perjantai 2. joulukuuta 2011

Puomeilta laukanvaihtoihin

Näemmä opettaja muisti estevalmennuksen hevostoiveeni, sillä perjantain puomitunnille pääsin pitkästä aikaa Potterin kanssa. Puomit olivat pysyneet samoin kuin estevalmennuksessa, joten oli mukava päästä uusimaan hiomista vaatinutta tehtävää. Alkuverkassa puomeja ravattiin yli mahdollisimman tasaisesti ja keskeltä. Potterin ravi oli keventäenkin taas vähän töyssyistä menoa ja kesti hetken ennen kuin aloin pysyä matkassa paremmin. Potter oli jäykempi vasemmalle ja tahtoi valua liikaa sisäpuolelle puomeilla siinä kierroksessa. Oikeassa kierroksessa puolestaan hevonen koetti valua ulos, joten sain hyvin keskittyä korjaamaan menoa molempiin suuntiin.

Laukassa puomeilla oli tavoitteena saada pisimpään väliin kolme askelta, seuraavan kaksi ja sitten vielä yksi. Aluksi töpeksin tehtävää, kunnes opettajan vinkistä tajusin alkaa mennä puomit hitusen sisäreunasta, jolloin tämän mieluummin lyhyessä laukassa pysyttelevän hevosen askeleet mahtuivat toivotusti väleihin. Potter osaa kyllä mennä ihan hevosenkin laukkaa, mutta en tässä vaiheessa vielä osannut pyytää siltä moista. Hetkittäin saimme puomeille hyvän ja tasaisen menon, jossa oli helppo olla mukana. Välillä tosin Potter teki oman ratkaisunsa ja singahti puomille kauempaa, jolloin rytkähtelin mukana. Jostain syystä oletan hevosten ottavan sen yhden lisäaskeleen ennemmin kuin harppaavan kauempaa, mutta näemmä tallin hevoset eivät ole kanssani samoilla linjoilla. Kumpi tapa muuten mahtaa olla kannattavampi esteradalla? Oletuksella toki, ettei siihen parhaimpaan hyppypaikkaan nyt vain satu.

Lopulta pääsimme myös menemään miniradan, jossa harmaat kohdat olivat puomeja ja mustat noin 40 sentin pystyjä. Matkaan lähdettiin oikeassa kierroksessa ylittämällä puomit niin kuin aiemmin tehdyssä tehtävässä. Niiden jälkeen ylitettiin suunnanmuutoseste numero viisi ja jatkettiin matkaa vasemmassa laukassa. Kuutossarjan väliin piti pistää kaksi askelta, jonka jälkeen kaarrettiin vielä kertaalleen suunnanmuutoseste numero seitsemän ja vaihdettiin vasen laukka oikeaksi.

Ensimmäisellä kierroksella töpeksin vauhdin kanssa, ja tulimme armottoman hitaasti. Laukat taidettiin saada vaihdettua esteen jälkeen lennosta ja toisella kerralla esteellä. Sarjan väliin tosin livahti kolme askelta, joten opettajalta tuli ohjeeksi tulla seuraavalla kerralla reippaammin. Hukkasinpa jälleen kerran jalustimenkin, jolloin en tohtinut hypätä seiskaa, vaan pyöräytin ylimääräisen ympyrän, jonka aikana kaivoin jalustimen takaisin jalkaan. Toisella kierroksella pyysin Potterin napakampaan laukkaan, jolloin puomirykelmä ylittyi nätisti toivotuilla askelilla, oikea laukka vaihtui vasemmaksi suunnanvaihtoesteellä, sarjan väli päästiin kahdella askeleella ja toinen suunnanmuutos eli vasemman laukan vaihtaminen oikeaksi onnistui myöskin esteellä. Olin aika tyytyväinen menoon, mutta opettaja hoksautti vielä huolehtimaan siitä, etten jää ajamaan hevosta enempää eteen, kun se jo liikkuu hyvin. Vauhtisokeuteni iski sitten jälleen, joten taas olisi yksi asia treenattavaksi. Potterin kanssa oli kuitenkin turvallinen olo mennä näitä miniesteitä hitusen vauhdikkaasti.

Tunnin lopuksi ravailimme kolmikaarista kiemurauraa aloittaen aina oikeassa kierroksessa. Sitten teimmekin laukannostoja kaarteisiin ja lopulta vaihdoimme ravin kautta laukkoja. Minä tosin aloin intoilla ja kokeilin itsekseni, josko Potter vaihtaisi lennosta, ja sehän vaihtoi. Opettajalta tuli kehu, mutta samalla pyyntö malttaa odottaa. Luvassa oli nimittäin ihan kaikille tarkoitetut laukanvaihdot askeleessa kiemurauran aikana. Olin aika innoissani, sillä muistini mukaan tunneilla ei ole aikaisemmin treenattu näitä sileällä. Potter on näpsällä esteillä vaihtamaan laukkaa, joten rohkenin toivoa, että sama onnistuisi myös sileällä. Jos en väärin muista, saimme tehtyä kuvion aikana ne kaksi laukanvaihtoa jokaisella kerralla. Potterille tai minulle hankalammalta tuntui vaihtaa vasen laukka oikeaksi, mutta pienellä raipan napsautuksella uuden ulkopohjeen puolelle sekin luonnistui.

Oli tosi mukavaa mennä kiemurauraa laukassa samalla kohtuullisen sujuvasti laukanvaihdot tehden. Tilanne olisi ollut varmasti toinen, jos allani olisi ollut vähemmän helposti vaihtava heppa. Potterin kanssa sain kuitenkin kivoja onnistumisia, joten tunti päättyi varsin mukaviin fiiliksiin. Tunnilla myös moni muu hevonen esitteli laukanvaihtotaitojaan sen verran hyvin, että haaveilen pääseväni niilläkin treenailemaan tätä asiaa.