tiistai 3. elokuuta 2010

Pidätteet hukassa

Tiistain tunnille olin saanut melkein puolen vuoden tauon jälkeen Potter-herran. Tunnin aiheena oli jälleen hevosen ratsastamista tuntumalle sekä laukanvaihtoa ravin kautta. Tuntumalle ratsastamisen apuvälineinä käytettiin tällä kertaa kulmien asetusten ja taivutteluiden lisäksi etuosakäännöksiä.

Etuosakäännökset tehtiin käynnissä ja ravissa. Käynnissä homma sujui Potterin kanssa ihan kivasti, jos muistin pyytää etupäätä hidastamaan ja takapäätä liikkumaan. Kuten arvata saattaa, ei verbi jarruttaa ollut kovin vahvana sanavarastossa, jolloin Potter otti tilanteen omiin kavioihinsa ja puski etuosakäännöksestä pois. Opettaja korosti jälleen pidättäviä apuja joka askeleella, kunnes hevonen alkaa kuunnella sitä. Niinpä pyysin pohkeella takapäätä ja samalla otin pidätteitä askel askeleelta. Välillä sain ruunan kuuntelemaan ja ottamaan ihan kivoja askelia etuosakäännöksessä, välillä taas en.

Ravissa etuosakäännöksistä tuli valtaosan ajasta epäonnistuneita pyörähdyksiä. Etenkin oikeassa kierroksessa Potter ei lotkauttanut korvaakaan pidätteilleni, vaan puski oman mielensä mukaan. Vasemmassa kierroksessa sain sitä vähän paremmin kuuntelemaan, mutta ei sekään suunta kovin mairittelevasti mennyt. Suurin ongelmani oli se, etten saanut Potteria ennen etuosakäännöskohtaa kootumpaan ja lyhyempään raviin, vaan se puskutti oman mielensä mukaan, jolloin pidätteet eivät menneet läpi ja kulmat hurahtivat ohi vailla ajatustakaan etuosakäännöksestä. Huoh, on se vain niin helppoa unohtaa se vähänkin osaaminen.

Etuosakäännösten jälkeen siirryttiin kahdeksikolle humputtelemaan laukanvaihtoja ravin kautta. Tässä hommassa meillä toimi yhteistyö Potterin kanssa ihan kivasti. Aina siis, kun sain sen pudottamaan laukan raville. Muutaman kerran herra olisi halunnut puksutella vastalaukassa ilman mitään ongelmia. Onnistuneilla kerroilla sain laukan nopeasti raviin ja parin raviaskeleen jälkeen nousi suunnan mukainen laukka kivasti. Pisteitä sentään jostain asiasta kotiin!

Lopuksi pyörittelimme kahdeksikkoa vielä käynnissä ja ravissa hakien hevosta taas pyöreäksi tuntumalle. Käynnissä tein jotain hyvin oikein, ja Potter loksahti paikoilleen nätisti ja myös pysyi siellä aika hyvin. Pienillä korjauksilla sain taas ruunan oikeinpäin, jos se oli alkanut katsella maisemia. Ravissa onnistumiset eivät olleet niin suuria, mutta tällä kertaa sentään muistin kokeilla menoa muussakin kuin yhdellä ohjanpituudella. Sain Potteria kohtuullisesti venyttämään kaulaansa, mutta paremminkin olisi toki voinut mennä. Käynnin onnistumiset kuitenkin pistivät etuosakäännösten mokat unohduksiin, joten tunti sai ihan hyvän lopetuksen.