemmän, kun herkästi itse valitsee sen. Tälläkään kertaa en päättänyt päästää hevosta helpolla, vaan annoin sen puksuttaa kasille vasemmassa laukassa ja esteellä pyysin vaihdon oikeaan, jonka polle ottikin vastaan. Toisesta kierroksesta jäi sekä hyvä että vähän kehno fiilis. Oli kiva onnistua korjaamaan yksi kohta, mutta sitten kuitenkin mokasin toisaalla. Tällä kertaa oli vähän olo, etten ollut täysin hereillä satulassa.

Tunnin viimeinen kerta radalla.

Lore toimi tunnilla kivasti ja kopioi suoraan minun ehdottamani mokat. Oli mukava ratsastaa taas hevosella, joka kyllä liikkuu itse, kunhan sen muistaa antaa edetä. Niinpä ehdottelin opettajalle, että voisin hyvin mieluusti mennä Lorella toistekin. Sen kanssa minulla on omasta mielestäni ainakin parempi mahdollisuus oppia, kun Lore ei niele häseltämistäni niin kiltisti kuin esimerkiksi Epper. Tuumasipa opettajakin, että jos hänen pitäisi valita tallista itselle esteratsu, olisi se Lore. Pitää toivoa, että pääsen ensi viikollakin Loren kyytiin, sillä motivaatio omien virheiden korjaamiseen on aika kohdillaan.

Noralle jälleen iso kiitos videoista!