perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kunpa olisi vielä saanut jatkaa

Perjantain tunnille kipusin Loren selkään, ja tunnin aiheena oli asettaminen ympyröiden ja volttien aiheena. Tunti aloitettiin pyörittelemällä ravissa isompaa pääty-ympyrää, siirtymällä siitä pienemmälle voltille ja takaisin isommalle ympyrälle. Tarkoituksena oli saada kuvio rullaamaan hyvin ja tasaisesti sekä hevosta pyöristettyä.

Tuttuun tapaani ratsastin alussa Lorea kuin se olisi lasia. Tämä hevonen tykkää osoittaa mieltään narskuttelemalla hampaita, joten en oikein tohtinut ottaa ohjasotteita. Lopulta tajusin kuitenkin, etten osaa ratsastaa hevosta pohkeilla, joten otin asetuksia muistaen aika hyvin olla roikkumatta niissä. Pätkittäin sain Lorea vähän rentoutumaan, mutta pyöreydestä ei voida mainitakaan. En oikein keksinyt, mitä pyöreyden saamiseksi olisi pitänyt tehdä. Ilmeisesti sitä, mitä aina eli ratsastaa takapää liikkeelle. Nyt taisin yrittää ratsastaa takapäätä ainakin vähän, mutta unohdin huolehtia etupäästä. Hups ja silleen.

Kuvio käytiin läpi myös laukassa. Tässä onnistuimme oikein mainiosti. Lore laukkasi tasaisesti ja ennen kaikkea helposti isompaa ympyrää, josta voltille siirtyminen sujui vaivatta. Voltilla laukka edelleen jatkui helposti ja tuntui, että olisimme voineet vieläkin pienentää kuviota, joskaan se ei ollut tarpeen. Vielä kun oppisin istumaan Loren laukassa. Nyt tahdon vähän heilua siellä, mutta loppua kohti onneksi sain vähän omaa istuntaani paremmaksi. Oli kuitenkin mukavaa mennä vaivatonta laukkaa, jossa ei kummepia korjauksia tarvinnut tehdä.

Tämän jälkeen otimme kolmikaarisen kiemurauran, jossa suoristuskohdissa siirryimme aluksi ravista käyntiin ja takain ja lopuksi laukasta raviin ja takaisin. Kuvio meni muuten ihan ok, mutta Lore ei tahtonut ottaa pidätteitä oikein vastaan. Niinpä siirtymät alaspäin venyivät pitkiksi, ja Lore alkoi vastustaa ohjasotteita narskuttelemalla hampaita. Olisin saanut siis keskittyä vauhdin hidastamiseen enemmän istunnalla, mutta enpä taaskaan osannut. Laukka-ravi-laukkakuvio kuitenkin onnistui aika nopeilla siirtymillä, kunhan Lore oli ensin uskonut, että kyllä välillä pitää kuunnella kuskiakin. Opettaja kertoi ennen tehtävää muutaman porukassa olleen hevosen voivan suorittaa tämän kuvion myös vaihtamalla laukassa. Olisin niin mieluusti halunnut testailla tätä, sillä olisi kiva alkaa opetella laukanvaihtojakin. Siitä taidosta olisi esteillä apuja, jos laukka ei vaihdu hypyssä.

Tunnin lopuksi vielä mentiin kiemurauraa ravissa tarkoituksena saada hevonen pyöreänä venyttämään eteen alas. No, meillä ei ollut sitä pyöreyttä ollut tunnin aikana, joten ei sitä kovin lopussakaan näkynyt. Viime hetkillä kuitenkin hermostuin omaan yrityksen puutteeseen ja aloin ratsastaa ajatuksella. Sainkin Loren päätä taas vähän paremmin rentoutumaan, mutta tunti loppuikin sitten harmillisesti kesken. Siinä kun oli ehtinyt tulla se fiilis, että kun vielä vähän olisi saanut jatkaa, olisin saanut kaiveltua Lorelta pyöreyttäkin esiin.

Mutta näin tällä kertaa. Vaikka tunnit eivät menekään kuin vettä vain Loren kanssa, on siinä pollessa jotain koukuttavaa. Lorehan on kuitenkin varsin mutkaton hevonen, jolla on myös se oma moottori mukana. Ehkäpä saisin muutamia lisäkertoja tämän hevosen kanssa, niin jospa saisimme yhteistyötäkin paremmalle mallille.