keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Takapäähän liikettä!

Kas näin, oma tunti aikaistui hivenen. Onpa outoa olla jo nyt kotona. Normaalisti menisi vielä puolisen tuntia ennen tätä istumispistettä. Kuitenkin, tunnin sisältöön. Pollena Mortti ja treeninä hevosen liikkuminen kunnolla, siirtymiset ja väistöt.

Alkutunnista tuli itsellekin kunnolla tekemisen fiilis. Meinasi jopa vähän hengästyttää, kun pisti Morttia liikkumaan kunnolla. Tulipahan itsellekin treeniä, ei yhtään pahitteeksi. Huomasin tämän aikana sen, etten taida tehdä kunnolla pollen herättelyä ellei siihen opettaja laita keskittymään. Sietäisi tehdä. Kun sen pollen saa heräämään ja liikkumaan aktiivisesti ja itsenäisesti eteenpäin, helpottuu moni asia heti. Mortti kulki aikasta kivasti, kun kuski ei jäänyt pilvilinnoihin majailemaan, vaan seurasi tilannetta.

Siirtymiset menivät siedettävästi. Laukka nousi ihan ok ja suhteellisen kevyesti, mistä pisteet kotiin. Mutta kuten opettajakin tuumasi, Mortti olisi voinut vielä petrata hieman reippaammin nostamaan laukan. Raville putosi myös toivotun keveästi, mutta käyntiin hidastaminen tuotti vähän vaikeuksia. Mortti olisi mieluummin ravaillut kuin hiljentänyt tähän askellajiin.

Pohkeenväistöt. Käynnissä meni nämäkin ok. Luulin tuntevani istunnallani, kun Mortti väistää ja ehkä osittain tunsinkin. Ravissa tosin tuli ongelmia. Opettaja huomautti Mortin valuvan eikä tekevän takapäällä toivotusti. Yritin korjata virhettä, mutta pohkeesta ja sen väistämisvelvollisuudesta muistuttava raippa ajoi Morttia vain eteenpäin. Tämä ongelma seuraa minua monen pollen kanssa, mitähän teen väärin? Tiivistys pohkeenväistön onnistumisesta ravissa on sopiva opettajan suusta kuultu lause: ei se huonosti mene, mutta. Sepä, kun on mutta, voisi petrata ja paljon.

Laukassa tehtiin vielä samaa väistätystä lievästi. Tästä en tiedä, sainko pollea tekemään liikettä vai harppoiko se omaan tapaansa vähän kentän keskemmäs. Liikkui se kuitenkin sinne suuntaan, mihin piti. Tyylilajista en vain ole varma.

Jatkossa pitää alkaa panostaa oikeasti tuohon, että hevonen liikkuu aina takapäästä lähtien kunnolla. Vaati se sitten kuskilta puuskutusta tai ei. Kuten aiemmin sanoin, se liikkuminen helpottaa paljon. On sen tutun kaasun sijasta myös mahdollisuus jarruun. Upeaa. Morttihan on hieno polle, se sentään välähti mielessäni. Täytyisi vain säätää itsensä samalle ajattelutaajuudelle ja meistähän voitaisiin taas alkaa muokata dream teamia.