perjantai 7. lokakuuta 2011

Laukka ratsun hyppysissä

Haaveilin jo, että kolmen kouluvääntötunnin jälkeen perjantain tunnilla olisi ollut puomeja, mutta väärin meni. Neljäs kerta koulua siis putkeen, osaksi siksikin, että tallin koulukisat ovat reilun viikon päästä. Sinällään ei harmittanut, sillä pollekseni oli pistetty norjalaisherra Rappen. Tunnin aiheena oli muutamien kouluradoilta tuttujen asioiden ratsastamista maneesissa, josta rajattiin käyttöön 20 x 40 metrin alue kisoja ajatellen.

Ensimmäisenä tahkottiin kulmien ratsastamista huolella käynnissä ja ravissa. Opettaja hoksautti, että hevonen tulee asettaa ajoissa ja viimeistään kulman keskikohdassa muistaa myös myödätä, jotta avut eivät jää päälle, ja hevonen voi tulla kulmasta rennosti uudelle sivulle. Oikea kierros meni Rappenin kanssa sekä käynnissä ja ravissa ihan kivasti. Alussa jäin itse sisältä kiinni, jolloin Rappen jännittyi hieman. Kun älysin alkaa hellittää oikeassa kohdassa, antoi hevonenkin periksi ja muutamat kulmat menivät mukavan rennosti ja hetkittäin pyöreänäkin. Vasemmassa kierroksessa oli enemmän työstämistä, sillä sisäpohkeeni ei mennyt kunnolla läpi, jolloin Rappen vähän oikaisi kulmaa. Arvelin tämän johtuneen siitä, että keskittyessäni liikaa sisäpohkeeseen annoin oman istuntani valahtaa samalla sisälle. Hetkittäin sain itseni kasattua paremmin, jolloin muutamat kulmat menivät ihan kivasti.

Tämän jälkeen otettiin mukaan lyhyesti käynnissä ja enemmän ravissa tehdyt askeleen pidennykset aina pitkille sivuille kulmien jälkeen. Kulmien aikana hevonen haettiin lyhyemmälle, mutta aktiiviselle askeleelle ja sen onnistuessa hevosen tarvitsi vain päästää pitkälle sivulle, jolloin se lähti itse pidentämään. Alussa jarruttelin liikaa, jolloin meno vähän hyytyi, ja jouduin pyytämään Rappenia enemmänkin eteen. Sitten tajusin tehdä puolipidätteitä kevyemmin, jolloin Rappen lyhensi ja jäi odottamaan seuraavaa pyyntöä. Niinä hetkinä hellittäessäni se lähti pidentämään itse ja pienellä pyynnöllä lisäsi vielä vähän menoa. Saimme aika kivoja hetkiä. Paras oli toki sen, kun sain kulman lyhennyksineen ratsastettua melkoisen pyöreällä hevosella, ja se pyöreys säilyi myös pidennyksen ajan.

Loppuun otettiin sitten laukkakuvio. Laukka nostettiin lyhyen sivun keskeltä, pyöräytettiin pitkän sivun keskelle kymmenen metrin halkaisijan ympyrä ja jatkettiin vielä lävistäjä tarkoituksena pysyä hetki uralle palattua myös vastalaukassa. Rappen innostui laukkatehtävästä ja kipitti menemään hyvää vauhtia. Sen seurauksena parit ensimmäiset ympyrät menivät vähän vaikka minkä muotoiseksi ja lävistäjällä polle kiihdytti tai pudotti kesken kaiken raville. Hiljalleen sain nostot ja ympyrät sujumaan ihan ok, mutta lävistäjät olivat edelleen vaikeita. Niinpä pääsimme opettajan syyniin, mutta kerta toisen jälkeen Rappen ehti pudottaa laukan ennen lävistäjän loppumista. Opettajalta tuli noottia ja komennus olla tukevasti hevosen ympärillä. Sille ei pitäisi jäädä mahdollisuutta olla kuuntelematta tai ymmärtämättä kuskin pyyntöjä. Huomasin kuitenkin, että herpaannuin aina jotenkin, jolloin Rappenin piti tehdä oma ratkaisu ja se oli raville rikkominen. Lopulta tsemppasin sen verran, että sain istuttua tukevasti, pidettyä pohkeen tuntumalla ja ohjat käsissäsi, jolloin lävistäjä meni vauhdilla, mutta pysyimme vasemmassa laukassa, vaikka palasimme uralle oikeaan kierrokseen.

Tunti hurahti nopeasti ohi jälleen kerran, kun aihe oli mieleinen. Mukava keskittyä aina välillä perusratsastukseen, jossa vieläkin riittää melkoisesti hiottavaa. Vielä kun keksisin, miten Rappenin saa malttamaan myös siinä laukassa, niin olisi enemmän tasaisempaa menoa luvassa.