keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Asetuksista jumppaamiseen

Päätin Veronan kanssa mennä tällä kertaa mahdollisimman perusratsastusta keskittyen siihen, että saan asetukset läpi. Tammalla oli taas vauhtia, mutta aina saadessani asetuksen edes sinnepäin, malttoi tamma hiljentää tahtia ja kuunnella hieman pyyntöjä. Ravissa pyörittelin hyvät tovit ympyröitä, joilla koetin aktivoida omaa sisäpohjetta, pitää ulkokäden vakaana ja pyytää sisäkädellä asetusta. Hetkittäin Verona palkitsi yrittämiseni pyöristymisellä, joten olin kohtuullisen tyytyväinen menoon.

Aikani ravattua päätin kokeilla laukkaa jo tässä vaiheessa. Oikea laukka nousi kivasti ja ennen kaikkea rauhallisesti. Menimme pääty-ympyrällä muutamia kierroksia, minä leuka maata viistäen tamman rauhallisuutta ihmetellen. Halusin sitten kokeilla vielä vasempaan kierrokseen, mahtaisiko meno jatkua yhtä tasaisena vai saisiko tamma virtapiikin tässä vaiheessa. Vasenkin laukka nousi maltillisesti, ja meno oli rauhallista, mutta jotenkin tönkköä. Siirryimme sitten raviin ja aloin tarkkailla hevosen menoa. Sitten alkoikin tuntua, ettei tamma kulje ihan puhtaasti. Onneksi paikalla oli muita ratsastajia, joilta saatoin kysyä mielipidettä. Tamman arveltiin varovan jompaakumpaa takajalkaansa. Isossa ravissa meno muuttui varsin kulmikkaaksi, mutta tamma silti ravasi itse hyvin reippaasti eteen. Vinkkinä tuli jumpata hevosta käynnissä.

Tein sitten käynnissä pohkeenväistöjä ja sulkutaivutuksia koettaen saada hevosta venyttämään niiden avulla takapäätään. Muutamat sulut menivät peileistä katsottuna teknisesti kivasti, mutta vauhti hiipui. Samoin kävi monissa väistöissä. Joko hevonen oli kunnolla jumissa tai sitten en vain osannut sekä pyytää sitä väistämään että pysymään kunnolla liikkeessä. Aikani jumppayrityksiä tehtyäni hyppäsin kyydistä ja taluttelin loppukäynnit tuttuun tapaan maasta. Käynnissä en huomannut tamman liikkeissä mitään erityistä. Tunnustelin myös jalat, mutta omiin kätösiini ne vaikuttivat normaaleilta. Toivottavasti kyse on taas vain pienestä jäykkyydestä eikä mistään vakavammasta.