lauantai 24. lokakuuta 2009

Asetusta hakemassa

Tänään tuleekin tuplapostaus, kun aamupäivästä kävin ratsastamassa Helvin ja parin tunnin päästä pitäisi pyrähtää oman tallin tunnille. Kertoillaanpas Helvi tässä odottelun kuluksi.

Maneesiin mahtui kerrankin suhteellisen kivasti. Aloin lämmittelemällä samoin kuin keskiviikon tunnilla eli Helvi sai mennä ravia omaa vauhtiaan ja pyörittelin hyvin summittaisia ympyröitä välissä. Tämän jälkeen otin ohjat tuntumalle ja lähdin käynnissä etsimään asetuksia volteille. Nehän olivatkin hyvin piilossa. Välissä Helvi myöntyi, tuli asetuksen mukaisesti, kunnes taas omin lupineen suoristi itsensä ja meni menojaan.

Mitä tein väärin? Vähän veikkaan sitä, että kun hevonen tulee asetukseen, unohdan joko ulko-ohjan tai sitten pudotan liian reippaasti asettavasta ohjasta tuntumaa pois, jolloin hevonen ei ilmeisesti koe mielellääksi jäädä siihenkään. Enkä usko, että jalkani aivan täysin toimi käteni kanssa yhteen. Kas kummaa. Stoppasin homman hetkeksi ja pysäytin pollen odottelemaan. Tässä vaiheessa kokeilin, kuinka Helvi reagoi paikoillaan ohjasotteisiini. Pienillä houkutuksille se tulikin ohjan mukana, mutta en vain saanut tätä jalostettua itse hommaan liikkeessä.

Asetuskaivamisten jälkeen humputtelin muutamia väistöjä käynnissä ja ravissa. Kyllähän Helvi väisti, mutta vauhti kyllä katosi kerralla niinä hetkinä. Pitäisi oppia pyytämään kahta asiaa kerralla, ei vain yhtä.

Laukassa pyörittelin ympyröitä ja Helvi laukkasin oikein hienosti parit pienemmätkin ympyrät eikä edes ehdotellut ravia niiden kohdalle (muutamiin muihin kohtiin se kyllä päätti ihan itse valita askellajinsa, mutta ei puhuta tästä). Pitkällä sivulla myös väistätin hieman laukassa keskemmäs kenttää ja se meni hienosti. Erityisen iloinen olin siitä, ettei Helvi yrittänyt puskea takaisin uralle, vaan laukkasi lyhyttä päätyä kohtaan suoraan. Ei siis ihan höpö ratsastus täysin.

Jatkossa täytyy muistaa ottaa kyllä loimi maneesille mukaan. Helvillä alkaa tulla jo talvikarvaa ja maneesin lämpimämmässä ilmassa se yllättäen hikoilee ja puolestaan paluumatkalla höyryää. Lämmintä ylle sekä heposelle että kuskille, sillä sairastaminen on ihan tylsää.