lauantai 24. lokakuuta 2009

Herra loppasuun kyydissä

Päivän toinen ratsastustunti ja polleksi sattui oikein mukavasti Rappen. Tunnin treeninä oli asettamiset, pienet pätkät vastalaukkaa ja pidennykset. Aika kivaa oli siis tarjolla.

Tunti aloitettiin humputtelemalla käynnissä ja ravissa vapaasti kiemuroita pitkälle sivulle. Rapessa kivaa on se, että se yleensä kulkee itse reippaasti ja asettuu helpolla. Sain tosin opettajalta kommenttia, että Rappeakin pitää tohtia käskeä asettumaan kunnolla, ei vain sinne päin. Kun näin teki, löysi polle pyöristymistä välittömästi. Mitenhän sitä aina ratsastaakin tiettyjä hevosia kuin ne voisivat särkyä käsiin?

Tämän jälkeen siirryttiin laukkakuvioon. Pitkän sivun lopusta nostettiin laukka, tehtiin pääty-ympyrä ja siitä laukattiin toisen pitkän sivun alkuun ja lähdettiin lävistäjälle. Tarkoituksena oli saada toisen pitkän sivun loppuun asti laukkaa parin askeleen verran, jolloin hevonen siis menisi hetken vastalaukassa. Vasemmassa laukassa en saanut tätä onnistumaan kuin pari kertaa. En ilmeisesti tukenut Rappenia tarpeeksi ja se ehti monesti pudottaa laukan raville. Harmi. Mutta oikeassa laukassa homma rullasi kuin etukäteen suunniteltuna! Laukka pysyi tasaisena pienen vastalaukan ajankin ja Rappen siirtyi raville vasta pyynnöstä. Olin oikein tyytyväinen, kun hevonen yritti ja taisin jopa itse osata antaa oikeita apuja sen yrittämisen tueksi.

Tämän jälkeen jatkettiin ravissa lävistäjien kanssa. Nyt tarkoituksena olisi saada lävistäjän aikana pidennys ja pitkän sivun loppuun päästessä ottaa ravi taas normaalisti haltuun. Jälleen kuski keksi vaikeuksia juuri vasempaan kierrokseen. Pyysin lisäystä ilmeisen liian tarmokkaasti ja Rappen tulkitsi sen laukkapyynnöksi. Opettaja korjasi puuhaani korostamalla, että hevosen tulee olla suora, sillä asettuneena se voi tulkita lisäyspyynnön laukaksi. Mutta jälleen vasemmassa kierroksessa lisäykset onnistuivat aika mainiosti.

Yksi kinkkisimpiä ongelmiani tällä hetkellä on ohjastuntuma. Yleensä humputtelen menemään liian löysillä ohjilla, joten ei ihme, etteivät asiat toimi oletetusti. Olisi kyllä kiva ottaa yksityistunti aiheella asettaminen ja ohjasote. Tulisi kyllä tarpeeseen.

Ps. näin hupaisaa unta. Siinä olin odottamassa ensi viikon estetuntia, joka olikin muuttunut hieman. Ratsukot hyppäsivät ihan käsittämättömän korkeita esteitä ja yhden sellaisen valtavan muurinkin, varmaan kolmisen metriä korkeutta. Sen jälkeen piti vielä suorittaa koulurata. Olin ihan paniikissa. Mietin, ettei Poku kyllä ihan noin korkeita esteitä suorita enkä ole ehtinyt edes opetella sitä koulurataa. Opettaja tosin taisi sitten tuumata, etten edes saisi hypätä. Lisäksi jokin tallin valkoisista polleista oli muuttunut ulkoisesti ja taidoiltaan Miltoniksi. :)