tiistai 25. tammikuuta 2011

Toinen kerta takana

Tänään oli sitten heti toinen vuokrauskerta Veronalla. Treeniksi otin samoja aiheita kuin eilen eli asetteluita ja vähän pohkeenväistöä. Käytin aika paljon aikaa käynnissä ja ravissa asetteluun, sillä samalla yritin saada tammaa tekemään asiat pyydetysti ja pysymään itsekin satulassa oikein. Tahdon joko kipata asetuksen suuntaan tai sitten ulkokäteni lähtee seikkailemaan. Veronasta oli helppo huomata, milloin istuin vinossa, sillä se alkoi liki välittömästi valua painoni kanssa samaan suuntaan. Eikä siinä pelkällä sisäpohkeella tilannetta parannettu, vaan istuntaa piti korjata samalla. Hyvin opettavaista tällaiselle heikunkeikun-istujalle. Asettaminen vasemmalle oli jälleen hankalampaa. Pitää ensi kerralla ajatuksella katsoa, kuinka vinossa istun siinä kierroksessa. Tai ehkäpä yritän korjata hevosen puskemista sisäpohkeella siten, että myös paino valuu liikaa siihen suuntaan.

Pohkeenväistöjä tein vain ravissa. Tänään ne eivät lähteneet ihan niin helposti kuin eilen. Sain keskittyä aika paljon jarruttamaan etupäätä. Mutta kun sain sen hallintaan, teki Verona väistöt ihan hyvin. Olin tyytyväinen sen pätkittäiseen pyöristymiseen ja siihen, etten jäänyt roikkumaan ohjista.

Veronan kanssa huomaan myös sen, että saisin keskittyä entistä enemmän tasaisempaan käteen. Ohjat pääsevät käymään välillä löysinä, jolloin kaikki tehty työ valuu hukkaan. Välissä sitten taas taidan olla liikaa ohjassa kiinni, jolloin hevonen ei oikein tiedä, mitä tehdä. Pätkittäin saan Veronaa mukavast pyöristymään, mutta se palautuu nopeasti päänsä kanssa ylös, kun käteni pomppivat omilla teillään. Täytyypä alkaa kaivella tätäkin asiaa jälleen mieleen.

Laukkaa tohdin ottaa tällä kertaa sellaiset neljän pääty-ympyrän verran. Vauhtiahan löytyi taas, mutta sain sen pariin kertaan vähän maltillisemmaksi. Jännityn jarrutuskohdissa liikaa, jolloin hevonen poimii itsellekin moisen olotilan. Pitäisi osata istua vain syvemmälle satulaan ja vaatia kiihdytyslaukan sijasta laadukkaamman rauhallisempaa menoa. On kuitenkin lohdullista huomata, että tamma rauhoittuu kivasti löysäämällä vähän ohjaa ja taputtelemalla kaulalle. Ehkäpä tässä joskus päästään vielä ihan maneesissa kierroskin laukkaa. Sitä odotellessa voidaan treenata kaikkea muuta.