torstai 20. tammikuuta 2011

Työskentelyä puolin ja toisin

Nyt Helvi oli saanut jo jalkansa kuntoon, mutta tällä kertaa takajalan kenkä jäi matkasta. Koska tamma ei reagoinut puuttuvaan kenkään mitenkään, otin maneesilla vähän normaalia lyhyemmän treenin kuitenkin, kun sinne asti olin päässyt. Ravia meni vain parit kierrokset ilman kummempaa tavoitetta.

Ensin otin ihan peruskäyntiä ja aloin vaatia reippaampaa menoa. Helvi ei onneksi ollut laiskimmalla tuulella, vaan reagoi kohtalaisesti pyyntöihin. Itse keskityin kehumaan ja myötäämään, kun tamma liikkui hyvin ja yritin muistaa komentaa, jos vauhti alkoi hiipua. Helvi toimi etupäästä oikein kivasti ja pyöristyi, mutta takapäätä sai kyllä nohitella mukaan. Sen sijaan asetukset molempiin suuntiin menivät hyvin läpi ja saatiin kivoja voltteja ja ympyröitä.

Sitten kokeilin lyhyet pätkät pohkeenväistöä sekä kerrat avo- ja sulkutaivutuksia kummallekin puolelle. Pohkeenväistössä tamma oli oikein näppärä. Väistöt lähtivät pienillä avuilla, ja tamma väisti hyvin askelin eikä vaatinut apujen kertausta joka askeleella. Avot ja sulut eivät olleet oppikirjasta temmattuja, mutta kyllä ne sen kaltaisia liikkeitä muistuttivat ja sujuivat kohtuullisen vaivattomasti.

Lopuksi otin lisäyksiä käynnissä lävistäjällä. Alussa tamma yritti vaihtaa raville, mutta hiljalleen tajusi minun haluavat pidempää askelta, en kokonaan toista askellajia. Pää myös tahtoi muutamat kierrokset nousta ylös, mutta lopulta sain kaivettua tammasta muutamat pyöreät lisäykset, joissa myös takapää oli todistettavasti peilin kautta varmistettuna matkassa. :)

Kumma homma, miten käynnissä meneminenkään ei tylsistytä enää niin paljoa kuin ennen. Muistan ratsastuksen alkuaikoina aina harmitelleeni, jos ei päästykään laukkaamaan edes kierrosta. Nyt sitten puolestaan käynti- ja ravipainotteiset tunnit ovat opettavaisia. Kaikkea sitä sattuukin. Helvi kyllä ansaitsi tästä kerrasta suuret kiitokset ja taputukset. Tammalla oli työmotivaatio kohdillaan ja vaikka se paikoitellen olikin vähän hidas, näki siitä kuitenkin sen, että kyllä se yritti toteuttaa pyyntöjäni parhaansa mukaan. Lisää tällaisia päiviä tämän tamman kanssa, kiitos.