maanantai 18. heinäkuuta 2011

Vastalaukkailua

Leikin tänään sitten vielä leiritunnelmia, kun Veronan ratsastuksen jälkeen huilasin hetken ja lähdin sen jälkeen ratsastamaan Helvin. Tamma ahmi ruohobuffetilla oikein tyytyväisenä, mutta lähti parin pysähdysyrityksen jälkeen kiltisti mukana.

Treeniaihe oli vähän hukassa, ja tamma vähän tahmeana. Päätin sitten ottaa tuttuun tapaan vähän sitä sun tätä. Alkuun humputtelimme ravissa lävistäjiä myöten muutamat lisäykset, joissa toiveenani oli saada hevosta liikkumaan paremmin. Lisäykset lähtivät kohtuullisesti, mutta takapää ei oikein ottanut liikkuakseen.

Tämän jälkeen puolestaan tein muutamat pohkeenväistöt. Itse väistö sujui ihan kohtuullisesti, mutta sujuva eteneminen oli vieläkin hukassa. Päätin sitten ottaa muutamat kierrokset laukkaa kevyessä istunnassa, josko se toisi vähän tarmoa hevoseen. Helvi laukkasi mukavan reippaasti, ja samalla saatoin itse tasapainotella oman istuntani kanssa. Aika hyvin kevyt istunta piti, vaikka kunnon istuntaa varten olisi saanut olla vähän lyhyemmät jalustimet.

Laukan jälkeen tammassa oli vähän enemmän virtaa, joten päätin jatkaa laukkatehtävää. Jostain kummasta keksin harjoitukseksi vastalaukan. Sen sanotaan suoristavan hevosta sekä kehittävän sen tasapainoa.
Muistelin aiemmasta, ettei vastalaukka ole Helville juurikaan ongelma, mutta aloitin lyhyillä pätkillä. Aluksi nostin myötälaukan, jossa lähdin lävistäjälle kaartaen hetken vastalaukkaa ennen kuin palasin taas myötälaukkaan. Helvi laukkasi tämän tehtävän vaivatta, tokkopa taisi edes huomata menneensä pienen hetken vastalaukkaa. Kokeilin vastalaukkaa molempiin suuntiin eikä puolen välistä eroa juuri huomannut tällä kuviolla. Jos kuitenkin heikompi puoli pitäisi sanoa, olisi se vastalaukka vasemmalle.

Lopuksi päätin vielä testata, kuinka hyvin vastalaukka sujuisi. Nostin myötälaukan ja kaarsin keskiympyrälle siten, että se lähti vastalaukassa. Oikeassa laukassa ympyrän pyöräyttäminen vasemmalle meni lähes kuin vettä vain. Helvi laukkasi reippaasti kuitenkaan kaahaamatta, ja onnistuin itse pysymään tasapainossa häiritsemättä hevosta. Vasemmassa laukassa ympyrän pyöräyttäminen oikealle tuntui nyt puolestaan olevan hevoselle vähän vaikeampaa. Helvi lisäsi vauhtia ilmeisesti pyrkien korvaamaan tasapainon puutetta. Yritin jälleen istua mahdollisimman rauhassa, jotten itse aiheuttaisi laukan putoamista raviin. Kannustin tammaa pysymään vastalaukassa, ja se selvitti lopulta tämänkin ympyrän kunnialla kotiin.

Vastalaukkatreeni olikin hauskempaa kuin muistelin. Siinä sai keskittyä ensinnäkin olemaan itse tasapainossa, mutta myös laittamaan hevosen miettimään sitä, miten tässä nyt kannattaisi laukata. Helvi vaikutti olevan aika näppärä vastalaukassa, mitä nyt tuossa yhdessä kohtaa korvasi tasapainoa vauhdilla. Jatkossa voisi harjoitella tätä kuviota lisää, niin ehkäpä sillä olisi suotuisia vaikutuksia tamman suoruuteen ja ennen kaikkea tasapainoon.