torstai 2. helmikuuta 2012

Toinen kerta ja jälleen hyvä mieli

Torstain estevalmennus hurahti jo toistamiseen Epperin kyydissä. Edelleenkään vauhtimme ei päätä huimannut, mutta alan silti mieltyä tähän ratsuun esteillä. Epper on mukavan järkevä ja kiikuttaa minut ainakin toistaiseksi enempiä mukisematta esteiden yli. Alkuverkassa opettaja pisti meidät keventämään yhden askeleen ja olemaan kaksi askelta puolestaan jalustinten varassa. Näin tarkistettiin, että jalat olivat oikealla paikalla. Tällä kertaa omat kinttuni olivat pääosin hyvin, jolloin oli helppo jäädä aina jalustinten varaan kahden askeleen ajaksi. Muutamia kertoja tosin jokin petti, kun mätkähdin kesken kaiken takaisin satulaan. Muutoin alkuverkassa lämmiteltiin hevoset itsenäisesti ravaillen ja laukaten. Epper ei ollut kauhean reippaana, mutta ei onneksi aivan tahmeakaan.

Ensimmäisenä tehtävänä tehtiin kavaletin avulla laukanvaihtoja molemmista suunnista. Meillä oli aluksi melkoisesti hankaluuksia ennen kuin sain viimein Epperin liikkumaan aktiivisemmin. Ongelmana oli ensin se, että polle lähti aivan liian kaukaa hyppyyn, jolloin itse en ollut yhtään mukana enkä siten ehtinyt pyytää laukanvaihtoa. Sitten tajusin yrittää pitää hevosta liikkeessä, mutta olla päästämättä sitä ihan kilometrin mittaiseksi, jolloin hyppy lähti paremmasta paikkaa ja ehdin olla johtamassa, jolloin saimme vaihtoja. Väliin tosin mahtui myös ristilaukkaa sekä parit laukanvaihdot lennosta, tosin etupää ensin vaihtaen ja takapää vasta raipan nohituksen jälkeen mukaan tullen.

Seuraavaksi pääsimme kolmen esteen jumppasarjalle, jota opettaja korotti noin 75-80 senttiin. Ensimmäiset kierrokset olivat vähän töksähtäviä, kun Epper hyytyi jälleen juuri ennen estettä. Tästä seurauksena oli kummallisia roikkuhyppyjä, joihin en osannut mukautua. Kertaalleen tuli ihan hirveä hyppy, kun sukelsin, viskasin vielä pohkeet taakse ja kaiken lisäksi suoristauduin viimeisellä esteellä ihan ennen aikojaan. Opettajalta tuli kommenttia, että hitaampi ylävartalo ja reippaampaa laukkaa Epperille ja tarvittaessa muistutusta myös esteiden välissä. Kaasuttelin sitten paremmin, jolloin Epper vähän tsemppasi ja jumppasarja ylittyi nätisti ilman ongelmia. Plussaa siitä, että käteni muistivat myödätä aika hyvin.

Päivän rata sisälsi tuttuun tapaan jo harjoitellut asiat. Aika oli kortilla, joten hyppäsimme radan vain kerran. Maksimikorkeus oli mielestäni 70 cm. En saanut Epperiä hereille ennen ensimmäistä estettä, joten laukka ei vaihtunut esteellä etupäätä enempää. Jäin sitten vaatimaan takapäätä mukaan enkä suostunut vaihtamaan ravin kautta. Menimme sitten kakkosesteelle ristilaukassa. Tässä kohtaa Epper kuitenkin tajusi vipsauttaa kaikki jalkansa oikeaan laukkaan, jolloin kolmoselle päästiin hyvin. Yritin kaasutella nelossarjalle, mutta vaatimattomaksi jäi. Yli kuitenkin päästiin ilman pahempia töksähdyksiä. Viitonen ylittyi ok ja laukkakin vaihtui. Kuutonen ja seiska menivät myös ihan hyvin, ja Epper oli hereillä, jolloin laukka saatiin seiskalla vielä vaihtumaan.


Opettajalta tuli kommenttia, että aika tasaiselta näytti eikä ollut suurempia ongelmia. Itse kommentoin, että oli aika raskasta, kun hevosta sai koko ajan pyytää liikkumaan. Vastauksena tuli, ettei Epper ihan helposti innostu esteistä niin paljoa, että alkaisi itse liikkua. Toisaalta Epper opettaa ainakin hyvin tarkkailemaan sitä, että hevonen pysyisi edes suunnilleen liikkeellä. Olisin silti tahtonut ottaa radan uudelleen paremmalla etenemisellä, mutta aika tosiaan kävi vähiin. Tunnista jäi kuitenkin jälleen hyvä mieli. Epper meni kiltisti kaikki esteet yli, vaikka tarvitsikin vähän muistuttelua. Olin myös iloinen, kun sinnikkään yrittämisen jälkeen sain ennen rataa tehdyissä harjoituksissa laukan vaihtumaan pari kertaa puhtaasti lennosta. Nyt pitäisi alkaa opetella virittelemään Epper pysymään hyvässä laukassa ja innostumaan siitä hommasta vähän enemmän, niin siinä olisi kiva esteratsu minulle. Näiden kahden viime valmennuksen perusteella keväälle asettamani tavoite 70-80 cm:n radan suorittamisesta alkaa tuntua taas mahdolliselta. Ensimmäiset tallin estekisat ovat näillä näkymin 1.4., joten tässä on myös mukavasti aikaa harjoitella lisää.