lauantai 8. elokuuta 2009

Hop, hop, hopsansaa

Helveilyä. Eilen oli sen verran lämmin päivä, että ajattelin tamman olevan valmiiksi ihan naatti, mutta onneksi Helvi oli normaali enemmän ja vähemmän reipas itsensä. Suuntasin maneesille ja bongasin kentältä myös useamman ratsukon estetreenit. Olisi ollut mielenkiintoista katsoa kyllä, sillä esteet olivat mukavan korkealla ja ratsukot näyttivät hienoilta. Mutta ei, maneesiin ja treenaamaan.

Helvin omistaja toivoi, että tammalle muistettaisiin hakea sitä eteenpäinpyrkimystäkin. Otin sen aiheekseni, sillä Helvin kanssa lannistun hyvin usein, kun en vain saa sitä liikkumaan. Ensin kuitenkin aloitin asettamalla kulmat kunnolla, jotta Helvi muistaisi vähän hakeutua tuntumalle ja pyöristyä. Pätkittäin meni ihan kivasti, pätkittäin ei. Muistaakseni oikea kierros oli vasempaa helpompi.

Tämän jälkeen ravailin ja pyysin kunnolla liikettä. Eihän sitä täysin löytynyt, mutta tuli kyllä sellaisia pätkiä ravia, johon saattoi olla ihan tyytyväinen. Samalla nostelin muutamat laukat, jotka kulkivat kuten ennenkin.

Sitten oman tunnin treeniä eli pohkeenväistöä uralta sisemmäs ja takaisin muutamia kertoja pitkän sivun aikana. Tässä Helvi yleensä hyytyy, joten keskityin väistön lisäksi siihen, että se myös liikkuisi. Tammaa taisi vähän tuskastuttaa ja se pyrki tekemään jommankumman, kunnes huomasi, että haluan molemmat. Ei mitään päätä huimaavaa käyntiä ja väistöä, mutta aiempaa reippaampaa. Ravissa sen sijaan tuli jo mukavasti liikkuvaa väistöä.

Laukassa tein myös saman kuin väistössä eli ensin uralta sisemmäs ja takaisin. Helvi teki nämä kivasti, ei mitään ongelmaa. Tämän jälkeen pyörittelin vielä laukkaympyröitä, joissa pyrin asettamaan kunnolla. Avut menivät ilmeisesti ajoittain ihan kohdilleen, sillä tammahan pyöristeli itseään ja laukkasi myös suoralla pätkiä oikein mukavasti.

Ei siis yhtään huono treeni. Täytyy vain alkaa tsempata kunnolla ja vaatia Helviäkin liikkumaan kunnolla. Tällä hetkellä loppuravit ovat sellaisia, joissa se liikkuu tarmokkaasti eteen, mutta silloin se on tunnin treeniä ajatellen harmillisen myöhäistä. Tästä alkaakin kuskin armoton ongelmanratkaisu: miten saada tamma liikkumaan noin jo tunnin alkupuolella?