tiistai 27. huhtikuuta 2010

Ponitäti puomeilla

Koska tämän viikon lauantai jää välistä, korvasin sen tietysti tiistailla. Minulle oli pitkästä aikaa sattunut poni ratsastettavaksi. Nimeltään tämä ihastuttava noin 145-senttinen tapaus oli Eetu. Ja kyllä, edelleen 178 ja 145 sentin ratsukkoyhdistelmä näyttää niin hyvältä. Onneksi ponikokoa ei tämän pollen kanssa huomaa, sillä reippaudellaan se päihittää monet muut isommat.

Puomeilla aiheena oli laukan säätäminen. Kavaletin ja kahden puomin muodostamaa reittiä kipaistiin ensin ravissa, sitten laukassa. Ravissa pyöräytettiin kavaletin kautta voltit molempiin suuntiin, ylitettiin ensimmäinen puomi suoraan, siirrettiin käyntiin ja toinen puomi samalla suoruusmeiningillä yli. Eetuhan kipitti menemään kuuliaisesti, ja reittivalinnat olivat onnistuneita. Kiva pieni poni.

Laukassa sama reitti humputeltiin ensin kuudella ja viidellä askeleella ja lopuksi viidellä ja neljällä. Ensimmäisellä kierroksella jarruttelin vähän liikaa ja lyhyempään väliin humpsahti yksi ylimääräinen askel. Seuraavalla kierroksella muistinkin taas tehdä osuuteni, ja Eetu laukkasi oikein nätisti välit pyydetyillä askelmäärillä.

Viiden ja neljän askeleen välit olivat jo oikeasti reippaita. Vauhtia näille otettiin kunnolla pitkältä sivulta ja kyllähän siinä vähän jo korvissa suhisi. Harvemmin kyllä tulee mentyä edes tuota laukkaa tunnilla (toisin sanoen harvemmin sitä saa kaivettua esimerkiksi kouluväännössä pollesta esiin). Eetu tahtoi vähän kaatua kaarteissa enkä ehtinyt kunnolla saada sitä haltuun. Siitä huolimatta laukka kuitenkin kulki nätisti, ja välit sujahtivat oikeilla askelilla. Eikä vauhti edes oikeastaan Eetun kanssa hirvittänyt. Ehkä jos este olisi ollut edessä, niin voisin olla nyt toista mieltä. Arkajalka täällä hei.

Tunnin lopussa humputeltiin kolmikaarista kiemurauraa tavoitteena asetella ja saada hevosta rentoutumaan. Eetu jännittyy helposti ja ilmeisesti käteni on aika jäykkä, joten en saanut sitä kovin helpolla rentoutumaan. Vähitellen mutkia tahkotessa onneksi Eetu vähän antoi myöten ja rentoutui.

Eetulla oli hauska mennä pitkästä aikaa. Tunti oli hyvin helppo, sillä polle kulki kevyesti ja teki tehtävät kuunnellen komentoja. Varsin vaivaton tunti herttaisella ponilla, mikäs sen rentouttavampaa kuskillekin.