torstai 15. joulukuuta 2011

Tyytyväinen poniratsastaja

Eetu tallin kesäkuun 2011 kisoissa. En siis ole itse kuskina.
Toiveeni meni kuin menikin läpi ja kipusin tämän kerran estevalmennuksessa ihanaisen Eetun kyytiin. Hihittelin melkoisesti, kun menin Eetun karsinaan. Poni oli muistelemaani vähän vielä pienempi, mutta selästä käsin sitä ei onneksi tuntenut. Vähän tosin mietitytti, miten tunti mahtaa mennä, sillä viimeksi olen mennyt Eetulla huhtikuussa 2010 enkä ole sen kanssa puomeja kummempaa koskaan mennyt. Onneksi Eetu on niin kiltti, että menisi tehtävät varmasti ilman ratsastajaakin.

Alkuverkka mentiin itsenäisesti ravaillen ja laukaten. Eetu jännittyy todella helposti ja sen rentouttaminen on hieman haastavaa. Alkuverkassa en saanut ponia kovin rennoksi, vaan ravailut ja laukat menivät vähän jännittyneenä. Eetu kuitenkin kuunteli tarkasti pyyntöjä, joten kiihdyttämiset, pidättämiset ja kääntymiset menivät varsin vaivatta. Ponilaukkakin vähän nauratti, mutta onneksi Eetu pian näytti, että kyllä siltä irtoaa ihan etenevääkin menoa. Ottipa se ravista yhden lyhyen laukkalähdönkin säikähdettyään maneesiin vilahtaneita katsojia. Onneksi Eetu säikähti niin, että painauduin vain tiukemmin satulaan siitä irtoamisen sijaan.

Ennen rataa otetut hypyt sujuivat ihmeen helposti siihen nähden, että hyppäsin Eetulla ensimmäistä kertaa. Sen laukka oli tasaista ja siitä oli helppo laskea askeleet hyppyyn, jolloin mukautuminen sujui aika vaivatta. Välillä Eetu vähän innostui ja yritti itse päättää vauhtia, jolloin keskityin enemmän rauhoittamaan menoa. Opettaja tarkkaili myös jumppasarjalla taas istuntaamme. Minulle tuli kommenttia olla edelleen vähän pystympänä. Katse ja kädet sen sijaan toimivat hyvin. Toisen tehtävän aikana kavaletin ja porttiesteen väliin haluttiin viisi askelta. Jätin ratkaisun tekemisen aina esteiden väliin, mistä tuli opettajalta noottia. Hän sanoi, että oikea vauhti on otettava ennen ensimmäistä estettä ja antaa hevosellekin mahdollisuus ratkaista tilanne. Nyt jäin vähän häiritsemään hevosta, kun aloin maiskutella juuri ennen toista estettä. Otin tästä nootista kuitenkin opikseni ja sain Eetun menemään jo ennen ensimmäistä estettä sellaista vauhtia, että viisi askelta meni sutjakasti ilman omaa häseltämistä.

Tuttuun tapaan sitten itse rataan. Esteet 1-7 olivat perusrata, jonka jälkeen hyppäsimme erillään tiukempia käännöksiä sisältäneen uusinnan eli esteet A-C. Perusrata alkoi vasemmassa laukassa ykkösokserin yli. Laukka ei vaihtunut tässä, mutta Eetu nosti nopeasti ravin kautta oikean laukan. Esteet 2-4 menivät hyvin kolmen laukka-askeleen väleillä. Sen sijaan viitossarjalle tultaessa oli hitusen liikaa vauhtia, jolloin se tuntui hivenen ahtaalta. Kuutoselle päästiin kivasti ja tässä laukka vaihtui oikeasta vasemmaksi. Sen sijaan kaarre seiskalle venyi liikaa nelosta kohti, jolloin tuli tehtyä ylimääräinen mutka, jota piti suoristaa seiskalle päästäkseen. Seiska meni hyvin ja olin perusrataan aika tyytyväinen. Ei ollut häseltämistä, ponnistuspaikat olivat aika selviä, ja poni meni yhtä kiihdytystä lukuun ottamatta aika tasaisesti.

Uusintaan lähdettiin oikeassa laukassa kaartamalla kakkos- ja seiskaesteiden välistä A-esteelle. Siitä laukka vipsautettiin vasemmaksi ja kaarrettiin B-esteen yli. Siinä laukka takaisin oikeaksi ja jälleen kakkos- ja seiskaesteen välistä C-esteen yli ja vielä oikealle kaartaen. Uusinnan ratsastimme kahdesti. Ensimmäinen kierros meni ihan kivasti, mutta hitusen isoilla teillä. Eetu kuitenkin vaihtoi laukat ja kääntyi varsin sutjakkaasti. Toisella kierroksella olin enemmän hereillä ja uskalsin ratsastaa tiukemmilla teillä. Eetu näytti tässä vaiheessa sen, miksi se on yksi suosituimmista esteratsuista tallilla. Se kääntyi tiukasti, pysyi hyvässä laukassa ja vaihtoi laukat ongelmitta. Vaikka tiet olivat tiukkoja, se eteni helpon oloisesti ja kevyesti. Opettajalta tulikin suorituksestamme kehuja, jotka annoin täysin ponille. Eetu teki työtä käskettyä mukisematta, jolloin sitä oli ilo ratsastaa. Tästä jäi todella hyvä fiilis, sillä harvoin uusintateiden harjoittelu on ollut näin tasaista ja sujuvaa.

Eetun kanssa oli siis kaikin puolin todella mukava hypätä. Poni teki kaiken pyydetyn ja vähän enemmänkin. Pienet esteet sillä meneekin kuin vettä vain, kun sen kanssa on aiemmin kisattu 90 sentin ratoja. Ainoa viilattava asia on Eetun pieni, hetkittäinen innostuminen, kun se koettaa ehdottaa sille sopivaa vauhtia. Toisaalta sen varmasti saa antaa edetä, mutta tässä vaiheessa tykkään vielä itsekin olla päättämässä, mitä tahtia mennään. Hymyilin kyllä leveästi tunnin jälkeen ja olin sangen tyytyväinen poniratsastaja. Siksipä kehtasin toivoa, että saisin mennä vielä ensi viikolla Eetulla. Joululahjaksi voisin toivoa sitä, että kutistun itse hieman tai että Eetu saa vähän korkeutta lisää. Uskon kyllä, että se jaksaa kantaa minut, mutta olemme silti vähän eriparia keskenämme. Mutta jospa sitä nyt kerran tai kaksi voi näyttää vähän hassultakin, jos meno sujuu molemmilta muitta mutkitta.