tiistai 23. marraskuuta 2010

Rentoutta ja pyöreyttä hakemassa

Tuntien aiheet näyttävät pysyvän samoina meni melkein mille tunnille tahansa. Kävin korvaamassa väliin jäävän perjantain tunnin näin tiistaina, ja aihe oli yllättäen hevosen pyöristäminen ja rentouttaminen myötä- ja vasta-asetusten avulla. Hevosena piti alun perin olla herra Hilanteri, mutta reppana ontui etujalkaansa, joten hevonen vaihtui lennosta Hessuun.

Ensimmäisenä kuviona oli mennä uralla ja ottaa myötä- ja vasta-asetuksia. Pitkän sivun keskeltä sai sitten pyöräyttää keskiympyrän aloittamalla vasta-asetuksessa. Opettaja korosti sitä, että jokaisen pyynnön jälkeen olisi myötäys, jotta hevonen alkaisi rentoutua. Hessu kulki kohtuullisen hyvin ja otti asetukset jokseenkin hyvin vastaan. Ongelmaksi muodostui se, että kun pyöreyspyyntö meni läpi, Hessu hidasti kulkuaan. Toisin sanoen se teki helvit. Yritin nohitella takapäätä liikkeelle noina hetkinä, mutta tämä tervakavio on edelleen kaasun suhteen melkoinen  mysteeri. Saimme kuitenkin käynnissä ja myös ravissa muutamia mukavia pätkiä.

Tämän jälkeen opettaja kiinnitti huomiota siihen, että valtaosa oikaisi kulmat vähän turhankin reilulla kädellä. Sen jälkeen saimmekin treenata kunnollisia kulmia ravissa. Oikeaan kierrokseen meni ihan kivasti, mutta vasemmassa kierroksessa polle oikoi enkä saanut sisäpohkeen pyyntöjä kunnolla läpi. Opettajalta tuli palautetta siitä, että jäin sisäohjaan kiinni enkä myödännyt ulkopuolelta riittävästi. Hevosta ei pitäisi siis jäädä pitelemään pyöreänä, vaan hevosen on itse kannettava päänsä.

Lopuksi otimme samalla kunnon kulma -ajatuksella laukkaa. Aiempien harjoitusten aikana oli ilmeisesti jotain jäänyt mieleen, sillä saimme aika mukavia kulmia ja ennen kaikkea lyhyille sivuille toimivat suoristukset ennen uutta kulmaa. Kun Hessu laukkasi suoraan, tuntui laukka taas ponnekkaalta ja jotenkin helposti hallittavalta. Tuota tunnetta pitäisi saada lisää, jotta sitä oppisi vaatimaan useammin.

Ei ollut ollenkaan ikävin tunti Hessun kanssa, vaikkemme oikein tulekaan toimeen. Olihan se vähän laiskahko, mutta hetkelliset pyöreysonnistumiset saivat hyvälle tuulelle. Ehkäpä me vielä joskus päästään vaikka edes hetkittäin samalle aaltopituudelle. Onpahan jotain, jota varten treenata.